Directorul SRI: NU SUNTEM FERIŢI de potenţiale ATACURI TERORISTE. 70% dintre persoanele care nu pot intra pe teritoriul ROMÂNIEI au legături cu ISIS
- Alexandra Chiric
- 21 decembrie 2015, 08:27
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a vorbit într-un interviu pentru Adevărul despre pericolul terorist la care este expusă România.
Întrebat cum explică faptul că în toată Europa a fost ridicat gradul de alertă teroristă, numai în România a rămas la nivelul albastru precaut, directorul SRI a declarat că, deşi ţara noastră nu este mai ferită, autorităţile lucrează pentru a preveni orice acţiune care ar pune în pericol securitatea României.
Totodată Hellving a precizat că 70% din persoanele care nu pot intra pe teritoriul României au legături cu Statul Islamic.
“Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. De altfel, aţi putut constata că, de la începutul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 246 de persoane despre care noi am obţinut date că erau conectate la fenomenul terrorist şi prezentau riscuri în acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile şi expulzate de pe teritoriul naţional alte 9 persoane, din aceleaşi considerente. O altă cifră relevantă este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem în bazele noastre de date ca fiind persoane care nu pot intra pe teritoriul României. Sunt persoane date în consemn la frontieră, ca să folosesc o expresie uzuală. În ceea ce priveşte profilul acestor persoane, ţin să subliniez faptul că aproximativ 70% din acestea sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul reţelei teroriste Daesh (n.r. - Statul Islamic, ISIS). Aceşti indivizi provin în special din Iran, Irak, Siria şi Pakistan. Le cunoaştem trecutul şi intenţiile, iar această cunoaştere se datorează muncii informativ-operative a SRI şi parteneriatelor pe care noi le avem, atât cu serviciile româneşti, cât şi cu cele din străinătate”, a declarat acesta la Adevărul.
"Toate aceste acţiuni ale SRI se încadrează în principala menire a acestei instituţii – prevenţia. Referitor la Sistemul Naţional de Alertă Teroristă, acesta a fost menţinut la nivelul albastru-precaut tocmai datorită eforturilor conjugate ale tuturor instituţiilor din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), de a preveni orice acţiune care ar fi pus în pericol securitatea cetăţenilor români. Vă rog să reţineţi că, în actualul context european de securitate, Serviciul şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a României şi a aliaţilor săi. De asemenea, SRI şi-a accelerat schimbul de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT, cât şi cu serviciile partenere. Colegii noştri de la Antitero lucrează la foc continuu încă de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal şi instituţional, care contribuie la acest „albastru precaut”. În spatele normalităţii, vă asigur că există multă muncă şi, adesea, riscuri asumate atât de ofiţerii noştri, cât şi de colaboratorii noştri instituţionali", a adăugat acesta.
Directorul SRI a vorbit şi despre lipsa anumitor reglementări care ar fi contribuit esenţial la contracararea terorismului.
“Aşa cum se ştie, nu avem la dispoziţie câteva instrumente esenţiale din punct de vedere legislative: Nu avem încă o lege a securităţii cibernetice, nu avem o reglementare cu privire la cartelele PrePay şi ne lipsesc alte instrumente legale ce ar permite adaptarea capabilităţii serviciului la evoluţiile tehnologice. Evenimentele recente au reconfirmat faptul că teroriştii utilizează noile tehnologii, ceea ce le permite anonimizarea/criptarea comunicaţiilor pentru pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor”, a declarat Hellvig, adaugând că lipsa unor astfel de instrumente legale reprezintă o “vulnerabilitate sistemică”, având în vedere că oricine poate comunica sub protecţia anonimatului.