EXCLUSIV Ion Cristoiu: Ponta, turuind cifre, punând întrebări despre cifre, a reușit tot timpul să fie în ofensivă. Slab pregătit psihologicește, Iohannis a părut tot timpul în defensivă.

EXCLUSIV Ion Cristoiu: Ponta, turuind cifre, punând întrebări despre cifre, a reușit tot timpul să fie în ofensivă. Slab pregătit psihologicește, Iohannis a părut tot timpul în defensivă.

Ion Cristoiu a analizat la cald, în exclusivitate pentru EvZ dezbaterea din această seară. Concluzia sa: Dacă mai apuc alegerile din 2019, n-aș vrea să mai văd o asemenea cacealma precum așa-zisa confruntare de la Realitatea TV!

Caracterul  absolut improvizat al așa zisei confruntări de marți seara mă obligă să transcriu la cald, în viteză, impresiile de telespectator. 

  1. Așa cum am mai scris, astfel de confruntări între cei doi candidați sunt absolut inutile. Devenită chibiț electoral, presa se împarte în două, după natura politică a celui care dă paralele. Fiecare clamează victoria sponsorului lui. De exemplu, după confruntarea din seara de marți, site-urile ACL – HotNews și Gândul- s-au grăbit să-l felicite pe Klaus Iohannis pentru strălucita victorie repurtată. România tv și Antena 3 s-au grăbit să vorbească de victoria lui Victor Ponta. Despre Realitatea TV nu pot spune nimic. După emisiune Cozmin Gușă i-a adunat în platou pe cei care au participat la emisiune și le-a împărțit linii la palmă și bătăi pe umăr, mai ceva ca un diriginte: ca un Mogul.
  2. În 2009, Traian Băsescu a cîștigat confruntarea ( aia da confruntare, veritabil eveniment mediatic național!) nu prin întrebarea despre vizita la Vântu, ci prin imaginea de om care-l călărește pe celălalt. Mircea Geoană a pierdut nu pentru că fusese la Vântu, ci pentru că a răspuns timorat la această întrebare. Am mai spus: Cel puțin în materie de abilități politice, Victor Ponta a învățat multe de la Traian Băsescu. N-a învățat să fie și bărbat de stat. Dar asta nu se învață. Cu asta te naști. Marți seara, turuind cifre, punînd întrebări despre cifre, a reușit tot timpul să fie în ofensivă. Slab pregătit psihologicește pentru această confruntare, Klaus Iohannis a părut tot timpul în defensivă.
  3. Dezbaterea despre dezbatere a ridicat mult miza acestei confruntări. Chiar dacă vor mai fi și altele, tot la televiziuni de știri (eu n-o să pierd timpul să le mai văd), nu vor beneficia de ațîțarea stîrnită de confruntarea de la Realitatea TV. Mult mai bine ar fi fost dacă avea loc o singură confruntare, după opinia mea la TVR, pregătită de staffuri prin negociere, cu un moderator mult mai bine pregătit decît Rareș Bogdan pentru ținerea în mîini a acestei emisiuni atît de importante.
  4. Lui Klaus Iohannis i-a lipsit tema președinției, tema pentru care vrea să ajungă el președinte, la care trebuia să revină cu acceași încăpățînare cu care Victor Ponta a revenit la tema Traian Băsescu.
  5. Am reținut credința lui Klaus Iohannis că-n 2012 n-a fost o lovitură de stat, nici măcar o tentativă, deoarece CCR a declarat că totul a fost legal.
  6. Dacă ar fi fost o confruntare la TVR, mai mult ca sigur ar fi pus întrebări toți moderatorii de prime time de la televiziunile de știri, sub îndrumarea unui moderator al moderatorilor de la TVR. Preferința halucinantă a lui Klaus Iohannis pentru o televiziune de știri, săracă din toate punctele de vedere, a făcut ca întrebările să fie puse în familie. Cel puțin o fătucă al cărei nume îmi scapă, îmbrăcată în roșu, a recitat un text  propriu despre FMI lăsînd întrebarea în plan secund. N-a fost nici o întrebare despre  Servicii. Nu mă miră. Cine știe cîți colegi de unitate erau în platou!
  7. Pe scurt, a fost un eșec de proporții, atît din punct de vedere electoral, cît și din punct de vedere mediatic. Dacă mai apuc alegerile din 2019 ( Dumnezeule, ce tîrziu!) n-aș mai vrea să văd o asemenea cacealma!