EDITORIALUL EVZ. DNA trebuie să caute ce se ascunde sub pălăria de cowboy

EDITORIALUL EVZ. DNA trebuie să caute ce se ascunde sub pălăria de cowboy

Ministra Finanțelor, înmugurită la Cornu, cu Adrian Năstase gard în gard, și discutabil pârguită la Harvard, a anunțat în fața oamenilor de afaceri americani că intenționează să scutească de „taxa pe stâlp” platformele de forare din largul Mării Negre. „Echipamentele off-shore nu se găsesc pe teritoriul României sau în apele teritoriale ale României. Sunt la mai mult de 12 mile marine de țărmul României”, a constatat Ioana încântată în fața americanilor. Yankeii, oameni politicoși, n-au găsit de cuviință să-și descoasă oaspetea. Nici ziariștii români, ținuți pe culoare, nu au avut ocazia să-i pună vreo întrebare.

 Bunăoară, ce petrol extrag platformele alea din Marea Neagră. Nu e petrol românesc? România nu încasează pentru el redevențe ori alte taxe? Evident că da. Pentru că platformele alea, deși sunt hăt departe în larg, încât nu le poate vedea juna Petrescu atunci când se lasă alintată de valuri, în colăcelul cu rățușcă, ele se află totuși în zona economică exclusivă a României. Care se întinde până la 200 de mile de țărm și unde un stat are „drepturi suverane de explorare și exploatare, protecție, conservare și gestionare a tuturor resurselor naturale biologice și/sau nebiologice și a altor resurse care se află pe fundul mării, în subsolul acestuia, în coloana de apă, în spațiul aerian de deasupra acestuia” (cf. Legea 17/1990, elaborată în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării, ratificată și de România). După ideea ministrei, ar trebui scutiți de taxe și barbunii, chefalii, hamsiile sau stavrizii pescuiți acolo.

Ioana Petrescu este finanțista unui guvern socialist. Dar principiul socialiștilor este să taxeze și parataxeze tot ce mișcă. Pentru a avea cu ce să ghiftuiască un aparat de stat supradimensionat, burdușit de clientela politică a puterii. De aceea a și fost inventată „taxa pe stâlp”, un impozit de 1,5% pentru construcțiile speciale (neimpozitate până atunci) deținute de persoanele juridice: din dorința de a nu lăsa nimic în afara sistemului național de biruri.

Când un guvern socialist scutește de taxe nu este mânat de vreun ideal capitalist, ci de interese cât se poate de vulgare. Fie pentru a menține pătura (la noi, tot mai groasă) a sărăcimii extreme la limita supraviețuirii, fie pentru a-și câștiga simpatia electorală a unor grupuri sociale. Așa se explică ajutoarele de căldură în prag de iarnă, respectiv valul de amnistieri pentru pensionari, mame, medici de familie etc.

Dar ce rațiuni se ascund în spatele unei scutiri de taxe pentru petrolieri? De ce nea Gheorghe, cu un amărât de solar din plastic cu zece vrejuri de roșii e obligat să plătească, iar ditamai coloșii energetici sunt scutiți? Și așa se estimează că taxa pe stâlp va dijmui cu 15% profiturile fermierilor. Cum mintea femeii este o enigmă care a rămas nedezlegată de la facerea lumii încoace, oricâți filosofi sau poeți și-au bătut capul cu asta, nouă nu ne rămâne decât să ne jucăm de-a detectivii și să punem cap la cap informațiile de care dispunem. Așadar, să constatăm că Ioana Petrescu face anunțul nu în România, ci în Statele Unite. Ministra nu se afla acolo singură, ci a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe premier. Motivul oficial pentru care Ponta s-a deplasat peste Ocean se știe: participarea la Adunarea Generală a ONU și la poza oficială cu Obama și soția. Adică un mare vacs. Cu această ocazie a fost organizată și numita întâlnire cu oamenii de afaceri americani. Așadar, anunțul ministrului român de Finanțe, privind scutirea de taxe a platformelor marine din zona economică exclusivă a țării noastre, a fost făcut într-un context oarecum festiv. Le-a fost anunțată oamenilor de afaceri americani ca o veste bună. Ca un cadou. Ocazie cu care Ponta s-a pozat cu o pălărie de cowboy în cap. Și s-a întâlnit cu vicepreședintele Exxon- Mobil, Mark W. Albers. ExxonMobil este una dintre companiile implicate în forările din Marea Neagră și, prin urmare, beneficiară directă a cadoului guvernului român.

Alături de Exxon, un doilea mare beneficiar ar fi OMV Petrom. Al cărui contract de zece ani privind redevențele expiră la sfârșitul lui 2014. Și cu care guvernul se află în discuții „exploratorii” pentru a stabili noile redevențe. Presa a scris în repetate rânduri despre nivelul prea scăzut al acestora. Traian Băsescu acuza acum doi ani că redevența „este mizeră ca dimensiune, foarte mică, extrem de incorect negociată”, trimițând o săgeată înspre Adrian Năstase. Menținerea redevențelor la nivelul actual ar provoca un mare tapaj în presă. Ponta însuși a vorbit despre „intenția de a crește redevențele”. Or, scutirea de „taxa pe stâlp” ar însemna pentru OMV o compensație ce i-ar permite să accepte o oarecare majorare a redevențelor. Și să-l salveze astfel pe Ponta de la un uriaș scandal.

În contextul scandalului Microsoft, DNA ar face bine să sufle și-n iaurt și să se autosesizeze.