Nina Cassian, misterele unei poete nonconformiste

Nina Cassian, misterele unei poete nonconformiste Sursa foto: Facebook/Nina Cassian

Nina Cassian, misterele unei poete nonconformiste. A reprezentat curentul decadent, apoi prin realism socialist a ajuns la poezia pentru copii.

Nina Cassian are o biografie după viața căreia s-ar face oricând un film. A trăit aproape 90 de ani. Deși a scris prima poezie la 5 ani, a debutat public la 21 de ani și a scris până la adânci bătrâneți. Într-un interviu, spunea că de la 30, a încetat să mai fie interesată de scara socială. Asta n-a scutit-o însă de celebritate dar și de neplăceri. Va pleca din țară în ultimii ani ai comunismului și a mai prins aproape 30 de ani de democrație. A iubit trei soți și o mulțime de bărbați. De Jurnalul ei intim, mulți aveau frisoane. Securitatea o urmărea pas cu pas....

Nina Cassian - „cea mai încântătoare femeie urâtă din literatura română”

Nina Cassian s-a născut la Galați, având prenume franțuzești la naștere, la 27 noiembrie 1924. Se numea Renee Annie Cassian. E un copil perspicace, știa să scrie de la cinci ani, când scrie și prima poezie.  E prinsă de „flama” erotismului de la 15 ani. Era la Craiova, în 1939, când se va îndrăgosti nebunește. Evident, dragostea a fost una platonic-obsesivă. A lăsat în urmă povestea respectivă abia în 1959, la 35 de ani, deși se căsătorise între timp de două ori, cu Vladimir Colin, de care va divorța rapid, apoi se va căsători cu un alt scriitor Al.I. Ștefănescu, numit de ea Ali care va muri în 1984.

Căsnicia pentru Nina Cassian a fost o convenție. Dacă de Colin a divorțat repede, neuitând de iubirea ei de la 15 ani, Ali i-a tolerat iubirile fără număr cum se zice. Nina Cassian va spune mai târziu, că ea vedea iubirile în afara căsniciei nu ca pe înșelarea soțului. Spunea că  pâraiele alimentează marile râuri și fluvii, Fluviul era dragostea casnică, iubirile erau afluenții, pâraiele. A avut un Jurnal Intim în care a scris multe din relațiile sale. Marin Preda avea coșmaruri referitor la ziua în care ar fi devenit public acel jurnal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marin Preda și Ion Barbu au fost adorați de Nina Cassian. Deși istoria literaturii române spune că Aurora Cornu l-a convins ca soție pe Marin Preda să scoată primul volum al Moromeților la mijlocul anilor 50 ai secolului XX, Nina Cassian spune că ea i-a creionat personaje feminine prin desene și că l-a stimulat să scrie Moromeții. Ion Caraion, turnătorul la Securitate nota conștiincios că Marin și Nina se iubeau fizic pe dușumeaua din biroul lui Marin de la Editura Cartea Românească. Numele de „cea mai încântătoare femeie urâtă” i-a fost atribuit de criticul Alex Ștefănescu,

Nina Cassian - inventatoare de limbă poetică, iubire pentru Nichita Stănescu

Poeta a inventat o limbă, mai exact multe cuvinte în poeziile sale. Ion Barbu, la debut, a rămas uimit, i-a permis să publice inițial poeziile care aveau cuvinte comune. Nina Cassian a debutat în 1945, iar versurile sale au fost rapid considerate decadente. Se adaptează și scrie în stil realist-socialist apoi trece la poeziile pentru copii, unde excelează.

S-a afirmat că însuși Nichita Stănescu ar fi făcut parte din colecția ei de iubiți. Este posibil ca „sparga”, limba creată de ea, să fi influențat „limba poezească” a lui Nichita. Evident, istoria a reținut că Nichita ar fi avut altă muză. Poeta este mediatizată în epocă, deși este urmărită de Securitate. Unele din poeziile ei au ajuns în manualele școlare, rămânând și după rămânerea ei în SUA.

Arestarea inginerului Ursu, factorul declanșator al deciziei de a rămâne în lumea liberă

Poeta era în SUA, plecase legal, la un congres, când a aflat că inginerul Ursu a fost arestat. Jurnalul lui, reținut de Securitate ca dovadă incriminatoare o arată pe „anti-ceaușista” Nina Cassian. Rămâne în SUA, se pomenește cu totul confiscat, casă, bunuri și scoasă din rafturi, edituri, de peste tot. Cum soțul ei murise cu un an înainte, nu o mai lega nimic de România.

A mai trăit 29 de ani. În SUA, și Marea Britanie, i-au apărut două volume inedite. S-a căsătorit cu Maurice Edwards și a trăit până la 15 aprilie 2014, deci aproape 90 de ani. Și azi, opera ei are fani pe toate meridianele lumii.

Sursa foto: Arhivă

Revista presei