Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la București. Diplomatul italian spune că problema imigrării în zona Mediteranei ne privește pe toți. „Sperăm ca guvernul român să dea dovadă de solidaritate în problema imigrației”

Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la București. Diplomatul italian spune că problema imigrării în zona Mediteranei ne privește pe toți. „Sperăm ca guvernul român să dea dovadă de solidaritate în problema imigrației”

Diego Brasioli, ambasadorul Republicii Italiene în România, vorbește, în interviul acordat Evenimentului zilei, despre manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a Italiei, dar și despre importanța relațiilor bilaterale româno-italiene.

- Evz: În România se desfășoară de șapte ani Festivalul Italian. Ce surprize ați pregătit anul acesta, pentru cei interesați de cultura italiană?

- Diego Brasioli: Datorită interesului mare manifestat de români față de Italia, de mai mulți ani organizăm Festivalul Italian, timp de o lună, în București și în orașele în care avem consulate. Evenimentele sunt din domeniul cultural, culinar, design, modă, muzică, sport. Va avea loc o recepție la reședința ambasadorului, la care sunt invitați oficiali români, reprezentanți ai autorităților și diplomați. Vor fi prezenți unii dintre campionii români la fotbal: Gino Iorgulescu, Hagi, Mutu, Chivu. În data de 3 iunie avem programat un concert la Ateneul Român – am ales muzica, pentru că împreună cu sportul reprezintă limbajele care ajută foarte mult la comunicare între oameni. Este vorba despre un concert susținut de Alexandru Tomescu (vioară) și Andrea Coen (clavecin) la Ateneul Român. Tot în luna iunie, intenționăm să organizăm și o paradă a modei, care să fie dedicată stilistului de modă Cesare Paciotti.

- Cum ați caracteriza relațiile bilaterale politice dintre cele două țări? Cum au evoluat ele în ultimii ani?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Relațiile între Italia și România sunt excelente. Anul trecut am avut diverse vizite politice importante în România, cum a fost cea a prim-ministrului Matteo Renzi, anul acesta au avut loc deja două vizite ale președintelui Klaus Iohannis în Italia. Italia este singura țară pe care președintele Iohannis a vizita-o deja de două ori în timpul mandatului său. A avut întâlniri cu premierul și cu președintele italian, apoi a fost la Milano, unde a vizitat Expo Milano 2015 – a fost primul șef de stat străin care a vizitat Expo 2015. Aș vrea să subliniez importanța expoziției, care are o tematică dedicată hrănirii planetei. Între 1 mai-30 octombrie, ne așteptăm ca 20 de milioane de persoane să viziteze pavilioanele expoziției. Suntem extrem de mulțumiți că România participă cu un pavilion propriu, care prezintă tradiția românească, cu un slogan foarte potrivit: „În armonie cu natura”.

- Care este poziția Italiei față de integrarea României în Schengen și ce ați recomanda autorităților române în acest sens?

- Italia a susținut imediat și în totalitate intrarea României cu drepturi depline în UE. Încurajăm guvernul român și în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Vedem cu multă plăcere că absorbția fondurilor europene este din ce în ce mai bună. Italia consideră că aderarea la Schengen ar trebui separată de Mecanismul de Cooperare și Verificare. Deja din anul 2011 România a îndeplinit cerințele tehnice pentru spațiul Schengen și de aceea Italia consideră că România ar trebui deja să facă parte din acest spațiu de liberă circulație. Sperăm, cât mai curând, ca și partenerii noștri să ajungă la aceleași concluzii. În ceea ce ne privește, noi vom continua să facem eforturi pentru ca acest lucru să se întâmple. România trebuie să facă eforturi pentru întărirea legalității și lupta împotriva corupției. Sunt cele mai importante în acest moment. Pentru a crea un mediu favorabil investitorilor - știm și noi pentru că și Italia a trecut prin acest proces - există câteva dosare importante, care trebuie abordate cu foarte mare interes. Dar toate acestea au legătură mai degrabă cu MCV, nu cu spațiul Schengen, pentru că, din punctul nostru de vedere, România ar trebui deja să facă parte din acest spațiu.

