EDITORIALUL EVZ. Politrucii puși pe funcții de partide ucid lent școala românească

EDITORIALUL EVZ. Politrucii puși pe funcții de partide ucid lent școala românească

Acest Bacalaureat a fost marcat cu scandaluri de corupție, în ciuda anchetelor răsunătoare din anii trecuți.

Cazul de la Arad este emblematic și se putea petrece în orice județ pentru că e provocat de un fenomen cu proporții naționale.

Procurorii spun că numărul doi din Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), inspectorul general adjunct Mihai Spânu, aduna bani de la părinții elevilor care susțin acum examenul maturității. Perchezițiile declanșate ieri au descoperit 10.000 de euro acasă la suspecți. În „afacere” mai este implicată o doamnă, pe nume Simona Crîsnic, inspector în cadrul ISJ, și o altă profesoară, Lavinia Biţ. Conform procurorilor, ei primeau între 300 și 500 de euro de la fiecare elev.

Din presa locală am aflat că niciunul dintre cei trei nu era implicat în desfășurarea examenului de Bacalaureat. Concluzia logică este că există complici la centrele de examinare. Alți profesori urmau să primească o parte din mită, pentru a umfla notele unor elevi cu părinți șmecheri, în defavoarea elevilor „fraieri” care se prezentau la examen după luni de învățătură.

Situația este gravă pentru că afectează cel mai important examen de la acest nivel, însă șpaga dovedită acum de procurori este doar mică parte dintr-un fenomen mai complicat, criminal pentru școala românească.

Monica Ardelean, jurnalist la aradon. ro, scrie că Mihai Spânu „este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor şi de resursele umane”, la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector şcolar pentru managementul resurselor umane. Adică în pixul lor stau cererile profesorilor care vor locuri mai bune în sistem prin repartizări, o zonă asupra căreia în fiecare an apar suspiciuni de corupție. Îmi permit să sugerez procurorilor să vadă ce profesori au primit posturi în municipiul Arad cu ajutorul celor doi responsabili de „mobilitate” pentru a ajunge mai ușor la eventualii complici din comisiile de examinare.

Ziariștii arădeni au mai oferit o informație cheie pentru înțelegerea fenomenului care a generat acest act de corupție. Mihai Spânu a ajuns inspector general adjunct, în septembrie 2012, susținut de filiala locală a Partidului Național Liberal, conform algoritmului negociat de liderii USL din acea perioadă.

Acest mod de împrățire a funcțiilor pe criterii politice este sursa răului care ucide școala lent și sigur.

Liberații l-au pus pe suspectul Spânu la Arad. În alte județe au acționat la fel PSD, PC sau UNPR. Înaintea lor au făcut la fel cei de la PDL și anterior au acționat identic PDSR-iștii, CDR-iștii, PD-iștii. Toate partidele care au avut acces la puterea guvernamentală și locală au considerat normal să pună politruci pe criterii politice, blocând accesul oamenilor competenți și onești către pozițiile de care depinde funcționarea eficientă și corectă a școlii românești. Nu vorbim numai de funcții de conducere în inspectorate. Directorii de școli s-au schimbat și ei după carnetul de partid, fiecare schimbare aducând în majoritatea cazurilor oameni mai proști și mai incompetenți pe aceste funcții.

E un obicei care infectează școala cu incompetență și necinste. Cazul de la Arad este numai un simptom al acestei maladii care ne bagă viitorul în mormânt. Pentru că o școală condusă de incompetenți și corupți nu va insufla niciodată valori generațiilor pe care le pregătește. România nu are nicio șansă să construiască un viitor mai bun, dacă nu se blochează, prin lege, numirile pe criterii politice în Educație. Efectele sunt atât de grave încât ar trebui băgați la pușcărie liderii de partide care pun politruci pe funcții în detrimentul unor candidați onești și competenți.

Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

Citiţi mai mult:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

 

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

 

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

 

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!

Ne puteți urmări și pe Google News