Editura Evenimentul si Capital

DOSAR PENAL pentru UCIGAȘII luptătorilor anticomuniști. CRIME împotriva umanității

Autor: | | 17 Comentarii | 1825 Vizualizari

Parchetul General a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru crime împotriva umanității comise împotriva luptătorilor anticomuniști, din județul Sibiu, deshumați pe 23 august, la inițiativa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Este vorba despre Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu, uciși de trupele Securității, pe 8 martie 1949, în zona Muntelui Capra.

Parchetul General a înregistrat un dosar penal iar procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanța din 21 august 2017, începerea urmăririi penale pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, într-o cauză  având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

„Cauza face referire la uciderea prin împuşcare, la data de 8 martie1949, de către efective din trupe de securitate şi cadre operative din structurile teritoriale aparţinând Direcţiei Regionale de Securitate Sibiu, în locul denumit Gogoloaia, situat pe Valea Cricăului sub muntele Piatra Craivii, a luptătorilor anticomunişti Ş.P., N.M. şi C.P.”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii arată că trupurile celor trei luptători anticomuniști, Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu, au rămas la locul confruntării până în data de 14 martie1949, când au fost înhumate de către un localnic într-o groapă săpată pe marginea unui pârâu dintr-o zonă împădurită, denumită popular ,,Pârâul Popii”.”

După descoperirea gropii în care au fost înhumați cei trei partizani, pe 23 august „s-a procedat la  efectuarea  cercetării la faţa  locului de către o echipă complexă condusă de procurorul militar de caz, cu participarea Serviciului Criminalistic al I.P.J. Alba şi a Serviciului Judeţean de Medicină Legală Alba, precum şi cu sprijinul  specialiştilor IICCMER”.

„Cu ocazia cercetării la faţa locului a fost identificat un mormânt în care se aflau trei schelete umane, la o adâncime medie de 0,50 metri, prezumate ca aparţinând  defuncţilor  Ş.P., N.M. şi C.P.. Prin ordonanţa din 23.08.2017  s-a dispus de către procurorul militar: exhumarea celor 3 rămăşiţe cadaverice umane; efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morţii; efectuarea unei expertize medico-legale antropologice”, au mai precizat oficialii Parchetului General.

IICMER a transmis că Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu au fost surprinși de trupele Securității în 8 martie 1949 într-o locuință sezonieră, într-o poiană situată sub Piatra Craivii, în locul numit Bogoloaia, unde se retrăseseră după ce cu câteva zile înainte a fost încercuită zona Muntelui Capra, unde gruparea își avea baza. A avut loc o confruntare armată, în urma căreia trei partizani au fost omorâți și doi luați prizonieri.

După confruntare, cadavrele celor trei au rămas pe teren vreme de mai multe zile, sub pază permanentă. Conform unor mărturii, în 13 martie, Securitatea a adus cu forța mai mulți locuitori din satele zonei ca să vadă cadavrele, iar un ofițer a ținut o cuvântare, arătând celor prezenți că toți cei care vor cuteza să se opună noului regim o să sfârșească la fel ca și cei morți.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate