Epopeea monumentului Marii Uniri, dispărut în China. Ministerul Culturii a plătit două milioane de euro pe o statuie fantomă

Epopeea monumentului Marii Uniri, dispărut în China. Ministerul Culturii a plătit două milioane de euro pe o statuie fantomă

„Evenimentul zilei” vă prezintă, în premieră, cum s-au aruncat bani pe un monument pe care nu l-a văzut nimeni.

Patru comisii, numite de-a lungul ultimilor ani de către miniștrii Culturii, au semnat procese verbale de recepție a monumentului Marii Uniri de la Arad. Parafarea lor a făcut ca Ministerul să dispună plata de bani publici: 10 milioane de lei. Grav este că funcționarii Ministerului Culturii nici măcar nu au văzut lucrarea și nici nu au putut verifica dacă aceasta respectă condițiile din contract, după cum au aflat reporterii EVZ.

Fotografii scoase la imprimantă

Monumentul s-ar afla undeva în China, dar nimeni nu poate confirma că lucrarea este gata sau chiar există, așa cum se vede doar în nişte poze de la Minister! Cert este că șeful de la Cultură, Kelemen Hunor, a precizat, pentru EVZ, că se pregătește să facă o plângere penală în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul a recunoscut că membrii comisiei de recepție au semnat procese verbale doar pe baza unor poze. Acum, rămâne de văzut cum vor explica procurorilor ce i-a determinat să semneze „de primire” și să permită să se achite milioane de lei din bani publici pentru niște fotografii scoase la imprimantă.

Inițiativa pentru realizarea unui monument al Marii Uniri în Arad a pornit în urmă cu un deceniu, din nevoia, în respectul istoriei, de a avea un monument „replică” la monumentul celor 12 generali unguri și celui al Revoluției din 1848. La primul concurs național pentru realizarea lucrării, organizat în urmă cu 10 ani, au participat 13 artiști plastici, câștigătorul fiind un artist arădean. Ministerul Culturii și Cultelor nu a fost de acord cu rezultatul și a organizat un nou concurs, în 2007, câștigat de sculptorul Florin Codre. El urma să primească zece milioane de lei, pe etape, pentru realizarea monumentului. Termenul de predare - instalare în Arad a monumentului Marii Uniri din 1918 era, inițial, 1 decembrie 2009, dar a fost prelungit până în 2012.

A murit singurul martor

Deși au trecut doi ani de la ultimul termen contractual, nici până astăzi lucrarea, o coloană a infinitului cu o înălțime de 36 de metri, nu a fost instalată. Mai mult, Mihai Oroveanu, singurul român care ar fi văzut monumentul și ar fi făcut și pozele pe baza cărora s-au plătit banii - deși el nu făcea parte din comisia de recepție a lucrării, a trecut în lumea celor drepți. El nu mai poate depune vreo mărturie dacă a fost într-adevăr în China și dacă a văzut acolo lucrarea.

Nimeni nu știa că va pleca în China

Următoarele etape ale lucrării erau dezasamblarea și transpunerea acesteia în material definitiv (marmură). Fără să anunțe însă oficial pe nimeni, sculptorul a hotărât să ducă lucrarea în China. „Florin Codre ne-a ascuns, la data semnării contractului, că va executa lucrarea în China, omisiune care echivalează, în opinia noastră, cu intenția de a ne induce în eroare asupra locului executării contractului”, se arată într-un document oficial al Ministeruluui Culturii. Toți cei trei membri ai comisiei, în frunte cu secretarul de stat de atunci, Vasile Timiș, recunosc că nu au văzut niciodată lucrarea. Timiș ne-a declarat că a semnat recepția pe baza pozelor pe care le-ar fi făcut în China, Mihai Oroveanu, președintele de atunci al Comisiei Monumentelor. Timiș nu ne-a putut spune însă de ce nu a scris în procesul verbal că lucrarea se face în China, nici de ce acesta a fost întocmit pe baza pozelor făcute de o persoană care nu mai era membru al comisiei de recepție.

Sculptorul e de negăsit

Un alt membru al comisiei, Monica Morariu, a declarat, la rândul ei, că recepția a fost făcută pe baza pozelor. Surse din Ministerul Culturii ne-au spus însă că nu există nicio dovadă în Minister că Oroveanu ar fi fost în China! La fel de flagrantă este însă și cheltuirea ultimului milion de lei din cele zece plătite lui Codre, pe 29 noiembrie 2010, pentru „recepția finală a lucrării”.

Pe baza acelorași poze, făcute sau nu de Oroveanu, care a fost sau nu în China pentru recepție, Ministerul Culturii a mai plătit și restul de un milion pe care era normal să-i dea abia la instalarea monumentului la Arad. Sculptorul Florin Codre nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.

Recepții semnate în fals

Primele neglijențe în serviciu ale funcționarilor Ministerului Culturii au apărut încă din primele faze ale executării monumentului. După prima fază, în urma căreia Ministerul Culturii a plătit primele milioane pentru o machetă la scara 1:10 a monumentului, a urmat realizarea machetei, din ipsos, la scara 1:1. Deși recepția machetei a fost semnată de către toți membrii comisiei de recepție, nu toți au și văzut-o la atelierul din Otopeni al artistului. „Nu am participat la recepția fazei machetă 1:1 ipsos întrucât nu mi-au fost comunicate locul și data când va avea loc această recepție și nici nu mi-a fost solicitată participarea. Procesul verbal de recepție, însoțit de fotografii, mi-a fost prezentat doar pentru semnare”, recunoaște Claudia Marcu, membru al comisiei de recepție.

