Din ce în ce mai puține mămici își alăptează nou-născuții!

Din ce în ce mai puține mămici își alăptează nou-născuții!

La nivel mondial, sub 40% dintre nou-născuți sunt alăptați la sân până la șase luni, arată o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), organizație care marchează între 11-18 octombrie Săptămâna Mondială a Alăptării.

Problemă primordială, în viziunea OMS, alăptarea exclusiv la sân ar putea salva viețile unui milion de copii în fiecare an. Chiar dacă durata alăptării a crescut, conform statisticilor, de la 8 până la 13 săptămâni – cât era acum 25 de ani, la 17 săptămâni - în prezent, totuși rămâne foarte scăzută în raport cu recomandările internaționale. Practic, OMS recomandă alăptarea exclusiv la sân a bebelușului timp de șase luni, chiar dacă există lucrări științifice care recomandă diversificarea alimentației nou-născuților de la vârsta de cinci luni, notează lesnewseco.fr, citat de Agerpres.

Potrivit aceleiași statistici, recomandarea OMS de a-și hrăni copilul până la șase luni este urmată de mame numai în cazul unuia din cinci copii cu vârste mai mici de jumătate de an.

În Franța, doar 19% dintre copii sunt alăptați timp de 6 luni. Pentru a contracara acest fenomen, Centrul de cercetare INSERM, specializat în domeniul epidemiologiei și statisticii, din cadrul Universității Sorbonne din Paris, a realizat un studiu în vederea identificării profilului mamelor care nu au urmat modul de alăptare recomandat.

Conform primelor rezultate, a fost stabilită o legătură între alăptare și factori socio-demografici. Femeile care nu-și hrănesc natural copilul sunt în special tinere cu vârsta sub 30 de ani, puțin educate și născute în Franța, precum și cele supraponderale sau fumătoare. În schimb, copiii cu unul dintre părinți născuți în afara Franței sunt alăptați mai mult.

În opinia cercetătorilor francezi, în creșterea duratei alăptării un rol important are și tatăl, care poate oferi suport moral femeii în această perioadă. De asemenea, același studiu arată că ar fi benefic ca viitoarele mămici au nevoie, pe perioada sarcinii, atât de suportul moral al tatălui copilului cât și de ajutorul moașelor, care dacă se deplasează la domiciliu le pot ajuta să se adapteze mai bine.