Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Cel mai căutat om din lume a plecat din România ascuns într-o mașină de gunoi. Peripețiile polițistului care l-a păzit pe Yasser Arafat

Yasser Aaraf (dreapta) venea des la întâlnirile cu Nicolae Ceaușescu pentru că se simțea în siguranță
Autor: | | 13 Comentarii | 16791 Vizualizari

În urmă cu 28 de ani, liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a venit în vizită la Nicolae Ceaușescu. A fost cazat în Vila Lac 2, acolo unde stă, acum, președintele României, Klaus Iohannis. Urmărit de serviciul secret israelian - Mossad, Securitatea îl ascundea în mașini de marfă sau în gunoiere ca să nu fie asasinat.

Vara de acum 28 de ani i-a rămas întipărită în memorie lui Paul Catană, unul dintre cei mai vechi polițiști din România. În cei 30 de ani de carieră, pe care îi împlinește pe 28 februarie, anul acesta, el a văzut multe. Însă, întâlnirea cu Yasser Arafat, unul dintre cei mai căutați oameni din lume, în anii '80, a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale îndelungatei sale cariere.

Pe agentul șef principal Paul Catană îl știe mai toată lumea din cartierul Balta Albă, mai ales pe raza de competență a Secției 13. A fost, ani la rând, sectorist în acea parte a Bucureștiului. Ce nu prea știu oamenii și nici polițiștii mai tineri este o poveste pe care „Nea Paul”, cum îi zic majoriatea colegilor, a relatat-o, în exclusivitate, pentru „Evenimentul zilei”.


FOTO: Tasser ArafatDetașat la Direcția V a Securității

În anul 1987, mai mulți milițieni, de la câteva secții din București, au fost mobilizați pentru fi detașați la Direcția a V-a a Securității Statului, cea care se ocupa cu protecția demnitarilor. Catană avea 27 de ani și doi ani de activitate în Miliție. „Ne-au chemat pentru paza unor obiective”, ne-a povestit Paul Catană. Era în luna august atunci când 24 de subofițeri au fost duși în Cartierul Primăverii pentru a păzi Vila Lac 2, acolo unde stă, acum, președintele Klaus Iohannis. „Făceam de gardă câte opt inși, în trei schimburi”, a detaliat polițistul. Acolo, a aflat că cel pe care îl păzeau era Yasser Arafat. Venise „în vizită de lucru” la „tovarășul Nicolae Ceaușescu”, fostul dictator din perioada când România se afla sub regim comunist. „La vilă erau, tot timpul, perdelele trase. Odată, când s-a dat la o parte o perdea, am văzut patru inși, gărzile de corp ale lui Yasser Arafat, care stăteau în interior cu pistoalele mitralieră în brațe”, a adăugat veteranul polițiștilor bucureșteni.

El ne-a spus că românii, Securitatea și Miliția, asigurau paza doar în exterior. „În interior erau numai gărzile lui de corp”, a subliniat Catană. După câteva zile, atunci „când s-a dat închiderea traseului”, a aflat că, de fapt, Arafat plecase de câteva ore. „Era, deja, în avion. Îl băgaseră într- o mașină de gunoi, special amenajată, iar coloana oficială a plecat după aceea. Venea și pleca numai noaptea”, ne-a povestit omul legii.

De fapt, era doar una din măsurile de siguranță luate de autoritățile române, pe atunci. Pe fondul conflictului israeliano-arab, Arafat era căutat în toată lumea, în special de serviciul secret al statului evreu, Mossad.


FOTO:Ziarul „România Liberă”, din 12 august 1987, a relatat întâlnirea dintre Arafat și Ceaușescu de la Vila Lac 2Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate