E.ON: Reţeaua de electricitate din România va ajunge peste CEL PUŢIN 10 ani la nivelul din Vest

E.ON: Reţeaua de electricitate din România va ajunge peste CEL PUŢIN 10 ani la nivelul din Vest

Reţeaua de distribuţie a energiei înregistrează încă pierderi foarte ridicate, dar nu poate fi modernizată peste noapte, pentru că investiţiile trebuie să fie suportabile pentru consumatori, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate de pe piaţa locală.

„Reţeaua preluată la privatizare (în 2005 – n.r.) era la un nivel foarte scăzut de calitate. Va lua timp până vom ajunge la acelaşi nivel de pierderi în reţea, va lua mai mult de zece ani să ajungem la nivelul din Vest, dar în fiecare an sunt îmbunătăţiri. E foarte greu să ajungi din urmă”, a afirmat reprezentantul E.ON.

Potrivit acestuia, nu se pot face modernizări peste noapte, pentru că trebuie să fie plătibile de către consumatori. 

Pierderi de 1,8 miliarde euro, suportate de consumatori

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport de audit al Curţii de Conturi asupra pieţei locale de energie publicat recent, din care EVZ a scris pe larg în exclusivitate, arată că pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție în perioada 2010 - 2014 au fost în medie de 7,8 TWh pe an, ceea ce a generat costuri pentru operatori estimate la 1,8 miliarde de euro, suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali.

„La nivelul operatorilor principali de distribuție, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor (CPT) în rețelele electrice de distribuție de 12,63% din energia electrică intrată în rețelele de distribuție. Din evaluarea nivelului consumului propriu tehnologic (CPT) înregistrat în rețelele electrice de distribuție în anul 2013, comparativ cu anul 2004, se constată faptul că, deși în perioada 2009-2013 au fost raportate de operatorii de distribuție investiții realizate de 5.987.593 mii lei (5,9 miliarde de lei — n.r.), din care, pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în perioada 2010-2013 au fost efectuate investiții în valoare de 717.526 mii lei (717 milioane de lei — n.r.), investițiile realizate nu și-au atins scopul, pierderile înregistrate în rețelele de distribuție în anul 2013 (12,4%) au rămas la același nivel înregistrat în anul 2004 (12,6%)”, se precizează în raport.

Cât se pierde în reţeaua din Moldova

La nivelul reţelei operate de E.ON în România, care acoperă zona de nord a ţării, pierderile tehnologice sunt de 13,45%, a afirmat astăzi directorul general al companiei. De la privatizare, din 2005, acestea s-au redus cu 2%, "ceea ce e bine", a spus Hajdinjak. 

Investiţiile realizate de companiile E.ON din România au însumat anul trecut 433 milioane lei (97 milioane euro), iar pentru anul în curs nivelul preconizat este similar. În reţeaua de gaze s-au investit 160 milioane lei, iar în cea de electricitate – 240 milioane lei. 

Cifra de afaceri consolidată a grupului a fost de 4,9 miliarde lei, iar pentru acest an este previzionată depăşirea pragului de 5 miliarde lei. Compania nu a comunicat profitul.