EVZ a aflat cu cât a crescut bugetul SIE după criza ostaticilor din Irak. Să fie aceștia banii pentru răscumpărarea jurnaliștilor? | EXCLUSIV

EVZ a aflat cu cât a crescut bugetul SIE după criza ostaticilor din Irak. Să fie aceștia banii pentru răscumpărarea jurnaliștilor? | EXCLUSIV

Evenimentul zilei a descoperit că bugetul Serviciului de Informații Externe (SIE) a fost suplimentat, la scurt timp timp după aducerea în țară a jurnaliștilor răpiți în Irak, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian. Să fie aceștia banii de răscumpărare? O întrebare legitimă, cu atât mai mult cu cât autoritățile au făcut eforturi să ascundă de ochii public sumele alocate. Mai mult și alte instituții implicate în criza ostaticilor au primit fonduri suplimentare.

Încă din 2006, presa internațională a scris că România s-a aflat printre statele care au acceptat solicitările răpitorilor și a negociat eliberarea ostaticilor.  

"Evenimentul zilei" dezvăluie în ediţia de miercuri, 19 august, despre ce sume este vorba. Articolul va fi publicat exclusiv în ediţia tipărită a EVZ.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Misterele răpirii jurnaliştilor din Irak

 

În luna martie, procurorii au redeschis dosarul răpirii jurnaliştilor din Irak, la 10 ani de la eveniment.

EVZ a publicat luna aceasta serialul "Misterele răpiri jurnaliştilor din Irak". În patru episoade, Evenimentul zilei a prezentat cele mai importante momente ale evenimentului care a ţinut prima pagina a ziarelor din România, în anul 2005.

EPISODUL 1. Un dosar fierbinte, redeschis de procurori după 10 ani. Au dispărut banii de răscumpărare?

Un dosar redeschis de procurori în martie 2015, pune din nou în discuție publică desecretizarea documentelor legate de celebra răpire a ziariștilor Ohanesian, Ion și Mișoci. Unul dintre partizanii ideii este fostul președinte Traian Băsescu care susține că a fost vorba de o „operațiune strălucită a unui stat care și-a apărat cetățenii”. Citeşte continuarea AICI.

EPISODUL 2. Filmul întregii Operațiuni de Salvare, prezentat de Traian Băsescu

Operaţiunea serviciilor secrete românești și străine, petrecută în urmă cu 10 ani. Așa cum am prezentat în numărul anterior, Parchetul General a luat decizia să redeschidă Dosarul „Răpirea jurnaliștilor” arătând că împotriva fostului președinte Traian Băsescu există o plângere cu acuze grave. Citeşte continuarea AICI.

EPISODUL 3. Cine vorbește prima dată de bani în schimbul ostaticilor

Știrea-bombă de acum 10 ani a făcut înconjurul lumii: La 28 martie 2005, trei jurnaliști români au fost răpiți în Irak împreună cu ghidul lor, irakianul Mohammad Munaf. Au fost eliberați după 55 de zile de captivitate, după intense negocieri ale statului român cu răpitorii. Atât în timpul deținerii jurnaliștilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Mișcoci, Ovidiu Ohanesian, cât și după eliberarea lor, presa a semnalat multe neconcordanțe între fapte și declarații despre ceea ce a numit „Criza ostaticilor” și a încercat să afle cât mai multe lucruri despre ce s-a întâmplat în Bagdad. Citeşte continuarea AICI.

EPISODUL 4. JURNALISTA din FRANŢA care a fost captivă în acelaşi BECI cu ziariştii români şi i-a ţinut pe LINIA de PLUTIRE

Unul dintre cele mai interesante tablouri din povestea Răpirii din Irak este cel în care apare Florance Aubenas, jurnalistă la ziarul francez „Liberation”, ținută ostatică de același grup de irakieni ca și Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian. Citeşte continuarea AICI.