Editura Evenimentul si Capital

Epopeea monumentului Marii Uniri, dispărut în China. Ministerul Culturii a plătit două milioane de euro pe o statuie fantomă

14-07/04-2-image001-1_1-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 1239 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă, în premieră, cum s-au aruncat bani pe un monument pe care nu l-a văzut nimeni.

Patru comisii, numite de-a lungul ultimilor ani de către miniștrii Culturii, au semnat procese verbale de recepție a monumentului Marii Uniri de la Arad. Parafarea lor a făcut ca Ministerul să dispună plata de bani publici: 10 milioane de lei. Grav este că funcționarii Ministerului Culturii nici măcar nu au văzut lucrarea și nici nu au putut verifica dacă aceasta respectă condițiile din contract, după cum au aflat reporterii EVZ.

Fotografii scoase la imprimantă

Monumentul s-ar afla undeva în China, dar nimeni nu poate confirma că lucrarea este gata sau chiar există, așa cum se vede doar în nişte poze de la Minister! Cert este că șeful de la Cultură, Kelemen Hunor, a precizat, pentru EVZ, că se pregătește să facă o plângere penală în acest caz.

Ministrul a recunoscut că membrii comisiei de recepție au semnat procese verbale doar pe baza unor poze. Acum, rămâne de văzut cum vor explica procurorilor ce i-a determinat să semneze „de primire” și să permită să se achite milioane de lei din bani publici pentru niște fotografii scoase la imprimantă.

Inițiativa pentru realizarea unui monument al Marii Uniri în Arad a pornit în urmă cu un deceniu, din nevoia, în respectul istoriei, de a avea un monument „replică” la monumentul celor 12 generali unguri și celui al Revoluției din 1848. La primul concurs național pentru realizarea lucrării, organizat în urmă cu 10 ani, au participat 13 artiști plastici, câștigătorul fiind un artist arădean. Ministerul Culturii și Cultelor nu a fost de acord cu rezultatul și a organizat un nou concurs, în 2007, câștigat de sculptorul Florin Codre. El urma să primească zece milioane de lei, pe etape, pentru realizarea monumentului. Termenul de predare - instalare în Arad a monumentului Marii Uniri din 1918 era, inițial, 1 decembrie 2009, dar a fost prelungit până în 2012.

A murit singurul martor

Deși au trecut doi ani de la ultimul termen contractual, nici până astăzi lucrarea, o coloană a infinitului cu o înălțime de 36 de metri, nu a fost instalată. Mai mult, Mihai Oroveanu, singurul român care ar fi văzut monumentul și ar fi făcut și pozele pe baza cărora s-au plătit banii - deși el nu făcea parte din comisia de recepție a lucrării, a trecut în lumea celor drepți. El nu mai poate depune vreo mărturie dacă a fost într-adevăr în China și dacă a văzut acolo lucrarea.

Nimeni nu știa că va pleca în China

Următoarele etape ale lucrării erau dezasamblarea și transpunerea acesteia în material definitiv (marmură). Fără să anunțe însă oficial pe nimeni, sculptorul a hotărât să ducă lucrarea în China. „Florin Codre ne-a ascuns, la data semnării contractului, că va executa lucrarea în China, omisiune care echivalează, în opinia noastră, cu intenția de a ne induce în eroare asupra locului executării contractului”, se arată într-un document oficial al Ministeruluui Culturii. Toți cei trei membri ai comisiei, în frunte cu secretarul de stat de atunci, Vasile Timiș, recunosc că nu au văzut niciodată lucrarea. Timiș ne-a declarat că a semnat recepția pe baza pozelor pe care le-ar fi făcut în China, Mihai Oroveanu, președintele de atunci al Comisiei Monumentelor. Timiș nu ne-a putut spune însă de ce nu a scris în procesul verbal că lucrarea se face în China, nici de ce acesta a fost întocmit pe baza pozelor făcute de o persoană care nu mai era membru al comisiei de recepție.

Sculptorul e de negăsit

Un alt membru al comisiei, Monica Morariu, a declarat, la rândul ei, că recepția a fost făcută pe baza pozelor. Surse din Ministerul Culturii ne-au spus însă că nu există nicio dovadă în Minister că Oroveanu ar fi fost în China! La fel de flagrantă este însă și cheltuirea ultimului milion de lei din cele zece plătite lui Codre, pe 29 noiembrie 2010, pentru „recepția finală a lucrării”.

Pe baza acelorași poze, făcute sau nu de Oroveanu, care a fost sau nu în China pentru recepție, Ministerul Culturii a mai plătit și restul de un milion pe care era normal să-i dea abia la instalarea monumentului la Arad. Sculptorul Florin Codre nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.

Recepții semnate în fals

Primele neglijențe în serviciu ale funcționarilor Ministerului Culturii au apărut încă din primele faze ale executării monumentului. După prima fază, în urma căreia Ministerul Culturii a plătit primele milioane pentru o machetă la scara 1:10 a monumentului, a urmat realizarea machetei, din ipsos, la scara 1:1. Deși recepția machetei a fost semnată de către toți membrii comisiei de recepție, nu toți au și văzut-o la atelierul din Otopeni al artistului. „Nu am participat la recepția fazei machetă 1:1 ipsos întrucât nu mi-au fost comunicate locul și data când va avea loc această recepție și nici nu mi-a fost solicitată participarea. Procesul verbal de recepție, însoțit de fotografii, mi-a fost prezentat doar pentru semnare”, recunoaște Claudia Marcu, membru al comisiei de recepție.

Accidentele, marota lui Codre

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate