După două decenii de închisoare politică, a fost omorât în bătaie de un nebun

După două decenii de închisoare politică, a fost omorât în bătaie de un nebun

A îndurat chinuri cumplite în penitenciarele comuniste ani de zile, dar a supraviețuit cu demnitate. Întors acasă din America, bătrânul disident Grigore Caraza a murit după ce a fost bătut de un smintit.

A fost închis 21 de ani în urma a trei condamnări în tot atâtea dosare politice. La finalul celor două decenii de temniță, pe fișa de eliberare, autoritățile comuniste au consemnat: „Nu poate fi reeducat”. Învățătorul Grigore Caraza din Piatra Neamț nu a fost îngenuncheat de comunism, dar moartea i-a fost grăbită de un smintit care l-a snopit în bătaie.

Internat de urgență în vara anului trecut cu fractură de bazin și multiple traumatisme craniene, luptătorul anticomunist Caraza a murit în spital patru luni mai târziu. Pe 1 februarie ar fi împlinit 86 de ani.

Lovit fără milă

Ne puteți urmări și pe Google News

În după amiaza zilei de 21 iulie 2014, fostul deținut politic stătea pe bancă în fața blocului în care locuia. S-a apropiat de el un tânăr tuciuriu, care i-a spus că îl cunoaște, după care a început să-l lovească cu pumnii și cu picioarele. S-a apărat cât a putut cu bastonul, dar a fost doborât la pământ și călcat în picioare. Transportat la spital în stare de inconștiență, a murit patru luni mai târziu. Polițiștii de la Piatra Neamț ne-au comunicat că autorul atacului barbar este un anume Gioni Lăcătușu din Borșeni, comuna Războieni, Neamț, individ care este acum cercetat pentru lovire sau alte violențe.

Surse medicale ne-au declarat că, imediat după agresiune, Lăcătușu a fost trimis la spitalul din oraș pentru a fi expertizat psihic.

În urma controalelor, medicii au stabilit că cel care l-a lovit pe Caraza nu are discernământ și că, în acest moment, este în custodia familiei. „Persoanele fără discernământ nu răspund penal. Acest lucru se constată de către comisiile medicale specializate de la nivelul județelor. Procurorul sau judecătorul poate cere internarea într-un institut specializat. Este o problemă civică, nimeni nu are interes ca un nebun, care nu este răspunzător de faptele sale, să se plimbe liber printre noi”, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, avocatul Daniel Fenechiu.

Omul anti-sistem

Grigore Caraza a fost arestat în 1949 și, un an mai târziu, a fost condamnt la 8 ani de închisoare sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

● În 1957 a fost eliberat și trimis cu domiciliu forțat în câmpia Bărăganului. Un an mai târziu a fost din nou arestat și în 1959 a fost condamnat la 23 de ani „muncă silnică”, fiind acuzat de uneltire. A fost eliberat după cinci ani. ● În 1970 a fost din nou arestat și condamnat pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste, fiind eliberat 7 ani mai târziu din penitenciarul din Aiud.

● În 1980 a plecat în exil în Statele Unite, fiind trecut pe lista persoanelor protejate de fostul președinte american Jimmy Carter. Șase ani mai târziu obține cetățenia americană și în 2001 se întoarce, definitiv, la Piatra Neamț.

● În anul 2004, Caraza a scos o carte de memorii, intitulată „Aiud însângerat”, în care a consemnat perioada petrecută în detenţie, în Aiud.

A refuzat să părăsească închisoarea

Un fost coleg de penitenciar cu Grigore Caraza, disidentul politic Viorel Chirilă (foto), și-a amintit de omul deosebit întâlnit în temnițele comuniste. „A fost toată viața un om corect, care nu a făcut compromisuri. Am împărțit aceeași închisoare mai bine de doi ani. În 1977, când a fost eliberat de la Aiud, a refuzat să iasă din închisoare. După trei zile a fost trimis un general de Securitate să-l convingă să se bucure de libertate. A strigat comisiei de eliberare și directorului: «Afară este lumea voastră. Eu nu am ce căuta acolo». Dacă rămânea în America, încă mai trăia. Nu s-a adaptat și s-a întors în locurile pe care le iubea atât de mult”, ne-a povestit fostul deținut politic Viorel Chirilă. Cei doi s-au reîntâlnit, după eliberarea din închisoare, la New York.

FOTO: Viorel Chirilă