Editura Evenimentul si Capital

Elev câștigător al unui concurs NASA, UMILIT de profesori după ce a scris pe Facebook că liceul este un ”ABATOR MENTAL și SPIRITUAL”

Andrei Turtoi
Autor: | | 26 Comentarii | 8914 Vizualizari

Andrei Turtoi, elev în clasa a XI-lea la colegiul Spiru Haret din Tulcea, a postat recent un mesaj cutremurător pe Facebook în care cataloga liceul drept ”abator mental și spiritual”. Între timp, respectiva postare a ”dispărut” , mai multe publicații online precizând că elevul ar fi șters-o la presiunea cadrelor didactice ale liceului la care este elev.

Andrei Turtoi a înlocuit criticile vehement, dar realiste după părerile unora, cu o postare scurtă, interpretabilă: ”Să postez așa ceva a fost o greșeală”.

Deranjați de faptul ca acest elev a avut o opinie, cativa profesori din cadrul liceului au decis sa-l apostrofeze, obligându-l sa șteargă postarea cu pricina si sa posteze mesajul „sa postez asa ceva a fost o greseala”, precizează siteul tulceaeuropeana.com

Un coleg de-al meu s-a supărat pe el şi i-a spus «Ia şterge aia de acolo»”, a declarat Florin Anastasiu, directorul colegiului, pentru adevarul.ro. Anastasiu a precizat că Andrei nu va suporta niciun fel de consecinţe din partea cadrelor didactice.

 

”Consiliul Judeţean al Elevilor Tulcea susţine dreptul la liberă exprimare şi implicit elevul tulcean care şi-a expus zilele trecute, public, pe prezentul site de socializare, punctul de vedere în legătură cu sistemul de învăţământ românesc, sistem care,trebuie să fim conştienţi şi să recunoaştem toţi că are foarte mari probleme, atât la nivel curricular, cât şi la nivelul cadrelor didactice în activitate, o parte din aceştia utilizându-se de metode învechite şi anume predare rigidă, cu aşteptări că elevii să memoreze cuvânt cu cuvânt şi apoi ascultare din ceea ce a memorat elevul”, precizează și Consiliul Județean al Elevilor din Tulcea. Numeroase alte publicații și siteuri apără dreptul elevului la liberă exprimare și condamnă atitudinea anacronică a unora din cadrele didactice de la Spiru Hare din Tulcea.

Cei mai mulţi profesori dezaprobă, într-adevăr, o parte din ce a scris, dar nu tot, şi-n niciun caz nu-l osândesc pe el că persoană. Una e să dezaprobi un text şi altă să-l consideri pe autor vrednic de pedeapsa sau de dispreţ. Cred, de altfel, că şi-n cazul celorlalţi profesori există o neînţelegere: n-au citit textul, au auzit doar vorbindu-se despre el, şi îşi închipuie că denigrează liceul nostru, nu sistemul de învăţământ în ansamblu.

Dar poate că "osândit de şcoală" voia să însemne altceva: că Andrei nu-şi poate realiza visurile din cauza unei şcoli care-l striveşte prin cerinţele ei absurde. Păi nici asta nu-i adevărat! Din câte ştiu (şi l-am avut elev patru ani, i-am fost chiar dirigintă) s-a descurcat întotdeauna destul de bine fără să se omoare cu muncă, fiindcă e foarte inteligent şi are ceea ce se cheamă interese cognitive superioare. Adică, mai pe şleau, îl interesează cum funcţionează lumea înconjurătoare, societatea, care-s legile care le guvernează.

Cel puţin aşa era în gimnaziu. Acum s-ar putea să-l intereseze mai tare un soi de activism. Problema tuturor activiştilor este că, la un moment dat, preferă să spună lucruri care atrag aplauze, în loc să spună adevărul gol goluţ, adică adevărul complet, care nu-i niciodată simplu şi uşor de înţeles. De fapt, uneori ajung să respingă ei înşişi adevărul, fiindcă nu e destul de cool”, a scris pe Facebook și Marcelina Popa, cadru didatic la Spiru Haret.

Nu am venit cu lozinci de genul 'we don't need no education'. Am scris şi în 'manifestul' postat iniţial că deşi mulţi ar spune 'lasă-te de şcoală' eu vreau să îmi continui studiile, dar într-un mediu care pune mai puţină presiune asupra mea. Presiune care poate veni ori de la profesori, ori, cum este cazul meu, din structurarea defectuasă a sistemului(da, îmi menţin poziţia faţă de programa). De asemenea, nu mă consider chiar activist, şi nici nu vreau să arăt cool. Dimpotrivă, chiar ţin la adevăr. Însă, aparent, nu a fost să fie. Eu nu am niciun control asupra mass-media. Nu am vrut niciodată să atrag priviri sau aplauze. De asemenea, în ROFUIP(regulamentul de organizare funcţionare şi a unităţilor de învăţământ preuniversitar) prevede că ROI(regulamentul de ordine interioară) nu poate fi mai restrictiv decât acesta. De asemenea prevede că orice tip de comportament, atitudine sau acţiune din afară incintei şcolare nu poate fi sancţionată”, i-a răpuns Andrei profesoarei Marcelina Popa. Potrivit obiectivonline.ro, Andrei Turtoi a făcut parte din echipa de șase elevi care a participat la NASA Ames Space Settlement Design Contest din 2014. Concursul viza construirea unor stații spațiale, iar Turtoi și cu colegii săi s-au clasat pe primul loc, din 800 de echipe participante.

Redăm mai jos, integral, controversata postarea lui Andrei Turtoi care a dispărut apoi de la Facebook.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate