EDITORIALUL EVZ. Traian Băsescu a vorbit ca un șef de stat, nu ca un frate. De ce este abia la început telenovela Bercea

EDITORIALUL EVZ. Traian Băsescu a vorbit ca un șef de stat, nu ca un frate. De ce este abia la început telenovela Bercea

Arestarea lui Mircea Băsescu este episodul pilot dintr-o telenovelă plină cu surprize.

Prima surpriză au avut-o cei care şi-au făcut calculele crezând că Traian Băsescu va reacţiona aşa cum au făcut-o ei, de câte ori Justiţia le-a înhăţat colegi de partid, neamuri, prieteni sau parteneri de afaceri.

E inutil să trec în revistă toate momentele în care diverşi cercetaţi şi condamnaţi au fost apăraţi în cor de lideri politici care acum cer demisia preşedintelui. E inutil să spun că cele mai vocale cozi de topor sunt vuvuzelele unui condamnat în primă instanţă la 5 ani pentru o fraudă de 60 de milioane de euro.

Condamnat care a fugit ca un laş ani de zile de Justiţie şi care credea că va stoarce altceva din acest scandal, bazat pe convingerea că Traian Băsescu nu crede în principiile pe care le-a susţinut public. Şi-au frecat mâinile fericiţi când omul scos de ei la înaintare, generalul Pavel Abraham, a convins clanul Bercea să se lase exploatat mediatic. Erau convinşi că Băsescu nu crede în principiul ”fiat justitia, et pereat mundus” şi că va acţiona ca ei, încercând să-şi scape fratele din încurcătura în care a intrat.

Au avut surpriza să constate că planul lor s-a transformat într- un simplu test pe care Traian Băsescu l-a trecut răspunzând acestei situaţii ca un om de stat: ”Toţi sunt egali în faţa legii, indiferent de numele pe care îl poartă”. A doua surpriză le-a făcut-o judecătorul care l-a arestat pe Mircea Băsescu şi care a demonstrat cu o singură decizie că e o prostie povestea ”justiţiei băsiste”. Au produs, fără să vrea, testul de care publicul avea nevoie pentru a pricepe că sentinţele anterioare şi cele care vor urma sunt determinate de faptele condamnaţilor. Telenovela va continua cu episoade surprinzătoare pe măsură ce va constata şi clanul Bercea că lucrurile nu se aranjează aşa cum li s-a promis. Infracţiunea de şantaj nu dispare nici dacă, pe fond, Mircea Băsescu este condamnat pentru ”trafic de influenţă”. De aceea DNA Constanţa a trimis luni în judecată cinci membri ai clanului. Cel mai probabil aceştia vor încasa până la şapte ani de închisoare, pentru că asta prevede legea.

Situaţia se va complica mai mult pentru că procurorii DNA au datoria inevitabilă să meargă şi în direcţia verificării sursei care a produs cei 600.000 de euro deveniţi o certitudine în acest moment pentru sistemul judiciar. Activităţile ilegale care au produs această sumă trebuie să facă obiectul anchetei judiciare şi asta va produce noi dosare. Sunt curios dacă generalul Pavel Abraham a discutat aceste ”detalii” cu clienţii lui. Cu certitudine vom afla toate culisele aranjamentului clanului Bercea cu ”Abraham şi Asociaţii”, în variante filmate, când rudele interlopului vor constata că situaţia lor s-a complicat teribil.

Poate că atunci vom putea vedea şi înregistrarea video integrală din biroul lui Mircea Băsescu. Este foarte interesant faptul că nici până acum nu putem vedea înregistrarea completă, din momentul în care se deschide uşa biroului şi până când Bercea junior iese din încăpere, fără nicio tăietură. Bucăţile prezentate până acum au convins judecătorul că banii despre care se vorbeşte în ele au fost destinaţi traficului de influenţă şi aşa s-a dispus arestarea preventivă. Însă apărarea susţine că banii erau, de fapt, un împrumut. Dacă este aşa, dispare infracţiunea de trafic de influenţă pentru că lipseşte un element constitutiv al ei. Întrebarea cheie este de ce nu prezintă Abraham înregistrarea completă, fără tăieturi, dacă şi în acea formă se confirmă traficul de influenţă? Răspunsul ar putea să devină un alt episod interesant al telenovelei Bercea, aflată abia la început.