Dezvăluirile Mihaelei Iorga confirmă: Codruța Kovesi s-a implicat ilegal în dosarele politice ale DNA. România lui Cristoiu

Dezvăluirile Mihaelei Iorga confirmă: Codruța Kovesi s-a implicat ilegal în dosarele politice ale DNA. România lui Cristoiu

S criam în ediția anterioară că interviul dat de Mihaela Iorga Antenei 3 a conținut dezvăluiri interesante din interiorul DNA, urmărite de mine din perspectiva celui care a susținut și susține în continuare că sub conducerea Codruței Kovesi DNA a fost tot ce vrei:

Organ de publicitate, organ de cultivare peste marginile normalului a personalității unui singur om – șefa Codruța Kovesi –, instituție de forță, axată pe terfelirea imaginii publice a celor țintiți de Binomul SRI-DNA, instrument de satisfacere a frustrărilor și sindromurile accentuate ale unei Persoane, Neprețuita, numai ceea ce i-a dat legea să facă – să investigheze și să propună pedepse în cazurile de corupție, nu.

Depoziția Mihaelei Iorga are o valoare deosebită nu numai prin confirmarea ei de către realități, dar și – dacă nu mai ales – prin ipostaza autoarei. Mihaela Iorga n-a fost în dispozitivul de blindate al DNA o simplă șenilă; ea a fost una dintre apropiatele Codruței Kovesi, unul dintre procurorii care au anchetat cazuri politice grele.

Esența acestor dezvăluiri constă în reafirmarea adevărului că anumite dosare – cele politice – au fost și sînt pilotate direct de Codruța Kovesi care, în disprețul Legii, a intervenit brutal în investigația procurorului de caz. În cazul Microsoft, Mihaela Iorga a făcut dezvăluiri cruciale în acest sens. Într-un interviu publicitar acordat în 20 noiembrie 2014 U.M. Ziare.com, direct Colonelesei, Codruța Kovesi insista pe rolul hotărîtor al denunțătorilor în declanșarea acestui dosar:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un rol important l-a avut faptul că au venit persoane să denunţe fapte în acest dosar.” Așa cum avea să se descopere mai tîrziu, persoanele erau exact cele care puseseră la cale sau se implicaseră masiv în mecanismul fraudulos al licențelor: Dinu Pescariu, Nicolae Dumitru, zis Niro, Claudiu Florică. În chip surprinzător, înainte de detonarea dosarului aceste persoane se gră- biseră să meargă la DNA pentru a depune denunțuri. Procedura în astfel de cazuri e simplă.

Doritorii de denunțuri merg la sediul DNA și se interesează de procurorul de serviciu. În cazul a cel puțin doi dintre denunță- tori, procedeul nu e respectat. Peste capul procurorului de caz Mihaela Iorga, cei doi sînt primiți de Codruța Kovesi, după care sînt trimiși la procurorul de caz. În numeroase rînduri, Codruța Kovesi s-a jurat în direct că nu intervine în dosarele lucrate de procurori, că nici nu știe ce conțin acestea.

La Antena 3 Mihaela Iorga a declarat însă cu subiect și predicat: „Se implica şi recunoştea că se implică şi ştie ce se întîmplă în dosare. E o formă de imixtiune. Atunci nu am perceput-o aşa. Era altceva ascuns în spatele acestei acţiuni, altceva decît buna credinţă. Kovesi era la curent cu fiecare pas din dosar.”

Un exemplu asupra căruia stăruie Mihaela Iorga e cel al Dosarului Microsoft. Duminică seara, Mihaela Iorga a dezvăluit opiniei publice un SMS din 29 septembrie 2014 de la Codruța Kovesi, prin care aceasta o anunța pe ea, Mihaela Iorga, procuroare de caz la Microsoft, că mîine vine Niro cu avocata. Niro e Nicolae Dumitru, la început denunțător, apoi inculpat în dosar: „Niro zice că vine mîine seară la 7 cu avocata aia a lui. Să vedem ce va zice.”

Dincolo de formularea „avocata aia”, trimițînd la legendara zicere Stați cu curul pe dosare, aparținînd tot doctorului în Drept Codruța Kovesi, procuroarea de caz e înștiințată că la ordinele Codruței Kovesi urma să vină la audieri un personaj implicat în afacere. Păi cum vine asta? Șefa DNA era obligată să rămînă departe de investigație. Ea putea cel mult să facă observații în legătură cu dosarul doar cînd acesta, ajuns în faza finală, avea nevoie de verificarea de legalitate, din partea unui șef.

Un alt denunțător e Dinu Pescariu. Dinu Pescariu a fost primit mai întîi de Codruța Kovesi, care s-a angajat că el, Dinu Pescariu, va avea mari avantaje dacă denunță, după care a fost trimis procurorului de caz. După tipicul folosit în cazul lui Nicolae Dumitru. În interviu, Mihaela Iorga își amintește că Dinu Pescariu părea dezamăgit de ce-i spunea procurorul de caz. Șefa DNA îi promisese marea cu sarea. Minte Mihaela Iorga? Firește că nu.

Pe 12 octombrie 2017, într-un interviu pentru Antena 3 Dinu Pescariu dezvăluia înaintea Mihaelei Iorga implicarea Codruței Kovesi în denunțul capital din afacerea Microsoft: „La dînsa în birou (n.r. – întîlnire cu Kovesi). M-am întîlnit la dînsa în birou. Da, mi-au cerut (n.n. să fac denunțuri).”

