Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. De ce pierde Poliția procesele cu șoferii băuți. 500 de etilometre de la Rutieră sunt în ilegalitate

Ministerul de Interne a cumpărat etilometre dar nu le folosește FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 2976 Vizualizari

Deși a cumpărat etilometre sofisticate, Poliția Rutieră nu le poate folosi, din lipsă de bani. Costul de întreținere al acestora este mare și, pentru că nu sunt duse la Biroul de Metrologie Legală, agenții au pierdut mai multe procese cu șoferii. Polițiști folosesc, în continuare, etiloteste.

Poliţia Rutieră a pierdut, în luna iunie, un proces intentat de un puternic om de afaceri din „Top 300 Capital”. Judecătorii au explicat că afaceristul a demonstrat că etilotestul folosit de polițiști nu este omologat și că doar rezultatul cu etilometrul constituie probă în instanță.

Pentru testarea alcoolemiei şoferilor, poliţiştii pot folosi atât etiloteste, cât şi etilometre. Acestea din urmă sunt modele apărute mai nou pe piaţă, sunt mai sofisticate, dar mult mai costisitoare în ceea ce privește întreţinerea. Din lipsă de bani, aparatele nu se folosesc la întreaga capacitate.

Poliţia Rutieră ia partea etilotestului şi explică faptul că în procesele pierdute, legea nu a fost citită până la capăt. La momentul actual, în dotarea unităţilor de poliţie se află 1.945 aparate de tip alcooltest, etilotest, şi 500 de tip etilometru, cele mai multe achiziţionate în anul 2000.

„Nu sunt bani”

„Aparatele etilotest au fost și sunt utilizate ca mijloace tehnice certificate ce nu se supun verificării metrologice periodice. Acestea au fost încadrate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) în categoria analizoarelor de gaze bazate pe metoda electrochimică, corespunzând integral din punct de vedere al exigenţelor metrologice şi obţinând certificat de aprobare de model”, ne-au explicat reprezentanții Poliţiei Române.

Agenţii de la Rutieră mai spun că etilometrele aflate în dotarea acestora sunt folosite tot ca etiloteste, pentru că Ministerul de Interne nu are bani pentru întreținerea acestora

Unde duce lipsa banilor.

Etilometrele sunt singurele aparate din dotarea Poliției care trebuie duse periodic la BRML. Însă, din lipsa banilor, spun polițiștii, acest lucru nu s-a mai întâmplat de la achiziționarea lor. Tocmai de aceea, aparatele nu figurează pe lista BRML ca fiind verificate. Aparatul alcooltest, de fabricație Dager, Germania a obținut aprobare de model începând cu anul 2000, explică oficialii BRML. „În conformitate cu Lista Oficială a mijloacelor de măsurare supuse obligatoriu controlului metrologic legal…, doar mijloacele de măsurare denumite Etilometre sunt supuse controlului metrologic legal prin aprobare de model, verificare metrologică inițială și, de asemenea, verificare periodică”, mai explică BRML. Polițiștii pot dovedi că aparatul corespunde din punct de vedere tehnic, întrucât acesta trebuie să fie însoțit de buletine de verificare metrologică. „Buletinul de calibrare, certifcatul de verificare metrologică sau certificatul de calibrare nu atestă faptul că aparatul a fost verificat metrologic”, mai explică BRML. Șefii Poliției Rutiere au declarat, pentru EVZ, că „etilotestele au un soft care permite reglajul până la o anumită perioadă în care trebuie să se facă recalibrarea. Când această perioadă a expirat, aparatul se oprește”, ne mai explică polițiștii.

Diferența dintre etilotest și etilometru

Etilotestul arată ca etilometrul şi funcţionează similar, iar rezultatele acestora sunt la fel de precise, spun polițiștii. Însă, diferenţa dintre ele este că etilometrul este un fel de etilotest mai evoluat. Iar multe ţări îl folosesc doar pe acesta din urmă. În plus, au reglementat legislaţia în sensul că după testarea cu etilometrul să nu mai fie nevoie de recoltarea de probe biologice, iar șoferul care vrea analiza de sânge o va plăti din buzunarul propriu și nu din bugetul poliției. Acest lucru se intenţionează şi la noi, spun şefii de la Rutieră, dar problema este că nu sunt bani de achiziții.

Poliţiştii mai spun că, din aceeași problemă, a fondurilor, etilometrele nu sunt folosite la întreaga lor capacitate, ci doar ca etiloteste, motiv pentru care nu a mai fost necesară trimiterea acestora la BRML de la achiziționarea lor. Acesta este şi motivul pentru care, pe listele BRML, etilometrul nu figurează ca aparat care este verificat metrologic periodic, deşi, conform legii, el trebuie supus acestui control.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate