Drama oamenilor cu handicap. Scurtă poveste de viaţă a unei pitice cu minte sclipitoare

Drama oamenilor cu handicap. Scurtă poveste de viaţă a unei pitice cu minte sclipitoare

Are 1, 35 metri înălţime, cocoaşă şi diabet, dar toate acestea n-au împiedicat-o să termine două facultăţi şi să vorbească perfect două limbi străine. Ana Grigorescu nu cere decât şansa de a munci şi de a demonstra de ce este în stare

Ana Grigorescu este o tânără de 35 de ani din Bucureşti care emană un entuziasm contagios. Micuţă, la 1,35 metri înălţime, şi vorbăreaţă nu ai crede că a terminat două facultăţi, una de teologie şi alta de asistenţi sociali, şi că vorbeşte fluent engleza şi germana. Ea pare să-i râdă destinului în nas chiar şi când povesteşte că medicii i-au dat o speranţă de viaţă de 45 de ani. Viaţa ei a luat o întorsătură tragică pe când avea 4-5 ani. Bunica a dus-o la un consult endocrinologic pentru că nu creştea ca alţi copii. „Am primit un tratament greşit pentru creştere şi în loc să mă înalţ, am făcut scolioză. Când am făcut nişte analize la 16 ani, mi s-au găsit încă în sânge substanţele din medicaţia dată în copilărie. Am fost operată (de cocoaşă) la 18 ani. Acum s-a mai remediat situaţia, dar când mă văd angajatorii aşa de mică şi cu sindrom down mozaicat doar îmi promit că mă vor suna şi atât. Pe lângă toate astea, am şi diabet. Ce este de făcut?! Prinde orbu soate-i ochii! Femeia aia, doctoriţa, care mi-a dat tratament greşit, e oale şi ulcele, iar eu sunt o handicapată”, a povestit, pentru EVZ, Ana Grigorescu.

Îi place muzica folk şi pescuitul

Ea şi-a creat o lume a ei în care se simte bine. Nu are un prieten apropiat şi nici un alt fel de relaţie. Pare ciudat, având în vedere că este foarte sociabilă. „Nu este pe piaţă ce vreau eu”, spune Ana când vorbeşte despre dragoste. Unui iubit al Anei ar trebui să-i placă să asculte trupa Pasărea Colibri la casa de la ţară, să pescuiască, să mănânce cu tacâmurile de argint moştenite de la bunica sa, pe care a refuzat să le topească sau să le vândă. Apoi, ar trebui să nu fie interesat de situaţia ei materială. Ea nu are independenţă financiară, cum ar vrea, dar nici rău nu o duce. Cel mai mult îşi doreşte să facă o carieră într-o meserie care să-i placă, cum ar fi inspector de Resurse Umane.

Angajatorii preferă să fie amendaţi, decât să ofere locuri de muncă oamenilor cu dizabilităţi

Asociaţia „Well” a lansat ieri platforma de recrutare online pentru persoanele cu dizabilităţi, care caută un loc de muncă. Platforma va putea fi accesată şi de angajatorii care caută persoane cu handicap. În plus, aceasta va conţine legislaţia în vigoare, inclusiv facilităţile fiscale pe care le au angajatorii dacă selectează personal cu dizabilităţi. Deşi Legea 448/2006 obligă firmele să aibă 4% din totalul angajaţilor persoane cu dizabilităţi, acest lucru nu se respectă, proprietarii firmelor preferând să plătească lunar statului o taxă, care este de fapt o sancţiune. „De exemplu, o companie cu 100 de angajaţi preferă să plătească lunar bugetului de stat o penalitate de 1.950 de lei, decât să obţină facilităţi şi să investească în echipamente şi tehnologii pentru persoane cu handicap. O firmă cu 3.000 de angajaţi plăteşte lunar o taxă de 75.000 de lei, în loc să angajeze 120 de persoane cu handicap. În 2015, aproape 43 de milioane de euro au intrat în bugetul consolidat al statului pentru că firmele nu au respectat legea şi nu au angajat nicio persoană cu dizabilităţi”, a declarat Florin Giosan, consilier al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, prezent la conferinţa „Dizabilitatea nu înseamnă incapacitate”. Asociaţiile pentru persoane cu dizabilităţi pledează pentru înăsprirea pedepselor pentru cei care resping ideea angajării persoanelor care au anumite infirmităţi.

Situaţia în cifre a persoanelor cu dizabilităţi

● număr persoane cu dizabilităţi 766.153 (3,44%)

● număr persoane înregistrate în sistem familial 748.309 (97,7%)

● număr persoane cu dizabilităţi potenţial apte 197.829 (25,8%)

● număr persoane cu dizabilităţi încadrate 35.147 (16,24%)

Ne puteți urmări și pe Google News