Doar azi se mai depun declarațiile pentru impozitul pe casă

Doar azi se mai depun declarațiile pentru impozitul pe casă

31 mai este ultima zi în care mai pot fi depuse la Fisc, mai precis la sediile Direcțiilor de Taxe și Impozite Locale, declarațiile care vor permite autorităților să calculeze impozitul pe locuințe. Impozitul trebuie plătit până pe 30 iunie

După cum se știe, din 2016, impozitul pe imobilele deținute de persoane fizice se calculează ținând cont de destinație, și anume dacă este vorba despre un sediu de firmă sau doar despre o locuință. Cei care are au în același apartament și locuința și firma sau cei care folosesc imobilul propriu doar ca pe un sediu de firmă, vor avea de plătit din 2016 impozite majorate substanțial față de anul trecut, uneori chiar și de 25 de ori mai mari.

● Ce declarație se depune – Este vorba despre declarația pe propria răspundere Model 2016 – ITL 002, aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 și publicat în Monitorul Oficial 972/29.12.2015.

●Cine depune declarația – Obligația revine doar proprietarilor care au în imobilul pe care îl dețin o firmă, un sediu social de firmă, sau care, în imobilul deținut locuiesc și au și un sediu de firmă.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Cine nu depune declarația - Nu au această obligație acele persoane care folosesc imobilul doar cu destinația de locuință.

● Ce impozit se achită dacă nu se depune declarația – Din acest an, pentru locuințele deținute de persoane fizice utilizate doar ca locuințe se achită un impozit reprezentând un procent cuprins între 0,08 și 0,2% din valoarea clădirii. Alegerea procentului este lăsată la latitudinea consiliilor locale. Pentru clădirile sedii de firme deținute de persoane fizice, impozitul este cuprins între 0,2 și 1,3% din valoarea de evaluare a clădirii. Evaluarea trebuie să fi fost făcută în ultimii cinci ani. Dacă nu există o evaluare valabilă depusă la Fisc, atunci impozitul pentru clădirea cu destinație mixtă sau care este doar sediu de firmă crește la 2% din valoare de referință.

● Cine va plăti impozit majorat față de anul trecut – Cei care foloseau și anul trecut imobilul doar ca pe un sediu de firmă, deci nu locuiau la acea adresă, vor plăti în acest an un impozit de câteva ori mai mare. De asemenea, un impozit majorat față de anul trecut vor plăti acele persoane ale căror locuințe au destinația mixtă, fiind în același timp sediu de firmă și locuință. În acest al doilea caz, impozitul pe locuință va fi format din două părți – un impozit mai mic, datorat pentru spațiul folosit drept locuință, și un impozit sensibil mai mare, datorat pentru spațiul utilizat ca firmă – de exemplu o cameră dintr-un apartament, folosită ca birou de contabilitate.

Fiscul a lăsat însă și o portiță de scăpare celor care au imobile cu destinație mixtă. Dacă cele două spații, cel destinat firmei și cel destinat locuirii, nu pot fi delimitate clar în imobil, atunci impozitul va fi calculat în funcție de cine face plata utilităților (întreținere, gaze, lumină etc.).

Dacă dările casei sunt plătite pe firmă, atunci pentru întreg imobilul se va achita impozitul datorat ca pentru un sediu de firmă. Dacă plata este făcută pe persoană fizică, atunci se va calcula impozitul ca pentru o locuință. Pentru imobilele în care este înregistrat doar sediul social al unei firme se va achita același impozit ca pentru o locuință.