Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Neputință criminală a autorităților. Românii, otrăviți cu apă „potabilă”

Apa cu nitriți poate avea efecte devastatoare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 27 Comentarii | 6218 Vizualizari

Județul Dolj se află pe „cod roșu” din cauza infestării apei. În zeci de localități, apa de la rețelele publice este contaminată cu nitrați, nitriți, amoniu sau clor în cantități mult peste cele admise. Situația este similară în mai multe județe din țară, fapt care a dus la adevărate tragedii. Uniunea Europeană a solicitat un raport pe trei ani privind situația apei potabile în România. Situația prezentată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj este aceeași și în 2015: apa din rețea nu a fost niciodată potabilă.

Cauzele, spun specialiştii, ţin de captarea şi tratarea necorespunzătoare. „Problema se poate rezolva doar în trei direcții. Schimbarea sursei de apă, modificări în tratarea microbiologică în trepte sau cumpărarea de filtre speciale. Cele existente nu fac faţă din cauza concentraţiei mare de nitraţi şi nitriţi în apă. Am înțeles însă că aceste filtre costă foarte mult și primăriile nu și-ar permite. Nu noi suntem cei care decidem”’, a declarat, pentru EVZ, dr. Ştefan Popescu, consilier superior la DSP Dolj. În aceste condiții, mii de oameni sunt nevoiți să îndure canicula fără apă potabilă.


FOTO: Medicul Ștefan PopescuInvestiții degeaba

Reţelele de alimentare din peste 22 de localităţi furnizează apă cu nitraţi, nitriţi, amoniu sau clor în cantităţi mult peste cele admise. În alte zeci de localități, stațiile de apă nu au autorizație sanitară. Pe lângă apa infestată, în alte comune oamenii primesc apă cu porția, deși temperaturile depășesc 37 de grade Celsius. Asta, în condițiile în care zeci de milioane de euro au fost cheltuite până acum de administraţiile locale din Dolj pentru sistemele centralizate de alimentare cu apă potabilă. Peste 2.000 de kilometri de rețea, din care 1.000 de kilometri de conducte au fost introduse în mediul rural. Rezultatul: în majoritatea localităţilor, apa care curge la robinet nu este bună de băut.

Localități de evitat

Într-un răspuns al DSP Dolj către EVZ, se arată că în următoarele localități stațiile de apă nu sunt autorizate din cauza depăşirii concentraţiilor maxime admise de nitriți sau nitrați:

1. Amărăştii de Jos - nitraţi, parametri microbiologici;

2. Argetoaia - amoniu, clor liber rezidual;

3. Bistreţ - amoniu, clor liber rezidual;

4. Bucovăţ – Sărbătoarea –amoniu, turbiditate, parametri microbiologici; Palilula- amoniu;

5. Catane - amoniu, clor liber rezidual, azotaţi

6. Caraula;

7. Cetate - nitraţi;

8. Cioroiaşi - amoniu, clor liber rezidual, parametri microbiologici;

9. Dioşti - nitraţi, microbiologici;

10. Drănic - cu staţiile Drănic- Amoniu, Foişor- Nitraţi, clor liber;

11. Gherceşti - amoniu, clor liber rezidual, parametri microbiologici;

12. Comuna Vîrvoru de Jos - Sat Vîrvoru de Sus - nitraţi; sat Gabru - parametri microbiologici;

13. Leu- nitraţi;

14. Moţăţei - nitraţi;

15. Pieleşti - amoniu, clor rezidual liber;

16. Podari - amoniu;

17. Rast şi satul Rastul Nou - amoniu, clor liber rezidual;

18. Sadova- nitraţi;

19. Com. Secu - sat Şumandra – parametri microbiologici;

20. Teasc - amoniu;

21. Teslui – amoniu, clor liber rezidual;

22. Ţuglui - amoniu.

Goana după voturi

Cum s-a ajuns aici? Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa (foto), a recunoscut că infestarea apei este problema Sudului României: „În partea de nord a judeţului, zona colinară, unde există exploatări de petrol şi a fost perforată pânza de apă freatică, sunt mari probleme. Acolo, apa nu este bună de băut și nici nu poate fi folosită pentru irigarea plantelor. În Sudul judeţului, îngrăşămintele au pătruns în pânza freatică”. Fondurile de la Banca Mondială, Uniunea Europeană şi Guvernul României au fost cheltuite cu rapiditate de primari, realizările aducându- le voturi în campaniile electorale.


FOTO: Ion Prioteasa„Analizele nu erau bune”

Până acum, autorităţile s-au ferit să declare oficial că apa nu e bună de băut, în condiţiile în care medicii au avertizat de multă vreme că Doljul are cei mai mulţi suferinzi de boli renale, peste 80.000 de pacienţi. Pe de altă parte, surse din administrația locală afirmă că firmele care au câștigat licitațiile pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă în Dolj au prezentat documente la demararea lucrărilor, care atestau că apa este potabilă: „Când au finalizat însă lucrările și au tăiat panglica, analizele specialiștilor biologi au arătat că apa nu este bună de băut”.

Autorităţile spun că încearcă să rezolve problema apei atât în Craiova, cât şi în judeţ, pe noi programe de investiţii, în unele părţi urmând să fie create şi staţii de epurare şi tratare a apelor uzate. Prin extinderea Masterplanul de apă, în valoare de 185 milioane de euro, se va aduce o nouă aducţiune a firului doi de la Izvarna care, în prezent, alimentează o parte a Craiovei. Aducţiunea va alimenta Nordul judeţului, unde exploatările de petrol şi gaze au distrus în totalitate pânza freatică. Pentru sudul judeţului se încearcă aducerea altor surse de apă. Masterplanul de apă şi canalizare al judeţului Dolj a intrat în faza a doua și presupune o finanţare de încă 315 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Până atunci, oamenii consumă în continuare apă infestată.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate