Deutsche Welle: Kovesi, un personaj profund compromis, vulnerabil pentru partenerii externi ai României

Deutsche Welle: Kovesi, un personaj profund compromis, vulnerabil pentru partenerii externi ai României

“Este clar că pentru Bruxelles sau pentru Washington, care au acordat o susținere masivă și explicită șefei DNA, situația a devenit penibilă, căci, în ciuda unor ample eforturi mediatice, Laura Codruța Kövesi este un personaj profund compromis care nu mai poate asigura credibilitatea sistemului pe care îl reprezintă”. Sunt cuvintele jurnalistul Horaţiu Pepine care, într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, comentează decizia CCR cu referire directă la situaţia şefei DNA, pe care o consideră, în urma scandalului izbucnit recent, vulnerabilă pentru partenerii externi ai României. “Un personaj profund compromis”, opinează Pepine referindu-se la Kovesi.

Potrivit jurnalistului Horaţiu Pepine, care îşi exprimă punctul de vedere într-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, Laura Codruţa Kovesi ar fi ajuns o vulnerabilitate pentru partenerii externi ai României, devenind un personaj profund compromise. "Pe scurt, în România ar avea loc astăzi o mișcare politică menită să restabilească controlul național asupra parchetelor. Presupoziția este că niciodată parchetele nu sunt perfect independente și neutre. De undeva tot trebuie să-și tragă îndemnurile și autoritatea. Parchetele urmează inevitabil o anumită linie, măcar prin simpla precizare a priorităților. Ca să nu mai spunem că putem asista la intervenții directe, deși este greu de demonstrat acest lucru.

Dar, indiferent cum ar sta lucrurile, este clar că pentru Bruxelles sau pentru Washington, care au acordat o susținere masivă și explicită șefei DNA, situația a devenit penibilă, căci, în ciuda unor ample eforturi mediatice, Laura Codruța Kövesi este un personaj profund compromis care nu mai poate asigura credibilitatea sistemului pe care îl reprezintă.

Să începem cu lucrurile aparent mai puțin importante. A plagiat în teza de doctorat și a mințit în mod ridicol cu privire la acest aspect care ar fi fost suficient pentru destituirea ei. Dar sunt apoi motivele grave care țin de abuzurile procedurale, anchetele realizate în colaborare cu SRI, persiflarea deciziilor Curții Constituționale și imixtiunea în actul legislativ. Despre fiecare dintre aceste aspecte am scris în detaliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, ce ar trebui să facă președintele Iohannis? Adevărul este că, indiferent de cum se așează el față de politica internă sau față de contextul lărgit european, el trebuia să o revoce demult pe Laura Codruța Kövesi. Și-ar fi păstrat atunci întreaga autoritate prezidențială care, orice ar face astăzi, pare știrbită", scrie Pepine pe dw.com.