EDITORIALUL EVZ. O premieră în presă: Evenimentul zilei își publică sursele de finanțare

EDITORIALUL EVZ. O premieră în presă: Evenimentul zilei își publică sursele de finanțare

„Porcule, spune cine te plătește”: acesta este comentariul favorit al lui Mircea Badea, cu care mă onorează din când în când pe pagina sa de facebook.

Nu intenționez să mă conformez solicitărilor unui slujbaș nătâng al turnătorului Voiculescu, care și-a construit imperiul media sifonând bani publici. Cred însă că este datoria noastră să spunem publicului, cititorilor, care sunt sursele de finanțare ale acestei publicații.

Evenimentul zilei răspunde astfel și solicitării Coaliției pentru o Presă Curată care cerut presei din România să facă publice acționariatul, sursa fondurilor ce o finanţează, datoriile pe care le are și cine sunt plătitorii principali de reclame. Premiza de la care pornește Coaliția pentru o Presă Curată, un grup de ONG-uri reunite sub conducerea Alinei Mungiu, este corectă: de la o zi la alta cresc suspiciunile că diverse publicaţii sunt folosite de proprietarii lor în bătălia politică. „Un acţionariat şi surse de finaţare obscure pot pune sub semnul întrebării independenţa editorială. De asemenea, datoriile mari pot pune în discuţie implicarea creditorilor în politica editorială, în timp ce contractele de publicitate cu dedicaţie sunt de natură să ameninţe imparţialitatea jurnaliştilor respectivi”, scriu organizațiile non-guvernamentale reunite în CPC.

Acest fenomen este cunoscut din 2009, când alegerile prezidențiale au însemnat în mare măsură un vot anti- moguli – Vîntu, Patriciu, Dan Voiculescu. Băsescu a câștigat acele alegeri, dar situația din presă a rămas neschimbată. O parte din moguli au plecat, au venit alții, obiceiurile au rămas. Criza din Ucraina a redeschis subiectul, dintr-un unghi diferit. Guvernul american și societatea civilă din România au realizat cât de importantă este să ai o presă liberă, aliat natural în lupta cu corupția.

Doar o media independentă va fi alături de DNA, ANI sau judecătorii onești de la Înalta Curte de Casație și Justiție, va explica eforturile acestor instituții, va arăta de ce acest fenomen afectează viața fiecărui cetățean. În România, cea mai mare parte a presei fiind în zona de influență a PSD, avem o permanentă campanie de compromitere a celor implicați în lupta cu corupția. Știți piesa: cum este arestat vreun pesedist, cum curg acuzațiile că DNA acționează la ordinele lui Băsescu. Cred că din acest motiv, atunci când a sosit la București, vicepreședintele SUA Joe Biden a simțit nevoia să spună: „Este nevoie de o presă independentă care nu depinde de nimeni şi să fie protejată de presiuni din afară şi, mai presus de orice, trebuie o implicare activă a fiecărui cetăţean. Nici un om nu poate trăi fără sânge, democraţia nu poate trăi fără participarea activă a cetăţenilor săi, asta vrem să spunem când spunem că societatea civilă este de fapt esenţa democraţiei”, a spus Biden.

Deocamdată însă sunt doar două publicații care au anunțat că se conformează propunerii CPC: Evenimentul zilei și Gazeta Sporturilor, condusă de Cătălin Tolontan. La dezbaterea organizată de Alian Mungiu au participat doar aceste ziare, plus câțiva jurnaliști care se declară independenți. Nici o televiziune importantă nu pare că ar dori să-și facă publice sursele de finanțare. Antena 3 nu se grăbește deloc să spună cine o susține…Credeți că aș putea să-i transmit și eu lui Mircea Badea: „Porcule, spune cine te plătește”?. Nu, cred că ar fi inutil. Cu toții știm cine-l plătește: un turnător al Securității, care a făcut avere sifonând statul român.