Emil Boc, un fel de „Hopa Mitică” al politicii românești

Emil Boc, un fel de „Hopa Mitică” al politicii românești

A fost primul premier demis de Parlament din ,89 încoace, dar s-a întors la Palatul Victoria. A căzut, în direct, de la doi metri în platoul unei televiziuni. Tot în fața camerelor de luat vederi a demonstrat că știe să cosească, să conducă tramvaiul și să învârtă mămăliga. Acum e primar al Clujului, pentru a patra oară

P-ăsta îl bătea tacsu cu cureaua de la ceas”, spunea fostul președinte al PRM, Corneliu Vadim Tudor, despre Emil Boc, râzând mai tare decât toți din sală de gluma făcută. Statura actualului primar al Clujului a fost, nu o dată, motiv de ironii pentru adversarii săi politici. S-a dovedit însă a fi puternic și la propriu, și la figurat.

În 2003 a căzut, în direct, de la doi metri în platoul Antenei 1. A scăpat nevătămat.

Weekend-ul trecut, la festivalul Untold de la Cluj, și-a luat soția în cârcă, fotografia cu ei doi ajungând virală pe internet.

Emil Boc a supraviețuit în fața a zece moțiuni de cenzură cât a fost premier. L-a trântit una în 2009, dar s-a reîntors la Palatul Victoria. „Du-te și spânzură-te de un bonsai!”, i-a strigat atunci liberalul Puiu Hașotti.

Nu s-a dus. Demis şi reînvestit, remaniat în mai multe rânduri, Guvernul condus de Emil Boc în diverse formule a rezistat din 2008 până în 2012, când a cedat presiunilor străzii.

A dat cu coasa, a condus un tramvai, iar de un Paște taică-său i-a ciocnit un ou de frunte în fața jurnaliștilor pe vremea când era premier.

A ajuns și subiect de bancuri:

◆ Cel mai mic banc politic: BOC

◆ Cum bate criza la uşă? Boc-boc!

A picat de la doi metri

În luna noiembrie a anului 2003, pe când Andrei Gheorghe avea emisiune la Antena 1, a fost invitat şi Emil Boc alături de Ecaterina Andronescu. După ce social-democrata a intrat în studio a apărut și Emil Boc, care a vrut să-l salute pe Andrei Gheorghe, dar nu a mai apucat pentru că a călcat strâmb şi a picat de la doi metri înălţime. Toate camerele erau îndreptate spre el, emisiunea fiind transmisa în direct. Andrei Gheorge a coborât spunând „Doamne, Dumnezeule!. Puneţi publicitate, vă rog”. Emil Boc nu mai mişca şi i-a speriat pe toţi cei aflați în platou.

Față-n față cu 10 moțiuni de cenzură

Cariera politică a lui Emil Boc la nivel înalt a fost marcată de relația cu Traian Băsescu și de măsurile de austeritate din mai 2010. „Am fost doi parteneri extraordinari în momente în care ţara avea nevoie de doi bărbaţi care să îşi asume trecerea prin criză”, spunea Băsescu, în 2014, despre Emil Boc, referindu- se la măsurile de austeritate anunțate de la Cotroceni pe 6 mai 2010.

FOTO: Emil Boc a condus Palatul Victoria în perioada 22 decembrie 2008 - 6 februarie 2012 FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Emil Boc a fost validat în funcția de premier, de către Parlament, în decembrie 2008, după refuzul lui Teodor Stolojan de a primi această funcție.

A supraviețuit în faţa a zece moţiuni de cenzură, inclusiv uneia adoptate de Parlament, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009. „11 împotriva României”, a fost titlul moţiunii care a trecut de Parlament și l-a dat jos pe Boc de la Palatul Victoria, fiind o premieră în politica românească de după 1989.

FOTO: Emil Boc și Traian Băsescu, pe vremea când primul era premier, iar al doilea președinte FOTO: EVZ

Realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, pe 6 decembrie 2009, a dus la cooptarea UDMR şi a minorităţilor naţionale alături de PDL şi formarea aşazisului „Guvern Boc II”.

Cu paltonul lui Predoiu

În februarie 2012 - Premierul Emil Boc i-a anunţat pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului. „Aţi ştiut de prima dată că nu veniţi la un concurs de popularitate”, le-a spus Boc miniştrilor.

Premierul cedase presiunilor venite atât de la Cotroceni, cât și din stradă, unde avuseseră loc proteste împotriva reformelor sistemului sanitar.

„Boc demisionează. Predoiu e numit prim-ministru interimar și e foarte fericit, crezând că va rămâne până la capăt. Boc părăsește Palatul Victoria luând paltonul lui Predoiu, cu zece numere mai mare, e debusolat, nimeni nu-l mai bagă în seamă”. Scena a fost povestită de brokerul Cristian Sima în „Marea Spovedanie”.