DESCINDERI la restaurantele din Capitală: Au fost confiscate patru tone de sturion şi 1.000 Km de plase monofilament

DESCINDERI la restaurantele din Capitală: Au fost confiscate patru tone de sturion şi 1.000 Km de plase monofilament

Patru tone de sturion, 80 de kilograme de icre negre, 250 de kilograme de calcan şi peste o mie de kilometri de plase au fost confiscate, vineri, de poliţişti. Poliţiştii au descins la mai multe restaurante din Parcul Herăstrău şi Cartierul Francez, în cadrul unei acţiuni pentru combaterea braconajului piscicol, în care sunt implicaţi peste 400 de poliţişti, care fac zeci de percheziţii în şase judeţe şi în Bucureşti.

„În această dimineaţă sub coordonarea Poliţiei Române şi a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost declanşată o amplă acţiune în cadrul unui dosar în care sunt cercetate fapte de braconaj piscicol cu specii protejate şi evaziune fiscală, fiind de asemenea verificat şi modul de folosire a fondurilor europene. Peste 400 de poliţişti au fost angrenaţi în efectuarea a 48 de percheziţii, pe raza a 6 judeţe, respectiv Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Constanţa, precum şi a municipiului Bucureşti”, transmite Poliția Română.

Percheziţiile s-au desfăşurat la sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul depozitării şi comercializării peştelui şi a produselor din peşte, spaţii de depozitare, crescătorii, localuri publice, dar şi locuinţe ale unor persoane fizice, în vederea destructurării unor reţele locale specializate în braconaj piscicol (cu specii protejate).

De asemenea, poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor, împreună cu inspectori fiscali ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală efectuează mai multe controale la operatori economici, din Bucureşti, specializaţi în comercializarea produselor piscicole, în vederea stabilirii legalităţii provenienţei mărfii.  

Poliția precizează că până în prezent, au fost depistate aproximativ 4 tone de sturioni, 80 kg. de icre negre, 50 kg. de icre de la alte specii de pești, 250 kg. de calcan, 90 de kg. de alte specii de peşte etc.

De asemenea, echipele de control au depistat și ridicat foarte multe ustensile şi plase monofilament folosite la activitatea de braconaj piscicol, până în prezent, numai în zona Ialomiţa, fiind încărcate 3 camioane, un camion la Brăila, iar o navă a fost încărcată la Sulina, la finalizarea activităților urmând a fi făcut un inventar exact.

În prezent, un colectiv de procurori şi poliţişti efectuează audieri în cauză.

Timp de un an şi jumătate, anchetatorii au mers pe fir şi au stablit că peştele era braconat din Dunăre şi Marea Neagră, după care era preluat de intermediari care îl transportau până la Bucureşti, unde îl vindeau, mai departe, administratorilor de restaurante de lux.