Durata concediilor medicale, din 2015, la o companie de stat: 20,5 ani. Muncitorii se îmbolnăvesc în perioada muncilor agricole

Durata concediilor medicale, din 2015, la o companie de stat: 20,5 ani. Muncitorii se îmbolnăvesc în perioada muncilor agricole

Salariaţii Minprest SA Rovinari s-au aflat în concedii medicale peste 7.500 de zile. Îîn primele 11 luni ale acestui an, angajaţii prestatorului de servicii al Complexului Energetic Oltenia, SC Minprest Serv SA Rovinari, au stat în concedii medicale 20,5 ani, conform unui calcul al publicației Gazeta de Sud.

Potrivit lui Gabriel Giorgi, directorul Minprest Rovinari, citat de Gazeta de Sud, media de zile de concediu pe salariat a fost de cinci zile şi este posibil să crească, dacă vor fi luate în calcul datele din luna decembrie.

În total, concediile medicale ale salariaţilor de la prestatorul de servicii al Complexului Energetic Oltenia au costat 300.000 de lei, din care 100.000 de lei au fost decontaţi de angajator, iar diferenţa de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj. Managerul Minprest a mai declarat că în momentul de faţă unitatea mai are 1.365 de angajaţi. Bolile din documentele medicale sunt variate, printre acestea regăsindu-se inclusiv hernia de disc. Cea mai mare perioadă de concediu medical a avut-o un angajat care a stat acasă timp de 129 de zile.

Pe lângă salariul minim pe economie, angajaţii beneficiază de prime ocazionale şi lunar de câte 20 de bonuri de masă: „Problema concediilor medicale este una generalizată şi nu numai la Minprest. Eu vreau doar să trag un semnal de alarmă. Este şi la alte companii de stat şi chiar private. Totul depinde de cadrele medicale care eliberează acele documente. Interesant este că la noi cele mai multe concedii medicale au fost în perioada muncilor agricole sau a recoltărilor. Nu ştiu dacă au fost toţi în concediu medical sau mai sunt şi angajaţi care să nu fi fost bolnavi. Până acum ceva vreme, legea permitea controale inclusiv la domiciliu şi dacă nu erai găsit acasă în anumite intervale orare, se sista imediat concediul de odihnă. Am trimis din nou comisia să verifice şi mi-au spus că nu le mai permite legea, că a fost desfiinţată posibilitatea controlului la domiciliu. Noi nu mai avem nici o posibilitate de a verifica. Cei de la CAS verifică şi ei tot documentele, să fie în regulă. Este o pagubă la angajator şi una la bugetul de stat, pentru că statul decontează cea mai mare parte din sumă. Eu refuz să cred că toată lumea este bolnavă, încât să se ajungă la peste 20 de ani de concedii medicale acordate în 11 luni. Mi-au mai şi spus, când le-am spus să fie atenţi cu aceste concedii medicale, că se duc ei când vor în concediu medical!“ a declarat Gabriel Giorgi pentru Gazeta de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News