EXCLUSIV - CONGRES USR. Bătălia pentru șefia USR încinge partidul

EXCLUSIV - CONGRES USR.  Bătălia pentru șefia USR încinge partidul

Vicepreședintele USR, Cristian Seidler, a explicat, astăzi, în exclusivitate pentru EVZ, ca decizia de a renunța la lupta pentru președinția USR are la bază „o chestiune de principiu” care nu a fost respectată de partid. Mai exact, sistemul de alegere al delegaților „nu a fost unitar” și că o astfel de procedură ar putea influența rezultatul din Congres, pentru că „proceduri diferite pot avea rezultate diferite”. În replică, candidații rămași în cursa pentru conducerea formațiunii: Dan Barna (deputat, purtator de cuvânt al partidului), și Vlad Alexandrescu (senator, fost ministru al Culturii în guvernul Ciolos) încearcă să îngroape neînțelegerile din partid prin argumentarea faptului că sistemul de vot a fost stabilit în organismele statutare ale partidului.

USR organizează Congres pentru alegerea unui nou președinte care va avea loc pe 28 octombrie, la Poiana Brasov. Reamintim că partidul a rămas fără președinte după demisia din vara a lui Nicușor Dan. În prezent, președinte interimar USR este Levente Elek.

Contactați de EVZ, Cristian Seidler, Vlad Alexandrescu și Dan Barna au răspuns la principalele subiecte care încing lupta pentru conducerea USR, precum și la teme referitoare la viitorul partidului pe eșichierul politic: alianță sau fuziune cu PNL sau cu platforma România 100 pe care fostul premier, Dacian Ciolos, încearcă să o transforme în formațiune politică.

Interviu Cristian Seidler (vicepreședinte USR și fost candidat în cursa pentru conducerea partidului)

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere Congresul extraordinar pentru preluarea conducerii USR care se va desfășura sâmbătă, dvs. ați decis să vă retrageți? Care este motivul retragerii?

Motivul este cel pe care l-am explicat și în interior, dar și în mod public, acela a unei chestiuni principiale, din punctul meu de vedere, al unui sistem neunitar de alegere a delegaților la nivelul filialelor din toată țara.

La ce vă referiți mai exact?

În pregătirea oricărui Congres, la orice partid, se aleg delegații filialelor județene.Votul respectiv are loc pe un sistem, oricare ar fi acela. Sistemul a fost neunitar. Adică, în anumite filiale s-a folosit un anumit sistem, în alte filiale un alt sistem.

Ce fel de sistem s-a folosit în anumite filiale și în altele nu?

Vă rog să nu vă supărați, dar nu vreau să intru în detaliu. Vă pot spune că a fost o chestiune de principiu. E irelevant dacă m-ar fi avantajat sau dezavantajat un sistem sau un alt sistem. E vorba de unitatea sistemului, oricare ar fi fost acela. Să presupunem că era A sau B, pentru mine e o chestiune de principiu să fi fost același sistem la nivelul întregii țări.

Prin această procedură credeți că se urmărește influențarea rezultatului de la Congres?

Evident că proceduri diferite pot avea rezultate diferite. Dar cred că este o chestiune ce ține de creșterea noastră ca partid și de stabilirea unor reguli foarte clare. Dar fiindcă suntem un partid relativ nou, sunt încă reguli care nu sunt clare și, de aceea, prin retragerea mea am vrut să atrag atenția asupra faptului că aceste reguli ar trebui întărite în mod unitar încă de la început.

Ce parcurs credeți că va avea USR din punct de vedere al politicii de alianțe?

Politica de alianțe se va decide, categoric, în Biroul Național și mai apoi în Comitetul politic. Oricum, nu este o chestiune care să țină de persoana Președintelui.

Care este relația USR cu Platforma România 100?

Împreună cu Platforma România 100 lucrăm la un proiect „Comisia de tăiat hârtii”. E o continuare a ceea ce s-a întâmplat în cabinetul Ciolos. Avem proiecte.

Pe lângă aceste proiecte, partidul are în vedere și o fuziune cu Platforma România 100 ?

Nu putem să vorbim de o fuziune, pentru că noi suntem un partid politic iar dânși sunt un ONG.

 

Interviu Dan Barna (deputat, purtator de cuvânt al USR)

În legătură cu retragera din cursa pentru conducerea USR a domnului Cristian Seidler, cum comentați?

