Erdogan dispune arestarea a zeci de jurnaliști incomozi

Erdogan dispune arestarea a zeci de jurnaliști incomozi

Turcia a emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști, o altă măsură controversată din șirul celor luate de guvernul de la Ankara, după lovitura de stat eșuată.

 Toți cei suspectați de legături cu clericul islamist Fehtullah Gulen, exilat în SUA, acuzat că a pus la cale lovitura de stat, trebuie pedepsiți, consideră președintele Recep Erdogan, ceea ce înseamnă că vor fi demiși, suspendaț i , arestați sau condamnați, unii chiar la moarte, după cum arată lucrurile la această oră.

Pe lista jurna liștilor ce urmează să fie arestați se află unele din cele mai cunoscute nume din presa turcă, precum editorul veteran Nazli Ilicak, în vârstă de 72 de ani, care a lucrat la publicația pro-guvernamentală Sabah până în 2013, când a fost dată afară pentru că a criticat miniștrii implicați în scandaluri de corupție.

Epurările continuă

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa de opoziție din Turcia a fost o țintă a partidului de guvernământ de ani de zile. Guvernul a preluat controlul asupra celei mai mari publicații, Zaman, și a celei mai mari agenții de presă din țară, Cjihan, în luna martie. Președintele îi acuza pe jurnaliști de legături cu Gulen, rivalul său.

În urma puciului din 15 iulie, 246 de oameni au murit și mai mult de 1.000 au fost răniți. Guvernul a suspendat sau arestat circa 60.000 de profesori, judecători, soldați, polițiști și funcționari publici. Erdogan a promis și că va face „curățenie” în armată.

În același timp, însă, UE devine tot mai sceptică.

Președintele Comisiei, Jean Juncker, a declarat că vor fi oprite negocierile de aderare cu Turcia, dacă se va reintroduce pedeapsa cu moartea.

Magistrații europeni cer eliberarea colegilor turci

Magistraţii europeni au solicitat NATO să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători și procurori arestați.

Asociaţia MEDEL (Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate) a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să ceară Turciei eliberarea miilor acestora.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a anunțat că MEDEL i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, în 22 iulie, după ce peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de guvernul turc, în contextul loviturii de stat eşuate. „Este şocant să aflăm că, într-o ţară membră NATO, un sfert din magistraţii din Turcia au fost demiși în mijlocul nopții pe baza unor «investigații» făcute de servicii secrete, fără a fi încă judecaţi şi condamnaţi pentru că au făcut ceva ilegal”, se arată în scrisoare.