Facebook îşi trage “cortină de fier” cu mâna tefeliştilor

Facebook îşi trage “cortină de fier” cu mâna tefeliştilor

Cea mai mare reţea de socializare din lume, Facebook, este scena unor comportamente cel puţin ciudate în ultima perioadă. Mai multe conturi ale unor oameni cu mesaje care nu par a se încadra în linia corectitudinii politice au fost blocate în ultima perioadă. Chiar dacă nu este demonstrat până acum că atitudinea ar fi una deliberată a reţelei, totuşi mai mulţi ultilizatori scriu că deşi au raportat utilizatori care folosesc cuvinte ofensatoare si denigratoare, Facebook nu a luat nicio măsură sau a luat foarte târziu. În acelaşi timp, persoane care au atitudini care ies din tiparele corectitudini politice au fost suspendate foarte rapid.

Medicul ieşean Vasile Astărăstoae a postat în urmă cu o săptămână, pe pagina sa de Facebook, un text în care descria câteva întâmplări ciudate ale celei mai mari reţele de socializare online din lume.

“Am aflat recent că există o echipă Facebook care, în afară de faptul că te întreabă zilnic la ce te gândești, te poate bloca temporar sau definitiv, dacă nu respecți regulile corectitudinii politice. Recunosc că, fiind doar de un an pe această platformă de socializare, nu știam că există asemenea reguli, dar blocarea unor prieteni, de către echipa Facebook, pentru anumite postări m-au făcut să fiu atent. Nici acum nu știu care sunt aceste reguli și când ești sancționat. Sper ca opinia mea să nu fie considerată abatere de la corectitudinea politică și să nu fiu sancționat. Această politică, aparent corectă, îmi trezește totuși câteva semne de întrebare. Rememorez două evenimente.

Primul eveniment. Într-o dimineață, când am intrat pe Facebook, am identificat un cont fals. Mi-a atras atenția profilul acelui cont x p... mică. Am deschis contul și am constatat că erau fotografiile acelui prieten, dar postările erau extrem de agresive și vulgare (din două în două cuvinte erau pomenite organele sexuale în limbaj popular), încât m-am indignat. L-am sunat și mi-a spus că știe de acest cont fals și că de 6 luni atenționează echipa Facebook, dar că acel cont nu este blocat. Înfuriat de atâta nepăsare am comunicat și eu, cu nume și prenume, unor anonimi - echipa Facebook -, acel lucru. Nu s-a întâmplat nimic. Am reluat comunicarea cu acele personaje invizibile și impersonale. Am avut perseverența ca timp de o săptămână în fiecare zi să reclam acel cont fals. În final, am fost informat că fiind mai multe sesizări contul a fost blocat. Deci cu maximum de celeritate, adică câteva luni de la prima sesizare. Nu știu dacă l-au blocat numai pentru mine sau a fost șters de pe platforma de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al doilea eveniment. Patrick André de Hillerin face un comentariu ironic, fără nicio vulgaritate la adresa unei tinere frumoase și libere, intens promovată pe Facebook, profesor suplinitor de Limba și Literatura Română, care propune să se elimine din curriculum scriitorii clasici români și în locul lor să fie introduși alți scriitori din literatura universală. Argumentează această propunere, spunând că literatura clasică românească promovează violența și în acest fel influențează nefavorabil dezvoltarea ulterioară a copiilor. Las la o parte absurditatea unui astfel de argument și precaritatea pregătirii profesionale a unui profesor de Limba și Literatură Română. Totuși, din cauza acestui comentariu, contul lui Patrick André de Hillerin este blocat (în 24 ore, nu în cateva luni) de echipa Facebook pentru încălcarea regulilor etice. Care reguli, care etică?

Aceste două fapte îmi creează suspiciunea rezonabilă că echipa Facebook, de fapt, încearcă să manipuleze. Înlătură opiniile care nu sunt concordante cu politica firmei și promovează alte opinii, ascunzându-se în spatele unui cod etic puțin cunoscut. Altfel, nu îmi explic de ce acele conturi care îndeamnă la violență, utilizând falsurile și un limbaj licențios, nu au fost niciodată blocate. Și, paradoxal, acele conturi cel mai frecvent sunt ale tinerilor frumoși și liberi. De ce echipa Facebook nu blochează conturile în care oamenii credincioși sunt batjocoriți, oamenii săraci sunt minimalizați și jigniți, iar singurele argumente folosite sunt ”proști, inculți, ignoranți,” etc. Aceste epitete sunt compatibile cu corectitudinea politică?

În concluzie, îmi rămâne o întrebare: echipa Facebook face o anumită politică și încearcă să ne manipuleze?

P.S.: Dacă voi fi blocat din cauza faptului că am criticat echipa Facebook (care totuși mă felicită săptămânal pentru numărul de cititori și like-uri), voi apela la un alt cont. Prin intermediul unui prieten neblocat voi comunica celor aproape 5000 de prieteni și 3000 de urmăritori noul cont”, scria profesorul ieşean în data de 18 octombrie pe pagina sa de socializare.