- Valoarea schimburilor comerciale a fost la finalul anului trecut de 12,581 de miliarde de euro, în creștere cu 6,73% față de anul anterior. Cum ați caracteriza investițiile italiene în România?

- Vorbind despre relațiile economice dintre cele două țări, se poate spune că cifrele sunt impresionante. Italia este țara care are cel mai mare număr de societăți înregistrate în România. Potrivit datelor statistice, sunt înregistrate 40.000 de societăți, din care 18.000 erau active în 2014. Anul trecut am atins un record: aproape 1.800 de societăți noi au fost înregistrate. Și schimburile comerciale au atins un nivel record, pentru că au depășit 12,5 miliarde de euro pe an, și este vorba despre un raport echilibrat, adică exporturile și importurile sunt aproape egale. Societățile italiene activează în toate sectoarele importante în România: manufactură, industrial, energie, infrastructură, înaltă tehnologie și tehnologie informatică. După cum se știe, avem un număr foarte mare de români în Italia - peste un milion. Iar aceste legături se reflectă foarte bine și în numărul de zboruri care fac legătura între Italia și România. În total, într-o lună, au loc în jur de 1.500 de zboruri, între 20 de orașe din cele două țări.

- Cât de bine integrată este comunitatea românească din Italia, cum sunt relațiile cu membrii acesteia?

- Spuneam că cea mai numeroasă comunitate străină din Italia este cea românească, prezentă pe întreg teritoriul țării. S-a stabilit de foarte mulți ani pe teritoriul țării noastre și s-a integrat foarte bine.

- Cultura este un domeniu, vast și important, în care relațiile bilaterale sunt semnificative. Puteți să ne dați câteva exemple concrete?

- Aceste relații sunt foarte intense, și la nivel instituțional- vorbim despre Academia Română, care este prezentă în Italia și Institutul Italian, care este prezent aici. Ambasada încearcă să susțină activitatea universităților, profesorilor, elevilor. Se manifestă un interes deosebit față de limba italiană în România, din trei motive: unul este la nivel internațional, faptul că limba și cultura italiană sunt recunoscute ca fiind foarte importante; italiana este cea de-a patra limbă cea mai studiată din lume; există și rădăcinile latine care ne fac foarte apropiați, atât din punct de vedere lingvistic, cât și cultural; iar în al treilea rând, datorită prezenței românilor în Italia și a societăților italiene în România, acest lucru creează un puternic interes.

- Problema imigrației ilegale s-a accentuat în ultimul an. Cum vedeți ajutorul pe care îl așteaptă Italia, Malta, Grecia de la UE și pe care aceasta l-a promis, în urma crizei din Mediterana?

- Chestiunea imigrării în zona Mării Mediterane este o chestiune pe care noi o abordăm cu foarte multă atenție în această perioadă. Este o temă care va avea, cu siguranță, în viitor, o importanță foarte mare. Este greu de presupus că numărul persoanelor care vor veni în Europa, în special din zona Africii, va scădea în anii următori. Italia se află în prima linie, alături de alte țări, și se confruntă cu aceste probleme. De aceea, șefa politicii externe a UE, italianca Federica Mogherini, a adus această problemă în discuția statelor membre ale Uniunii. Este foarte important să înțelegem că, mai devreme sau mai târziu, problematica îi va privi pe toți. Și alte state, care practic nu au granița în zona litoralului la Marea Mediterană, se vor confrunta cu acest fenomen, al persoanelor care doresc să plece către alte țări. Trebuie să împărțim efortul de a face față acestui val de imigranți care vin în Europa. În perspectivă mai există o a doua chestiune: aceea de a stabiliza zonele de unde vin imigranții aceștia. Sperăm să găsim un sentiment de solidaritate din partea guvernului român, care, de altfel, întotdeauna a fost alături de noi, pentru a face față acestei provocări. Sunt negocieri în curs, care au loc la nivel de experți și noi de aici, de la București, nu putem să vă dăm informații în acest sens. Suntem în legătură strânsă cu guvernul român pentru a ajunge la o soluție bună. Dar suntem siguri că guvernul român, așa cum a fost întotdeauna alături de noi, și noi alături de România, ne va susține pe problema imigrației.