Accidentele, marota lui Codre

Anul trecut, sculptorul Florin Codre a anunțat că livrarea nu poate fi facută din cauza unui… accident nefericit. El ar fi comunicat că, în timpul manipulării unei piese din componența monumentului, aceasta s-ar fi răsturnat și s-a spart. Nu a fost nici prima, nici singura dată când sculptorul raportează accidente sau furturi pentru a justifica întârzierea predării lucrărilor sau pentru a cere mai mulți bani. La fel s-a întâmplat și cu statuia ecvestră a lui Carol I, amplasată acum vizavi de Sala Palatului.

În cazul acesteia, s-a furat calul lui Carol, după un jaf ca în filme: paznicii susțin că au venit hoții i-au legat și au luat calul. „În mod normal ar fi trebuit să fie dezvelită pe 1 decembrie, dar nu știu dacă reușesc să o termin. Au fost furate părți din statuie în turnătorie și acum trebuie să refac statuia. Într-o noapte au venit vreo 10 inși cu mașini la turnătoria din București, au legat paznicii și au furat bronzul. Poliția cercetează cazul. Este o situație neobișnuită, cu procese verbale. Acum trebuie să torn calul de două ori”, a declarat Florin Codre în octombrie 2008. Pentru ansamblul monumental pe care Codre trebuie să îl aducă din China, va mai plăti și municipalitatea Aradului încă 3,6 milioane de lei, prevăzuți în buget, încă de anul trecut și transferați în bugetul din acest an. Banii trebuie cheltuiți pentru realizarea infrastructurii pe care va fi așezat monumentul și vor fi construite alte trei poduri care vor lega coloana din marmură de malurile lacului.

Kelemen Hunor: Nu putea merge tot

Ministerul Culturii după o statuie Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, admite că nu este în regulă faptul că membrii comisiei au semnat recepția lucrării fără să o vadă și a precizat, pentru EVZ, că s-a întocmit dosarul în vederea depunerii unei plângeri penale.

Evenimentul zilei: Domnule ministru, unde este monumentul care trebuia amplasat la Arad încă din 2012? Kelemen Hunor: Am aflat și eu de situație. Ba că este în China, ba că nu este în China. A fost inflație, a fost criză, a fost nu știu ce și că nu are bani. Dar asta este problema lui. Nu este problema celor de la Arad și a celor de la Ministerul Culturii. Ministerul și-a îndeplinit toate obligațiile față de el.

Nu trebuia semnat procesul verbal când lucrarea era gata și adusă în România? Nu. Era prevăzut să se achite când lucrarea era gata în material definitiv. Nu este autostradă, nu este locuință ANL, este o lucrare artistică. ..

Atunci, să înțelegem că artisul nu are obligația să o aducă până în Arad? Adică să o vedem fizic că este gata, că este lucrarea? Ba da. Are obligația. Deci, vina lui Codre este că în momentul în care este înștiințat că poate și trebuie să aducă la Arad monumentul, nu l-a adus. Aici, ei au greșit ( membrii comisiei -n.r) că au semnat procesul de recepție.

Cine a văzut monumentul? Este adevărat că a fost o singură persoană care l-a văzut? Cine?

Domnul Dan Nicolae... Dan Nicolae nu a fost în China. Ei au semnat pe baza fotografiilor făcute de Florin Codre și Mihai Oroveanu. Dar Mihai Oroveanu, între timp, a murit. Pe baza acestor poze au semnat procesul de recepție.

Proces verbal care zice conform „regularității și realității”. Realitatea poate însemna o poză, când vorbim de un proces verbal de recepție finală... Putea să fie și în China. Dar, trebuia să meargă atunci (membrii comisiei de recepție - n.r) în China.

De exemplu, Vasile Timiș, membru al comisiei de recepție, spune că a semnat strict pe poze... Da, da, da. Asta spuneam. Au semnat strict pe poze, asta este greșeala lor.

Avem dreptul să fim suspicioși că există monumentul. Cine poate garanta că există acest monument? Ne poate garanta sculptorul și, sigur, dacă în Justiție vom continua această discuție, și o vom continua, atunci vom vedea.

În acestă situație, este normal să se plătească întreaga sumă? Conform contractului, dacă îți vine o hârtie, semnată de comisia de recepție, tu trebuie să plătești. Este imposibil să meargă tot Ministerul după o sculptură.

Numai că acea comisie a semnat pe baza unor poze... Acum, eu vă spun așa: în administrație, când ai terminat o lucrare, membrii comisiei de recepție au responsabilitatea legală să meargă să verifice și să semneze recepția. Dacă un funcționar public și un fost demnitar au semnat că este gata, atunci numai poți să trimiți iarăși în China, decât dacă nu ai încredere în ei.

Veți face plângere penală? Explicațiile arhitectului nu ne interesează. Noi am analizat și se analizează și o plângere penală. În acest moment există dosarul pregătit. Încă nu este semnat, dar urmează. Eu cred că poate fi susținută și o plângere penală.