Editura Evenimentul si Capital

Dreptate din MORMÂNT! Condamnat la MOARTE, a fost declarat NEVINOVAT după 70 de ANI | EXCLUSIV EVZ

Ioan Surugiu a decedat în 2011, dar a fost reabilitat în instanță de către fiul său, Iulian Surugiu
Autor: | | 2 Comentarii | 2783 Vizualizari

Lui Ioan Surugiu, unul dintre cei 1.000 de tineri eliberați la abdicarea Regelui Mihai, i-a fost recunoscută nevinovăția în instanță, abia în anul 2013. Fiul său a reușit să obțină dovada că tatăl său a fost nevinovat, la doi ani după ce l-a condus pe ultimul drum

Au trecut aproape patru ani de la decesul unuia dintre luptători anti-comuniști condamnați la moarte și eliberat odată cu abdicarea Regelui Mihai. Ioan Surugiu a făcut parte din lotul celor 1.000 de tineri - care nu erau numai studenți - pe care comuniștii susțineau că urmează să îi execute, dacă fostul rege nu părăsește tronul României. A fost și unul dintre puținii supraviețuitori ai unui lagăr din Siberia. Avea 84 de ani și a intrat în mormânt fără să își vadă împlinit un vis, acela de a fi reabilitat de Statul Român. A suferit, atât el cât și copiii săi, pentru simplul motiv că s-a opus regimului totalitar.

În numele tatălui

Cel care i-a îndeplint, chiar și după moarte, dorința bătrânului a fost fiul său, Iulian Surugiu, nimeni altul decât președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).


FOTO:  Iulian Surugiu 


Am aflat povestea bătrânului atât de la liderul de sindicat, cât și dintr- o înregistrare făcută cu Ioan Surugiu, înainte de a pleca la Ceruri. Acolo, vârstnicul luptător povestește cum a fost luat prizonier, împreună cu mai mulți tineri din comuna sa natală, Tescani, județul Bacău, pentru că s-au împotrivit militarilor sovietici, atunci când au venit în sat să le ia fetele.

„Am stat într-un lagăr, iar din 800 de oameni care eram acolo, am scăpat cu viață doar 12. Am reușit să fugim și ne-am întors acasă”, povestea Ioan Surugiu, în anul 2011, înainte de a muri.


FOTO: Curtea de Apel București a constatat caracterul politic al cercetării lui Ioan Surugiu


După ce supraviețuitorul s-a întors acasă, a avut de furcă cu Securitatea. Documentele scoase de la CNSAS de către Iulian Surugiu arată că tatăl său a fost urmărit pas cu pas. A fost cercetat și arestat în perioada anilor 1946-1947. Avea doar șapte clase, iar după ce s-a întors din Rusia, nu a mai fost acceptat în nicio școală. „Unde m-am înscris am fost expulzat, de peste tot. Și, totuși, am muncit, am învățat patru meserii”, spunea fostul luptător.


FOTO: Fostul luptător anticomunist a fost reținut pentru injurii la adresa PCRTractoristul legionar

Din documentele de la CNSAS reiese că Ioan Surugiu, "de profesie tractorist", a fost găsit vinovat de „răspândirea de știri false și deținerea de materiale cu caracter legionar”. „Tatăl său, adică bunicul meu, Petra, a făcut parte dintr-un cuib de legionari. De aici ni s-au tras toate”, ne-a explicat Iulian Surugiu. Și actualul lider de sindicat a avut de suferit: a fost dat afară din Școala de Maiștri și Subofițeri, din cadrul MApN, în anul 1983, așa cum arată Sentința Curții de Apel București, din 25.04.2013, prin care s-a decis că măsura a avut un caracter politic. Tatăl său, decedat în noiembrie 2011, avea să fie reabilitat prin sentința din 15 februarie 2013 a aceleiași instanțe, în care se constată „caracterul politic al cercetării penale a numitului Surugiu Ioan”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate