Est-europenii continuă să plătească mai mult decât occidentalii pe acelaşi produs, dar de calitate mai proastă
- Roland Căt ălin Pena
- 22 mai 2017, 00:00
Europarlamentarul român Maria Grapini a cerut în Legislativul de la Strasbourg ca multinaţionalele măcar să vândă alimentele sub brand-uri diferite
Parlamentul European a luat din nou în discuţie, săptămâna trecută, diferenţa de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleaşi denumiri şi etichete în Estul şi Centrul comparativ cu cele destinate Vestului Europei. Deşi sunt mai slabe calitativ, acestea sunt mai scumpe în ţările din fostul lagăr sovietic.
Ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka, declara, în februarie 2017, că „în practică, în cazul anumitor produse, suntem coșul de gunoi al Europei”. Astfel, Cehia se alătură protestelor Slovaciei, României și Ungariei faţă de faptul că multinaționalele din domeniul alimentar vând mâncare mai proastă pe piața estică a UE.
România, invadată de falsuri
Europarlamentarul Maria Grapini a declarat joia trecută, în plenul de la Strasbourg, că România este una dintre țările în care piața este invadată de falsuri, cu buna știință și a Europei și a decidenților naționali . „Es te o certitudine: în țările din Est sunt produse, sub a celași brand, de calități inferioare, ori asta este o înșelăciune! A vinde un produs care este mult inferior, dar are același brand, este o contrafacere până la urmă! Îi distrugem pe producătorii corecți! Pe de altă parte, consumatorul plătește un preț necuvenit! Nu oprim diversificarea, dar producătorul care vrea să vândă pentru o putere de cumpărare mai mică nu are decât să schimbe denumirea produsului, să pună alt brand, nu să înșele! Cred că aici trebuie să intervenim cu o legislație unitară, evident europeană și cu autoritățile naționale . Dar, este clar acum că cei din Est sunt coșul de gunoi, cum de altfel s-a mai dovedit!”, a spus Maria Grapini, potrivit unei postări de pe contul său de Facebook.
Comisia Europeană a justifi cat de ce diferă calitatea unui produs între Franţa şi Germania
Europarlamentarii Daciana Sârbu și Pavel Poc din Cehia au adresat o interpelare, anul trecut, Comisiei Europene, cerând acțiuni pentru verificarea și remedierea situației. În urmă cu câțiva ani, într-o dezbatere în comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranţă alimentară, reprezentantul Comisiei Europene, Jerome Lepeintre, a arătat că producătorii schimbă ingredientele în funcție de puterea de cumpărare, gusturile și tradițiile din diferite țări. De exemplu, Nutella, a arătat el, este mai solidă în Germania decât în Franța, deoarece în Franța pâinea este mai puțin rezistentă decât în Germania. Concluzia dezbaterii a fost că, deși UE nu poate impune rețeta, consumatorii au dreptul să fie informați despre compoziția produselor