Exit-Poll: partidul lui Merkel pierde alegerile în Hamburg

Exit-Poll: partidul lui Merkel pierde alegerile în Hamburg

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului german Angela Merkel, a suferit o înfrângere zdrobitoare în oraşul-land Hamburg, în primul din cele şapte scrutinuri regionale prevăzute să se desfăşoare în acest an. CDU a pierdut al doilea oraş al ţării după o dominaţie de 10 ani.

Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne făcute publice de televiziunile ARD şi ZDF, CDU, primul partid la nivel federal, a obţinut doar 20% - 20,5% din voturi la scrutinul de duminică, faţă de 42,1% cu cât a fost creditată în 2008, notează Agerpres.

Sondajul arată că Social Democraţii (SPD), cu 49.5% din voturi (în creştere de la 34,1% în 2008), vor deţine majoritatea absolută în parlamentul regional. Verzii au acumulat 2 procente în plus faţă de scrutinul anterior, obţinând 11,5% din voturi, în timp ce liberalii, partenerii minoritari din coaliţia Angelei Merkel au fost votaţi de 6,5% din alegători.

În urma acestor rezultate, conservatorii Angelei Merkel vor pierde trei voturi în Bundesrat, camera superioară a parlamentului, care reprezintă regiunile şi în care au pierdut deja controlul în mai anul trecut. Aceast lucru va complica îndeplinirea obiectivelor guvernamentale ale cancelarului, numeroase proiecte de lege trebuind să fie aprobate de Bundesrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hamburg este primul din şapte landuri germane în care se desfăşoară alegeri şi reprezintă primul test pentru Angela Merkel în acest an „super-electoral”. Rezultatele din acest land vor reprezenta un semnal pentru alegători înaintea alegerilor din celelalte landuri, în special din regiunea sud-vestică Baden-Wuerttemberg, unde CDU este în pericol să piardă puterea în luna martie.

Hamburgul a fost condus de SPD timp de 44 de ani înainte ca puterea să fie preluat de CDU cu zece ani în urmă.

Scrutinul a fost necesar după ruptura coaliţiei - unică în Germania - între CDU şi Verzi în noiembrie 2010, în special din cauza deciziei conservatorilor de la berlin de a prelungi durata de viaţă a centralelor nucleare.