Noul monarh își începe, azi, activitatea de șef al statului cu o ședință de lucru, alături de premierul Mariano Rajoy, iar în primul său eveniment oficial va fi alături de victimele terorismului, la o ceremonie de la Palatul Zurbano din capitală.
Felipe a fost proclamat, ieri, rege al Spaniei, într-o ceremonie solemnă desfășurată în sala de plen a Congresului Deputaților, în dreptul coroanei și al sceptrului monarhiei spaniole, după ce a jurat pe un exemplar al Constituţie, din anul adoptării acesteia, 1978.
Noul rege a declarat că vrea să conducă o monarhie parlamentară „înnoită”, pentru vremuri noi în Spania, țară cu care se identifică și în care crede. Juan Carlos, tatăl său, care a condus monarhia spaniolă timp de aproape patru decenii, a abdicat oficial, miercuri. Ceremoniile au fost discrete, de această dată, având în vedere că mulți spanioli suferă din cauza crizei economice persistente.
Aceasta este prima tranziție regală din Spania, de la restaurarea democrației, în anii 1970. Noul Rege, în vârstă de 46 de ani, a jurat că va respecta Constituția țării. Apoi președintele Camerei, Jesus Posada, l-a proclamat monarh, declarând: „Trăiască Spania! Trăiască Regele!”.
Apel la unitate
Felipe a spus că are mari speranțe pentru viitorul Spaniei și a făcut apel la unitate. „Voi fi un șef de stat loial, care este gata să asculte și să înțeleagă, să avertizeze și să consilieze, dar și să apere interesul public în toate împrejurările”, a afirmat el.
„Monarhul vrea să fie apropiat de cetățeni, să se asigure că le poate păstra prestigiul și demnitatea”, a precizat Felipe, adăugând că acum, mai mult decât oricând, spaniolii cer, pe drept cuvânt, ca principiile etice fundamentale să guverneze viața publică, iar Regele ar trebui să fie un model, aflat în slujba tuturor cetățenilor Spaniei.
Membrii Camerei inferioare a Parlamentului s-au ridicat în picioare și au aplaudat discursul suveranului, cu excepția liderului catalan, Artur Mas, și a celui basc, Inigo Urkullu, care deși erau prezenți, nu au aplaudat cuvintele Regelui. Mas vrea să organizeze un referendum pentru independența Cataloniei, în noiembrie, dar guvernul central va bloca acest scrutin.
Repararea reputației
La finalul ceremoniei, Felipe, alături de soția sa, Regina Letizia, și fiicele lor, Prințesele Leonor și Sofia, au făcut un tur cu mașina, pe străzile Madridului, apoi familia a apărut la balconul Palatului Regal, pentru a saluta mulțimea.
Regele are în față multe provocări, printre care aceea de a restaura reputația monarhiei spaniole, afectată de un scandal de corupție (legat de sora lui Felipe, Infanta Cristina, și soțul ei) și de participarea lui Juan Carlos la o vânătoare de elefanți, în timpul crizei economice.