Efectul dezastruos al pestei porcine: fermierii români cu animale sănătoase nu pot vinde porcii

Efectul dezastruos al pestei porcine: fermierii români cu animale sănătoase nu pot vinde porcii

Unul dintre fermierii care s-a protejat de pesta porcină nu poate vinde animalele. Dumitru Bărbieru a lansat un apel disperat către premierul României, Ministerul Agriculturii, ANSVSA și mass-media după ce toate analizele au indicat că cei 1850 de porci de la DAB Zootehnica, județul Tulcea, sunt perfect sănătoși.

„Am stat peste 50 de zile în carantină și acum nimeni nu mai vrea să ia spre vânzare sau procesare porcii noștri. Nimeni nu mai vrea carnea românească de la acești purcei pe care i-am crescut cu cereale, avâd o carne net superioară decât ce se aduce din importuri”, transmite fermierul. Acesta a adăugat că, într-o perioadă în care ar trebui să arătăm solidaritate, „noi, fermierii români, suntem puși la zid, terminați cu bună știință de către autorități, procesatori, retailer”. „Aici s-a ajuns: într-o perioadă de criză, fermierii români sunt primii sacrificați!”, susține Dumitru Bărbieru. El precizează că a adresat numeroase solicitări autorităților, însă nu a primit niciun răspuns. „Într-o situația similară cu a noastră s-a aflat și o fermă daneză din județul Constanța, însă acolo lucrurile au evoluat cu totul altfel”, a punctat Bărbieru.

ANSVSA: 645 de focare confirmate

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că, în perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în nouă județe. Din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de pestă la porci mistreț

 

Ne puteți urmări și pe Google News