Editura Evenimentul si Capital

Dosarul "Retrocedărilor ilegale". DNA: Măsura reţinerii lui Viorel Hrebenciuc este proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse acestuia

Autor: | | 2 Comentarii | 587 Vizualizari

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că măsura reţinerii fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc este proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse acestuia.

Viorel Hrebenciuc a fost reţinut marţi de procurorii DNA şi va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pe 30 zile în dosarul privind retrocedările ilegale ale unor mari suprafeţe de teren forestier.

  • El este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic şi cumpărare de influenţă, spălare a banilor, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi Agerpres, din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că s-a impus luarea acestei măsuri faţă de Viorel Hrebenciuc, deoarece în cauză s-a constatat că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că: inculpatul a săvârşit infracţiunile care s-au reţinut în sarcina sa; măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului de la urmărirea penală; nu există nicio cauză care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale; măsura reţinerii este proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse acestuia.

  • DNA precizează că, începând cu aprilie 2013 şi până în prezent, Viorel Hrebenciuc, împreună cu inculpaţii Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, a constituit şi coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior şi alte persoane), ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna.

'Inculpatul Hrebenciuc, împreună cu Bengescu, le-a promis lui Adam şi Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii de punere în posesie şi de eliberare a titlului de proprietate privind terenul forestier în suprafaţă de 43.227 ha (din cadrul Comisiei Judeţene de Fond Funciar Bacău, Direcţiei Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava, ROMSILVA etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (ex. să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău), acceptând de la aceştia promisiunea de bani sau alte foloase', se arată în comunicat.

  • Procurorii au reţinut că Viorel Hrebenciuc i-a solicitat senatorului PSD Ilie Sîrbu să-i transmită mesaje obligatorii lui Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, membru în cadrul aceluiaşi partid politic, referitoare la modul în care instituţia condusă de acesta trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra respectivei suprafeţei de pădure, situată pe Valea Trotuşului, în acest fel obţinându-se foloase necuvenite de către Paltin Sturdza.

'Începând cu 19 aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri prealabile cu Dan Bengescu, Andrei Hrebenciuc şi suspecţii Nicolae Mergeani şi Victor Prodan, a determinat-o pe suspecta Carmen Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor, să încheie, în 1 iulie 2013, un contract cu Paltin Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la preţul de 2.500 de euro/ha. SC Reşedinţa Vârstnicilor are ca asociat unic pe Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă controlată de Andrei Hrebenciuc', se spune în document.

DNA menţionează că, încheind promisiunea de vânzare cumpărare a terenului cu Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc a disimulat adevărata provenienţă a folosului primit în schimbul influenţei sale.

  • 'Folosul efectiv al lui Viorel Hrebenciuc constă în dobândirea anumitor drepturi evaluabile în bani din încheierea contractului cu Paltin Gheorghe Sturdza (ex. Ioan Varga a vândut aceleaşi drepturi cu suma de 12 milioane euro). Toate persoanele implicate cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc şi Dan Bengescu, în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012', au mai constatat anchetatorii.

De asemenea, DNA subliniază că, în 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al acelui partid şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, la data faptelor, şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, membru al aceleiaşi formaţiuni, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Scopul demersului, susţin procurorii, era acela de a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită la pedeapsa închisorii, şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a sa să fie pusă în executare.

'Demersul a fost acceptat de către Dan Şova, care a afirmat că este obligatorie adoptarea acestei propuneri legislative. Totodată suspectul a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al unui partid politic, în dauna celorlalţi contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000. Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală', mai precizează DNA în comunicat.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
22:07 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 22:00 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 21:41 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 21:31 Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 21:20 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 20:38 Prima reacție a PSD-ului, după ce Iohannis l-a acceptat pe Tudose ca premier 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 19:13 Iohannis este ACUZAT DE O MARE TRĂDARE. Atacul vine de la un PERSONAJ CELEBRU, aflat în spatele gratiilor 18:51 SCENARIUL-BOMBĂ al lui fost ministru din cabinetul Grindeanu. Ce va decide Iohannis? 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 17:51 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 17:37 Dragnea: Am fost întrebat dacă AM PISTOLUL la TÂMPLĂ 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 17:07 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 17:07 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT

Articole salvate