Despre importanța vaccinării pneumococice în România

Despre importanța vaccinării pneumococice în România

România și Estonia sunt singurele țări din uniunea Europeană care nu au un program național de vaccinare anti-pneumococică pentru sugari sau grupuri de pacienți la risc. Ministrul Sănătătii, Florian Bodog, a declarat că, în acest an, ministerul va finanța, în premieră, achiziționarea vaccinului pneumococic pentru copii, care poate preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită sau sepsis.

În contextul general în care imunizarea în România este într-un mare impas, țara noastră înregistrând cea mai mare scădere a ratei vaccinării din 190 de țări analizate în cel mai recent studiu Lancet pe acest subiect, a nu crea un cadru facil pentru vaccinare, a nu asigura stocuri suficiente sau a întârzia achiziția unui vaccin poate avea urmări tragice.

Bolile pneumococice, rezistente la antibiotice

În România, se înregistrează anual peste 573.000 de cazuri de boli pneumococice invazive, dintre care peste 9.500 sunt soldate cu decese. Dintre acestea, câteva sute sunt copii. Tratamentul bolilor pneumococice invazive necesită, în mod normal, internare în spital, iar infecțiile complicate pot necesita extinderea duratei de tratament și/sau tratament de specialitate în secții de boli infecțioase pediatrice.

La nivel global, pneumonia ucide anual peste 1,6 milioane de oameni, dintre care aproape jumătate sunt copii, spun statisticile Organizației Mondiale a Sănătății. Principala problemă de sănătate publică la nivel global și regional, pneumonia, este cauza pentru aproape 15% din toate decesele copiilor cu vârste sub 5 ani, ucigând mai mult de 900.000 de copii între anii 2000 și 2015. În România, țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile în rândul Statelor Membre (9,7 copii morți la 1.000 de nou-născuți), tot pneumonia este principala cauză a deceselor la copiii cu vârste de până la 5 ani. Această boală este responsabilă pentru 29% dintre decesele copiilor români.

Pneumococul este responsabil și pentru celelalte boli frecvente la copii în primii ani de viață. „Să nu uităm faptul că în literatura de specialitate se precizează că cea mai frecventă boală infecțioasă a copilului în primii doi ani de viață este otita medie acută, adică otita supurată. În procent de 30%, agentul etiologic este reprezentat de pneumococ. De asemenea, sinuzitele sunt cauzate în proporție de 41% de către pneumococ”, explică Prof. Dr. Doina Pleșca, președintele Societății Române de Pneumologie Pediatrică. Soluția pentru această problemă majoră pentru sănătatea publică este vaccinarea anti-pneumococică cu vaccinul cu cele mai multe valențe.

În contextul unei incidențe deloc de neglijat a bolilor penumococice, specialiștii mai atrag atenția asupra rezistenței la antibiotice, din ce în ce mai întâlnită în bolile pneumococice -  și care are efecte atât asupra sugarilor, cât și a altor grupe de vârstă la risc expuse infecțiilor pneumococice.

Vaccinul cu cele mai multe serotipuri, soluția medicilor

În cadrul conferinței naționale RoVaccin cu tema „Vaccinarea – urgență de sănătate publică”, care a avut loc în data de 25 martie 2017 la București, prof. dr. Ron Dagan de la Soroka University Medical Center, Beer-Sheva, Israel, a prezentat impactul vaccinării pneumococice asupra rezistenței la antibiotice, sumarizând rezultatele a două studii, unul realizat în zona de Sud a Israelului, în perioada 2008-2011, și unul realizat în Centrul României.

Autorii studiului susțin necesitatea unei abordări prudente în tratamentul copiilor cu afecțiuni ale aparatului respirator, având în vedere rezistența Streptococcus pneumoniae la un număr considerabil de antibiotice. Totodată, aceștia observă faptul că introducerea vaccinului pneumococic cu cele mai multe serotipuri (PVC13) la nivel național ar reduce semnificativ bolile asociate pneumococului, precum și bolile cauzate de rezistența la antibiotice a S. pneumoniae. 

Serotipurile 19A si 6A se asociază frecvent cu multi-rezistența la antibiotice și serotipul 3 se asociază cu un prognostic în general mai sever și cu o rată crescută de fatalitate.

Jumătate dintre pneumonii, rezistente la penicilină

Articolele publicate în ultimii ani furnizează date importante referitoare la distribuția serotipurilor pneumococice în Romania, în boli pneumococice invazive, otita medie acută, pneumonie acută comunitară, portaj nazofaringian.

Pneumoniile domină infecțiile pneumococice, iar jumătate dintre acestea reprezintă rezistență la penicilină în cazul infecțiilor invazive. Rezistența la eritromicină este, de asemenea, mare, ajungând la aproape 60% din totalul tulpinilor izolate. „Acest lucru este îngrijorător, fiind vorba despre antibiotice de elecție în tratamentul bolilor pneumococice, macrolidele fiind de generație mai nouă în tratamentul infecțiilor respiratorii bacteriene.” – spunea Alexandru Rafila în cadrul unei dezbateri în Senatul României cu tema „VACCINAREA – PRIORITATE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ ȘI POSIBILĂ TEMĂ DE SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ”.

