Două licee bucureștene au luat crema olimpiadei de informatică
- Daniela Șerb
- 7 aprilie 2015, 00:00
Colegiul național de informatică „Tudor Vianu” și Liceul Internațional de Informatică București au ocupat cele mai multe locuri pe podiumul olimpiadei naționale în 2015.
Rezultatele olimpiadei de informatică, faza națională, care a avut loc zilele acestea la Târgoviște, Dâmbovița, au adus o nouă confirmare a faptului că cea mai bună școală de stat în materie de informatică rămâne Colegiul Național „Tudor Vianu”, din Capitală, care scoate olimpici pe bandă rulantă, împreună cu Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (LTIIB – instituție de învățământ privată).
Astăzi, proba de baraj
Elevii de la „Vianu” care au participat la acest concurs au câștigat multe locuri pe podium, în special la clasa a XI-a unde au ocupat locurile I, III, VI și VIII, în timp ce la clasa a X-a s-au dovedit mai buni colegii lor de la LTIIB.
Dragoș Martac și Iulius Vasilescu, cei doi elevi de la „Vianu” care au ajuns la olimpiadă pe ultima sută de metri, în ciuda punctajului maxim obținut la faza anterioară, au luat la acest concurs doar un sfert din punctajul maxim. După scandalul legat de regulamentul de concurs, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a asumat o derogare și i-a trimis la olimpiadă, dar nedreptatea care li s-a făcut când au fost lăsați pe dinafară i-a afectat negativ, ne-a explicat Cătălin Frâncu, coordonatorul cercului de informatică de la „Vianu”. De altfel, cei doi elevi nici nu au mai participat la orele de pregătire, iar potrivit șefului catedrei de informatică, Victor Mânz, tinerii au aflat că vor merge la olimpiadă cu o zi înainte de concurs, fiind luați „direct din pat”, vineri dimineață. Ei au o nouă șansă de reușită, întrucât se numără printre primii 30 de calificați care dau astăzi proba de baraj, pentru selectarea lotului lărgit al României (20 de elevi), din care vor fi aleși patru elevi pentru a participa la olimpiada internațională, mai spune profesorul Mânz.
Regulament defectuos
Trebuie schimbat actualul regulament care atribuie locurile de calificare nu pe baza punctajului relizat, ci în funcție de rezultatele obținute în anii trecuți de elevii din județul respectiv. Așa se face că în unele județe numărul locurilor la olimpiadă este de patru, în timp ce în altele, de opt. Dacă Ministerul Educației nu va opera o schimbare a regulamentului elevi cu punctaj maxim vor rămâne pe dinafară și anul viitor. „Corect ar fi ca elevii să se califice pe baza rezultatelor obținute și nu în funcție de rezultatele din anii trecuți, cum este acum”, explică profesorul Mânz.
Un alt argument pentru schimbarea regulamentului ar fi acela că din cauza faptului că olimpiadele pe materii sunt organizate aproximativ în același timp, elevi care s-au calificat și la informatică, și la matematică, precum și la robotică, nu-și pot duce concursul până la final. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.