Sunt închise conturile incorecte politic

Între timp, mai multe conturi au fost suspendate. Ce au în comun? Faptul că postează mesaje care nu se înscriu în linia corectitudinii politice şi care au atitudini chiar ironice la adresa acesteia. Motivul pentru care sunt blocaţi aceşti oameni este acela că reţeau este considerată un spaţiu public, astfel că ei sunt responsabili pentru nişte acţiuni publice, nu pentru unele private făcute într-un cerc de prieteni.

Dar cum se ajunge la suspendare contului? Unul sau mai mulţi cetăţeni te raportează la Facebook pentru postările tale, iar reţeau te suspendă temporar până când îţi verifică mesajele, pe unele chiar ştergându-le. Ciudat este că cei suspendaţi în ultima perioadă sunt oameni Patrick Andre deHillerin (a avut atitudini ironice la adresa unei aşa zise profesoare care mai are puţin să îşi facă altar din corectitudinea politică), jurnalistul Mirel Curea (postări care nu se înscriu în linia corectitudinii politice), Alexandru Petria (aceleaşi atitudini “periculoase”) sau Constantin Gheorghe (un “pericol” şi el pentru că are argumente atunci când contestă linia oficială)

Şi mai grav este atunci când nişte indivizi care au prea mult timp liber şi prea puţin simţ al umorului sau toleranţăm, reclamă la Facebook faptul că nu tu eşti posesorul contului. Urmează imediat un blocaj din partea reţelei, care este ridicat doar după ce le trimiţi copie de pe buletin, poza ta cu buletinul, factura de la gaze sau orice altceva îi trece prin cap tipului angajat la Facebook şi care are misiunea sa te verifice. Dacă eşti cuminte şi răspunzi bine îţi poţi recupera contul, dar asta nu îţi garantează că peste o perioadă tipii lipsiţi de toleranţă, dar cu prea mult timp liber nu te vor raporta din nou. Şi din nou Facebook te va băga într-un teatru absurd în care tu trebuie să demonstrezi că eşti tu, răspunzând la orice cerere a angajatului reţelei.

Cont desfiinţat după ce a criticat manualul de istorie în care este promovat islamul

Gabrile Bintia povesteşte pe contul său de Facebook: “Profesorului Bogdan Glăvan i-a fost suspendat contul după o postare critică la adresa drei Tunegaru, unui prieten i-a fost desființat contul după o postare despre noul manual de istorie de clasa a 5-a în care islamul ocupă mai mult spațiu decât creștinismul, altora le-au fost suspendate sau desființate conturile pentru că au criticat religia islamică ori pentru că postările au o anumită coloratură politică. În Suedia conturile dispar foarte rar, deși postările sau comentariile sunt, foarte adesea, cu mult peste limitele incorectitudinii politice. Explicația e simplă: nu sunt armate de postaci, care să raporteze, voluntar sau contra cost, conturile celor care au anumite orientări politice. Pentru că nu despre încălcarea regulilor comunității facebook e vorba. La alegeri, ce vor face, vor raporta și desființa buletinele de vot? Că în viața reală am trăit experiența raportării și desființării, prin delațiune și acuzația de complot împotriva orânduirii de stat!”

Tinerii frumoşi şi liberi, metode de informatori ai Securităţii

Cei mai mulţi dintre cei care au postat în ultimele zile despre blocarea conturilor îi indică pe “tinerii frumoşi şi liberi” ca sursa raportărilor. Nu există dovezi deocamdată, dar dacă ne uităm la postările acestor TFL-işti, majoritatea lipsite de toleranţă faţă de alte păreri, putem deduce că indicaţia este corectă. Ironic este că reţeaua, care se declară una dintre cele mai democratice din lume şi care a adus demoncraţia în câteva foste dictaturi, ajunge astfel să aibă aceeaşi atitudine pe care o întâlneam în România comunistă. Şi atunci nişte oameni cu prea mult timp liber şi probleme de echilibru personal se ducea la Miliţie şi Securitate şi te raportau că ai tăiat porcul de Crăciun, că ai fost văzut la Biserică, că ai ascultat Europa Liberă, că ai făcut ţuică sau că citeşti literatură interzisă. Şi atunci, ca şi acum, cei care reclamau erau cei care nu aveau capacitatea să înţeleagă cât de grav este gulagul pe care îl susţin.

Tot Facebook anunţă, de data asta oficial, şi schimbări în ceea ce priveşte postările care ne vor apărea în news feed. Astfel gratuit vor mai apărea cele ale prietenilor, postările firmelor sau ale paginilor urmând a apărea doar dacă sunt plătite. Cei care aleg să îşi promoveze în continuare pagina sau afecerea gratis, vor apărea într-o nouă secţiune care se va numi Explore Feed. Practic Facebook va deveni o reţea pe care cei care îşi promovează afacerile o vor putea face doar pe bani.