După Legea salarizării se pune la cale o lege a pensiilor

După Legea salarizării se pune la cale o lege a pensiilor

Parlamentarii nu vor renunța la pensiile lor speciale. Au amânat doar momentul adoptării proiectului, până se va crea momentul oportun și se va găsi soluția care va mulțumi pe toată lumea

După rețeta Legii Amnistiei, parlamentarii, confruntați cu un val de critici atât în media, cât și în teritoriu, unde aleșii au cerut drepturi egale, au băgat ieri în sertar proiectul prin care își acordau pensii speciale. Deocamdată! Pentru că, potrivit unor surse EVZ, se plănuiește inițierea unui proiect de lege, după modelul Legii salarizării, prin care vor fi majorate și pensiile parlamentarilor, și ale aleșilor locali, dar și a altor categorii profesionale. „Reacțiile stârnite de acest proiect sunt justificative având în vedere cuantumul pensiilor generale. S-a discutat să nu mai facem majorările pe bucățele, pentru că se creează disensiuni”, au declarat, pentru EVZ, surse parlamentare. Mai mult, pesediștii au primit ordin de la Liviu Dragnea să nu treacă proiectul de lege care mărește pensiile parlamentarilor până la Congresul PSD, pentru că-i va crea probleme în teritoriu, primarii așteptând și ei majorări. Ieri, în plenul Camerei Deputaților, liberalii au propus ca legea să fie respinsă, dar PSD nici nu a vrut să audă, astfel că s-a luat decizia retrimiterii proiectului pensiilor speciale la Comisia de Statut, liberalii votând împotrivă.

Amânare și pentru primari

Tot ieri, dar fără a fi o coincidență, Comisia Juridică a amânat dezbaterea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Actul normativ prevede că pensiile speciale ale aleșilor locali se vor calcula după aceeași schemă ca și cele ale parlamentarilor. Mai exact, se înmulţesc lunile de mandat cu 0,55 la sută din ultima indemnizaţie brută. Acest proiect a fost solicitat de toţi primarii, indiferent de culoarea lor politică. „După trei mandate de primar şi două de viceprimar o să am o pensie de doar 1.000 de lei”, se plângea, de curând, un primar deputatului PNL Cristina Pocora.

Potrivit surselor EVZ, parlamentarii PSD vor să amâne proiectele până în luna decembrie, pentru că votarea lor ar produce prejudicii de imagine, în condiţiile în care, cel puţin la nivel declarativ, PNL s-a poziţionat împotrivă.(A contribuit Andreea Udrea)