Diaspora, umilită de Comisia de cod electoral
- Andreea Udrea, consultant politic
- 27 februarie 2015, 00:00
Parlamentarii refuză să mărească numărul de aleși care să reprezinte interesele românilor din străinătate și au îngropat votul prin corespondență.
După alegerile pre zidențiale de anul trecut, întreaga clasă politică discuta despre necesitatea unei reforme electorale, care să aibă în vedere interesele Diasporei. Se vorbea despre introducerea votului prin corespondență și a votului electronic. Parlamentarii au uitat, însă, complet de promisiunile făcute în fața electoratului.
Astfel, Comisia de cod electoral, condusă în momentul de față de Valeriu Zgonea, a stabilit că interesele românilor din Diaspora vor fi reprezentate în Parlament de același număr de aleși ca până acum: 4 deputați și 2 senatori. Asta, în con dițiile în care, numărul conaționalilor noș tri care trăiesc astăzi în stră inătate este foarte mare.
Potrivit celei mai recente variante a Codului electoral, Circumscripția electorală 43 Diaspora va fi păstrată în actuala formă, urmând ca toate partidele să propună o listă pentru românii din străinătate, a precizat, pentru EVZ, Ioan Oltean, membru al Comisiei.
Practic, se încalcă Legea electorală, care stabilește că norma de reprezentare este de un deputat la 70.000 de locuitori și de un senator la 160.000 de locuitori.
Din moment ce, potrivit celor mai recente estimări, în Diaspora trăiesc aproximativ 3 milioane de români, aceștia vor fi, în mod clar, subreprezentați în Parlamentul României. Pe de altă parte, senatorul PNL Alin Tișe, membru al Comisiei de cod electoral, a afirmat că aceste prevederi vor fi discutate în continuare și în cadrul Comisiei și plenul Parlamentului, una din variante fiind menținerea numărului de parlamentari pentru Diaspora.
„În contextul în care în Diaspora se află aproximativ 3 milioane de români, reprezentarea acestora doar de 4 deputaţi şi 2 senatori este insuficientă. Sunt oameni care trimit în țară sume uriașe, egale cu investițiile străine”, a spus și deputatul PNL Ovidiu Raețchi .
Vot prin corespondență
De asemenea, votul prin corespondență a fost uitat cu totul de parlamentari, în condițiile în care a fost unul dintre lait-motivele campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.
Potrivit celei mai recente forme a Codului electoral, numărul parlamentarilor din Diaspora ar urma să fie limitat la 6
„Soluția corectă din punctul de vedere al Guvernului este o legislație care să permită un altfel de vot, fie votul prin corespondență fie votul electronic, pentru că trăim într-o epocă modernă”, spunea președintele PSD, Victor Ponta, la câteva zile după pierderea suferită la alegerile prezidențiale.
„Vom veni cu un vot prin corespondență, se lucrează acum la un draft și, până la finele acestei sesiunii parlamentare, dorim ca acesta să fie adoptat de Parlament”, a promis, însă, senatorul PNL Alin Tișe.