Un alt denunțător dintre cei care au pus la cale mecanismul e Claudiu Florică. În comunicarea DNA privind clasarea dosarului Microsoft se spune că „La data de 25.08.2014, martorul Florică Claudiu a formulat un denunț cu privire la fapte de corupție săvîrșite în legătură cu încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft din anul 2004 și respectiv din 2009”.

De ce s-a ocupat personal, în disprețul legii, Codruța Kovesi de denunțătorii din cazul Microsoft? Răspunsul ne e dat de declarația făcută de Codruța Kovesi în interviul din 20 noiembrie 2014 despre relația dintre DNA și SRI acordat U.M. Ziare.com: „SRI este principalul nostru partener în ceea ce priveşte alimentarea DNA cu informaţii despre fapte de corupţie.”

Răspunsul – cea mai puternică recunoaștere a Binomului SRI-DNA (atenție, Codruța Kovesi nu se referă la prestația serviciului de interceptare, ci la alimentarea DNA cu informații despre fapte de corupție, mai precis la dosarele trimise de Florian Coldea deja întocmite la DNA) – explică ciudățenia cu autorii mecanismului infracțional care se gră- besc să facă denunțuri.

Dinu Pescariu, Nicolae Dumitru, Claudiu Florică erau la vremea respectivă colaboratori ai SRI condus de Florian Coldea. Afacerea Microsoft s-a făcut sub directa îndrumare a SRI. Mai întîi pentru că era vorba de o companie americană, aparținînd, așadar, uneia din puterile garante. Microsoft nu putea face nimic în România fără sprijinul SRI. Apoi, ca și în prezent, tot ce ținea de IT în 2003 se afla sub controlul SRI. M-am amuzat s-o văd pe Ecaterina Andronescu acuzată de DNA de luare de mită în contractul cu Siveco privind informatizarea școlilor. În 2003 cînd spuneai Siveco spuneai SRI.

Mai mult ca sigur contractul i-a fost vîrît pe gît Ecaterinei Andronescu de SRI prin intermediul premierului Adrian Năstase. Brusca dorință a lui Dinu Pescariu de a se autodenunța într-un dosar care nici măcar nu mijise de ziuă trimite la practica SRI de a folosi oamenii de ai săi pe post de denunțători. Și Dinu Pescariu și Nicolae Dumitru au ajuns la Codruța Kovesi în urma intervenției lui Florian Coldea.

Denunțul era piesa de rezistență pentru scoaterea la lumină a dosarului. În cadrul interviului din 20 noiembrie 2014, Codruța Kovesi se fălea de cum a prioritizat ea Dosarul Microsoft: „Vă pot spune că s-a lucrat constant din 2013 pînă acum. În vara lui 2013 dosarul a fost repartizat unui procuror şi unui colectiv de politişti care au avut ca prioritate principală finalizarea anchetei, am încercat degrevarea procurorului de caz de alte activităţi, s-au intensificat toate comisiile rogatorii pe care le aveam cu autorităţile din alte state. Un rol important l-a avut faptul că au venit persoane să denunţe fapte în acest dosar.”

Procurorul degrevat e nimeni altul decît Mihaela Iorga. Mihaela Iorga dezvăluie însă că, după ce timp de un an, Dosarul s-a prăfuit prin sertarele DNA, prin iunie 2013, Codruța Kovesi i-a arăta un interes brusc și mai ales dominat de nerăbdare. Sub comanda ei, Dosarul a fost scos de la dospit și trecut în regim de urgență.

Așa cum susținea Mihaela Iorga în interviu, Codruța Kovesi intrase în fibrilație față de detonarea dosarului cît mai repede. Ea făcea presiuni să se vîre cărbuni, ca să mă exprim așa, pentru a se putea da publicității comunicatul privind acuzarea celor nouă foști demnitari. De ce se grăbea Codruța Kovesi? Din același motiv pentru care a scos de la dospit dosarul Microsoft în iunie 2014, după ce nu arătase pînă atunci nici un interes pentru el.

Campania electorală bătea la ușă. Ori, așa cum am mai scris, Binomul SRI-DNA întruchipat de Florian Coldea și Codruța Kovesi aveau nevoie de el ca de aer. Atît pentru a o carota pe Elena Udrea, preferata lui Traian Bă- sescu, cît și pentru a-i da lui Klaus Iohannis muniția electorală a corupției PSD.

Detonarea acestui dosar electoral a fost o operațiune a Binomului. Pentru că piesele de rezistență erau denunțurile celor care meșteriseră mecanismul, SRI le-a făgăduit, odată cu ordinul de a face denunțuri, că nu li se va întîmpla nimic. Ei însă nu erau nici ei niște ageamii în materie de banditism. Au cerut garanția din partea șefei DNA. Așa se explică incredibila implicare a șefei DNA în primirea și îndrumarea denunțătorilor. Din cîte ne amintim, un timp nici unuia dintre denunțători nu li s-a întîmplat nimic.

Că după aia au fost înhățați și li s-au făcut niște dosare de toată balega, e o altă chestiune. Chestiunea importantă, crucială, rămîne că Mihaela Iorga a confirmat, cu puterea unui om din interior, ceea ce noi bănuiam mai demult: În folosirea luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico-mafiote, Codruța Kovesi s-a implicat ilegal în dosarele politice ale DNA.