Este regretabil că domnul Seidler, colegul meu de partid, a decis să se retragă. Pentru partid ar fi fost bine să fie mai mulți candidați pentru ca colegii noștri să aibă o opțiune electorală cât mai diversă. În acest moment mai sunt doi candidați, partidul va continua, evident, organizarea Congresului pe 28 octombrie, când USR își va alege un nou președinte care va continua activitatea de consolidare și extindere a partidului.

Dacă veți câștiga șefia USR, ce parcurs va avea partidul din punct de vedere al politicii de alianțe?

Nefiind o perioadă electorală cel puțin în următorii doi ani, USR se va concentra pe extinderea teritorială și pe creșterea nivelului de profesionalism al membrilor din filiale și de la nivel parlamentar. Colaborarea parlamentară există în funcție de o inițiativă parlamentară sau alta. O alianță, în momentul de față, nu este în discuție în perioada următoare, pentru că, neavând în termen scurt o perioadă electorală, acest subiect nu este unul actual.

În ceea ce privește relația politică USR - Dacian Ciolos, în prezent, colaborați cu fostul premier?

Nu. În prezent există o colaborare cu platforma România 100. Lucrăm împreună la proiectul „Comisia de tăiat hârtii”, în urma căreia vom avea câteva inițiative pentru reducerea birocrației. Este un proiect la care colaborează colegi din USR și din platforma România 100.

În acest moment, USR dorește o fuziune cu Platforma România 100 a lui Dacian Ciolos?

În acest moment, USR este în fața unui Congres în care va alege un nou președinte. După alegerea acestui președinte, evident, partidul este deschis și va colabora și cu România 100 și cu alte partide locale.

Va colabora? Nu va face fuziune cu România 100?

La momentul de față, nu se va pune problema unei fuziuni.

Care este programul politic cu care candidați la conducerea USR?

Prioritățile sunt legate de consolidarea partidului, extinderea în teritoriu, crearea de noi filiale și atragerea de noi membri și de creșterea nivelului de profesionalism prin instruirea actualilor membri, pe partea de comunicare, pe partea de politici publice.

 

Interviu Vlad Alexandrescu (senator, fost ministru al Culturii în guvernul Ciolos)

În legătură cu retragera din cursă pentru conducerea USR a domnului Seidler, cum comentați?

A fost o campanie electorală care a fost declanșată de Biroul Național încă de acum trei săptămâni pentru ca să fie o lună timp pentru depunerea candidaturilor și pentru dezbateri în interiorul partidului. În momentul de față, au mai rămas doi candidați în cursă și vom continua organizarea Congresului care va avea loc sâmbătă.

Dl. Seidler a acuzat nereguli în organizarea Congresului? La ce s-a referit mai exact?

Nu, nu s-a referit la nereguli. A spus ca a fost un sistem de vot neunitar la delegațiile din județe și din București. A spus și că el este în favoarea unui sistem de vot unitar. Din punct de vedere al sistemului de vot, acesta a fost hotărât de organismele partidului, adică de Biroul Național și de Comisia Națională de Arbitraj. Deci, sistemele de vot au fost decise de organismele statutare ale partidului.

Dacă veți câștiga șefia partidului, ce parcurs va avea USR din punct de vedere al politicii de alianțe?

Din punct de vedere al politicii de alianțe, nu vor exista schimbări. USR va susține toate forțele politice și civice care doresc modernizarea României.

Mai precis, cum se va raporta USR la partidele de opoziție?

USR se va raporta pe proiecte de fiecare dată. Vom susține toate proiectele care au în vedere interesul cetățeanului și nu vom susține proiecte atunci când vom avea păreri diferite.

Pe lângă colaborarea parlamentară, USR are în vedere o alianță cu partidele de opoziție? PNL, PMP?

Nu, nu. Nu putem vorbi în momentul de față de alianță. Alianțele USR nu se pot decide decât de Comitetul politic. Nu Președintele decide alianțele USR, ci Comitetul partidului.

Cum traduceți în termeni politici relația USR – platforma România 100 a lui Dacian Ciolos?

Avem un proiect care a fost demarat „Comisia de tăiat hârtii 2”. Este un proiect de simplificare administrativă, în sensul eliminării unor hârtii, care, din punct de vedere legal, nu sunt necesare. A fost proiect demarat sub guvernarea tehnocrată și pe care am dori să-l continuăm.

USR are în discuții o fuziune cu platforma România 100?

Nu, pentru că un partid nu poate să fuzioneze cu un ONG, potrivit legii partidelor. Nu poate fi vorba de o fuziune.

Care este programul politic cu care candidați la conducerea USR?

Programul meu a fost republicat azi sub o formă interactivă. Vă invit să intrați pe pagina mea oficială de Facebook.