Directorul de la Facultatea de Medicină care voia mita doar în bani cash

Directorul de la Facultatea de Medicină care voia mita doar în bani cash

Dan Pahoni și complicii săi erau audiați aseară la Parchetul General, într-o anchetă legată de acordarea ilegală a unor contracte de achiziție publică la UMF „Carol Davila” București. „Comisionul”cerut ajungea la 40%.

Directorul general ad ministrativ de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucureşti, Dan Pahoni (60 de ani)(foto mic), este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită, într-o anchetă privind contracte de achiziții publice acordate ilegal.

Perchezițiile

Totul a început ieri dimineaţă, când procurorii au făcut 32 de percheziţii la sediile unor firme (Prahova, Giurgiu şi Dâmboviţa), la domiciliile unor afacerişti, dar și în biroul directorului administrativ. Ancheta este coordonată de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul instanței supreme. Pahoni și alte cinci persoane erau audiate aseară de procurori. Complicii directorului erau cercetați pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, luare de mită și dare de mită. 

Filmat când lua mita

Surse judiciare au explicat că Pahoni ar fi atribuit preferențial mai multe contracte, de sute de mii de euro, unor firme controlate de prieteni. De exemplu: reparaţii, curăţenie şi deratizarei etc. În schimbul contractelor, Pahoni ar fi primit un comision care ajungea și la 40%.

El a fost înregistrat în biroul său de la UMF, când primea bani de la afaceriști. Banii primiți ca mită i-ar fi investit în mașini și proprietăți imobiliare.

Șef de lucrări la Marketing și Aparatură Medicală

Dan Pahoni este șef de lucrări la Catedra de Marketing și Aparatură Medicală UMF „Carol Davila” București (din 2007) și vicepreședintele Asociației Naționale a Directorilor Generali Administrativi din Universitățile Publice. Decanul Facultății de Medicină din UMF, Doina Pleșca, a declarat ieri că facultățile din cadrul UMF nu sunt implicate în niciun fel de achiziție. „Noi nu putem să cumpărăm niciun pix sau creion. Eu fac o cerere prin care solicit achiziționarea unui pix sau creion”, a afirmat Pleșca.

Ancheta în acest caz este coordonată de procuroarea SUPC Denisa Cristodor, cea care a coordonat mai multe anchete de corupție din învățământ: mită la prodecanul Facultății Finanțe- Bănci din ASE, Iuliu- Cosmin Șerbănescu, trucarea examenului de licență de la Facultatea de Educație Fizică din Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu sau al fabricii de diplome de la Universitatea „Vasile Goldiș”, din Arad.