Domeniul sănătății, vizat de DNA. Anunțul făcut de Laura Codruța Kovesi

Domeniul sănătății, vizat de DNA. Anunțul făcut de Laura Codruța Kovesi

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat marţi că au fost identificate cinci domenii de manifestare a corupţiei în sistemul public de sănătate din România, respectiv achiziţiile publice, serviciile medicale, bugetarea unităţilor spitaliceşti, accesul personalului în sistemul medical şi autorizarea farmaciilor.

Un studiu realizat la nivel european a arătat că 68% dintre români percep corupţia ca pe un fenomen care le afectează viaţa de zi cu zi, a afirmat, marţi, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la o dezbatere pe tema corupţiei din sistemul public de sănătate, notează Agerpres.

"Este un raport Eurobarometru (...) privind corupţia, publicat în octombrie 2017. În acest raport, 68% dintre repondenţii români percep corupţia ca fiind unul din fenomenele care le afectează viaţa de zi cu zi. Acest procentaj de 68% a poziţionat România pe primul loc în topul ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte percepţia corupţiei în viaţa zilnică. La nivelul Uniunii Europene, cei care consideră că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie reprezintă doar 25%", a declarat Kovesi.

Ea a adăugat, citând acelaşi studiu, că în cazul României sistemul de sănătate a fost menţionat de 58% dintre cei chestionaţi ca domeniul cel mai afectat de corupţie, faţă de doar 31% la nivelul Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Corupţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, în mod direct, pentru că suportă din buzunarul lor, sau în mod indirect, pentru că este afectat şi este prejudiciat bugetul asigurărilor sociale. De multe ori am constatat, în anchetele noastre, că acel cost suplimentar, pe care firmele private îl plătesc cu titlu de mită, se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază cetăţenii", a mai spus şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi participă la o dezbatere cu tema "Corupţia în sistemul public de sănătate - analiza cauzelor DNA soluţionate de instanţă prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017". La eveniment mai iau parte procurorul general Augustin Lazăr, reprezentanţi ai unor instituţii din sistemul judiciar, precum şi ai unor asociaţii şi organizaţii neguvernamentale active în domeniul sănătăţii şi al luptei împotriva corupţiei.