ENIGMATICUL munte ULURU, stânca sacră din buricul Australiei (FOTO)

ENIGMATICUL munte ULURU, stânca sacră din buricul Australiei (FOTO)

Uriaşul munte de gresie Uluru, sau stânca Ayers, se află în centrul geografic al Australiei şi ocupa un loc aparte în inima australienilor. Întreg misterul continentului austral pare concentrat în aceasta uriaşă stâncă de gresie roşie. Poti lua avionul până acolo, dar e mult mai pitoresc drumul cu maşina

Uluru se vede, mai întâi, ca o dună albastruie, la orizont. Devine, încet, roşu-portocaliu, proiectat pe cerul de un albastru intens. Pentru australieni, a privi un apus de soare la Uluru este un fel de obligatie spirituală, ca un drum la Mecca pentru musulmani sau un pelerinaj la Ierusalim pentru creştini. William Christie Gosse a fost primul european care a ajuns la Uluru, în anul 1873, după un drum care a durat două luni de zile.

El a botezat muntele „Stânca Ayers“, dupa Sir Henry Ayers, un important om politic australian al acelei perioade. Pentru aborigenii Pitjantjatjara si Yankunytjatjara – care se autodenumesc Anangu – Uluru reprezinta o parte vitală a religiei, filozofiei şi organizarii lor sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei considera toate formele de viata şi de relief din regiunea Uluru ca făcând parte dintr-o singura forţă supremă, Tjukurpa, care le guverneaza toate aspectele existentei, informează site-ul descoperă.ro. Pana in anii ’70-’80, Uluru şi teritoriile din jur – „catedrala“ aborigenilor – erau asociate culturii europene, fara a se pomeni de Anangu sau de Tjukurpa. Schimbarea necesară a venit treptat.

Abia în 1985 a fost retrocedat aborigenilor

La mijlocul anilor ’80, aborigenii au fost recunoscuţi ca având drepturi la Uluru, iar tradiţiile şi obiceiurile lor au fost redescoperite. Zona a fost „curatata“ de invazia civilizatiei moderne, iar in 1983 s-a construit Yulara – un complex turistic situat la 20 de km de Uluru.

În 1985, în cadrul unei ceremonii emoţionante şi reparatorii, oficialităţile australiene au înmânat un titlu de pro­prietate inalienabil stapânilor de drept ai muntelui – populatiile Anangu – care, la rândul lor, au semnat un acord ce stipula ca Uluru va deveni parc naţional, sub oblăduire guvernamentală.