Evaziunea fiscală de trei milioane de euro la Strehaia. ”Regina romilor”, Stela Mihai, este de negăsit

Evaziunea fiscală de trei milioane de euro la Strehaia. ”Regina romilor”, Stela Mihai, este de negăsit

Evazioniştii din Strehaia s-au extins la nivel naţional, pentru ca acum să implice în reţeaua infracţională firme din Ungaria, Bulgaria şi Polonia. Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Mehedinţi au desfăşurat ieri 54 de percheziţii în Strehaia, dar şi în Bucureşti şi în alte 13 judeţe din ţară, pentru a destructura o reţea specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, care a adus statului un prejudiciu de trei milioane de euro.

Potrivit gds.ro, peste 250 de poliţişti au descins în locaţii din Bucureşti, Mehedinţi, Iaşi, Giurgiu, Bihor, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Vrancea, Buzău, Ilfov, Ialomiţa şi Galaţi, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane fizice şi juridice implicate în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro. În Mehedinţi, la Strehaia, acolo unde anchetatorii susţin că se află capii reţelei, s-au desfăşurat 11 percheziţii la domiciliile suspecţilor şi la sediile firmelor pe care le au romii.

24 de persoane, ridicate

În urma celor 54 de percheziţii au fost ridicate 24 de persoane care au fost duse la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi pentru a fi audiate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, care instrumentează cazul. Şase dintre persoanele căutate de anchetatori nu au fost găsite, iar un bărbat a fost reţinut de poliţiştii de frontieră la Vama Turnu, când se pregătea să iasă din ţară, după ce aflase, probabil, că este căutat. La Strehaia, o singură persoană pe numele căreia poliţiştii aveau mandat de aducere a fost găsită acasă, ieri-dimineaţă. Alte şase persoane cu domiciliul în Strehaia au fost găsite în urma percheziţiilor din Bucureşti. Surse din rândul anchetatorilor au arătat pentru gds.ro că vizată în dosar ar fi fost şi autoproclamata preşedintă a romilor din Strehaia, Stela Mihai, dar poliţiştii nu au găsit-o nici acasă şi nici în altă locaţie.

Modul de operare

Cele 30 de persoane pentru care poliţiştii au avut mandate de aducere ar fi folosit 40 de societăţi comerciale din România şi zece societăţi comerciale din Ungaria, Bulgaria şi Polonia ca să-şi umfle ilegal conturile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, subcomisar Nicolae Lohon, cei vizaţi au prejudiciat statul cu trei milioane de euro prin tranzacţii de mărfuri în sistem intracomunitar. „În perioada 2013-2014, reprezentanţii a peste 40 de societăţi comerciale implicate ar fi realizat achiziţii de mărfuri, în sistem intracomunitar din Ungaria, Bulgaria şi Polonia şi vorbim despre mase plastice, materiale de construcţii, ţevi, fier beton, profile PVC, pe care ulterior le-ar fi revândut pe piaţa internă şi astfel s-au sustras de la plata TVA-ului şi impozitului pe profit prin înregistrări de achiziţii fictive în evidenţa contabilă a societăţii“, a explicat Lohon. Activităţile infracţionale s-ar fi derulat în complicitate cu mai mulţi transportatori care schimbau documentele de transport la intrarea în ţară pentru a crea o aparenţă de legalitate a mărfurilor transportate. Prejudiciul estimat în dosar reprezintă taxe şi impozite pe care firmele nu le-au plătit la bugetul de stat. Întreaga activitate de destructurare a reţelei, de către poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Mehedinţi şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, a beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News