Un alt studiu efectuat în regiunea Brașov, a evaluat caracteristicile epidemiologice și microbiologice ale episoadelor de otită medie acută, la 212 copii cu vârste sub 5 ani. Streptococcus pneumoniae a fost cel mai frecvent agent etiologic izolat, urmat de Haemophilus influenzae non-tipabil, Streptococcus pyogenes si Moraxella catarrhalis. Dintre tulpinile izolate, 93.8% au fost rezistente la penicilină. Ratele de rezistență ale pneumococului la trimetoprim–sulfametoxazol, eritromicină și clindamicină au fost de 75.0%, 58.3% și respectiv  35.4%. Multi-rezistența a fost identificată la 68.7% dintre tulpinile izolate.  87.5% dintre tulpini sunt acoperite vaccinul 13-valent (PCV13).

Vaccinarea, rol în reducerea rezistenței  la antibiotice

Având în vedere variabilitatea serotipurilor pneumococice care pot cauza boli invazive, pneumonie și otită medie acută, protecția față de cât mai multe tipuri este deosebit de importantă.

Vaccinul pneumococic conjugat 13-valent (PCV 13)  conține 13 antigene pneumococice, numărul maxim de antigene conținute în prezent de vaccinurile pneumococice conjugate. Dintre antigenele conținute, zece sunt comune cu cele din vaccinul pneumococic conjugat 10-valent și în plus conține serotipurile 3, 6A și 19A. Vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este singurul vaccin care conține serotipurile 3, 6A și 19A și care a demonstrat eficiență în viața reală împotriva acestor serotipuri în bolile pneumococice.

Într-un memoriu adresat în luna noiembrie Ministrului Sănătății de la acea vreme, șase societăți medicale subliniau importanța asigurării protecției față de cât mai multe tulpini de pneumococ: „Ținând cont că România a raportat rezistență mare la antibiotice în Europa pentru tulpinile de pneumococ și având în vedere că s-a demonstrat că anumite serotipuri pneumococice dezvoltă frecvent mecanisme de rezistență la antibiotice, chiar multi-rezistență, așa cum sunt serotipurile 6A, 6B, 19A, 19F și 23 F, considerăm că un vaccin adaptat nevoilor epidemiologice locale ar trebui să ofere protecție față de aceste serotipuri” se arată în documentul semnat de Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Boli Infecțioase Pediatrice și Societatea Română de Pediatrie Socială.

Mai mult, analizând principalele serotipuri din portaj la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, cât și principalele  serotipuri care determină îmbolnăviri atât la copii, cât și la adulți în România, medicii specialiști recomandă „implementarea de urgență a unui program de vaccinare la sugari, folosind un vaccin care să ofere protecție cât mai completă față de serotipurile pneumococice, pentru a asigura un program de vaccinare anti-pneumococice eficace”.

Care este situația vaccinării pneumococice la nivel internațional?

Majoritatea țărilor din lume folosesc vaccinul cu 13 tulpini (PCV 13). Pe baza datelor științifice disponibile, Comitetele Naționale de Imunizare din mai mult de 100 de țări au ales PCV 13-valent în mod exclusiv pentru programul național de imunizare. Țări ca Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia, Ungaria, Israel sau Turcia au introdus acest vaccin în programele naționale de imunizare a copiiilor încă de acum 4 sau 5 ani, iar rezultatele au fost remarcabile.

În SUA, de exemplu, la trei ani de la introducerea vaccinului PCV 13 (americanii au trecut în anul 2009 de la vaccinul 7-valent la vaccinul 13-valent), statisticile oficiale arată că au fost evitate 3.000 de decese și 30.000 de cazuri de boli pneumococice invazive. Marea Britanie a trecut în anul 2010 de la vaccinul 7-valent la  vaccinul 13-valent, iar bolile pneumococice invazive cauzate de tulpinile acoperite de vaccin au scăzut cu peste 90% la copiii vaccinați după implementarea programului, conform Comitetului Britanic de Imunizare.

Astfel, la nivel internațional s-a observat că incidența bolilor pneumococice a scăzut drastic în toate țările cu programe de imunizare. În Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Elveția, unde rata de vaccinare anti-pneumococică variază între 90 și 98%, rata deceselor respiratorii cauzate de pneumococ este de doar 1-2%. În România, unde rata de vaccinare împotriva pneumococului este de 2%, rata deceselor respiratorii cauzate de penumococ este de 27%, conform statisticilor oficiale care pot fi accesate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În România, criza vaccinurilor a devenit o problemă care se repetă de la an la an. Părinții nu-și pot imuniza copiii, pentru că vaccinurile lipsesc din spitale și din farmacii.