Editura Evenimentul si Capital

"Doctorii de minţi" s-au adunat la Iaşi. Cel mai solicitat spital din țară se transformă în Institutul Regional de Psihiatrie Socola

Autor: | | 2 Comentarii | 1137 Vizualizari

Spitalul Socola din Iaşi a găzduit, în perioada 2-4 octombrie, Simpozionul Naţional de Psihiatrie cu participare internaţională - „Docendo discimus”. Până la sfârșitul lui 2014, unitatea spitalicească, în care sunt internate anual peste 33.000 de persoane, va fi reorganizată și se va finanța din venituri proprii.

"Obiective şi limite în asistenţa tulburărilor psihice cu evoluţie prelungită", "Rolul autostimei în caleidoscopul regăsirii de sine a pacientului depresiv", "Dependenţa la nicotină la fumătorii moderaţi-profilul clinic şi rezultatele renunţării la fumat", "Importanţa tratamentului continuu pe temen lung în schizofrenie",  "Delirul mistico-religios în relaţie cu factorii socio-culturali" sau "Reducerea consumului de alcool - o soluţie terapeutică eficientă pentru dependenţa de alcool însoţită de comorbidităţi psihice" au fost doar câteva din temele dezbătute la evenimentul ce s-a desfășurat în cadrul "Zilelor Spitalului Socola", potrivit managerului unităţii spitaliceşti, Dr. Lucian Burlea.

Institutul Regional de Psihiatrie Socola

Înființat în 1905, cel mai mare spital de psihiatrie din țară, în care sunt internate anual peste 33.000 de persoane, ar putea fi transformat, până sfârșitul lui 2014, în Institutul Regional de Psihiatrie Socola, care va funcționa pe principiul autonomiei financiare. Concret, spune managerul Lucian Burlea, Institutul se finanțează din venituri proprii. ”Această reorganizare va aduce beneficii în sensul că vom putea accesa fonduri europene pe cercetare. De asemenea, vom avea posibilitatea  să colaborăm cu instituţii de acelaşi fel din Europa şi din întreaga lume”, precizează directorul unității spitalicești, care mai adaugă că ”finanţarea venită de la Casa de Asigurări va fi uşor sau sensibil crescută pentru că se schimbă nişte tarife. Ne încadrăm în altă categorie de finanţare”.

De altfel, pe 23 septembrie, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea Institutului Regional de Psihiatrie Socola.

Ce prevede proiectul:

  • Se înfiinţează Institutul Regional de Psihiatrie “Socola” Iaşi, unitate sanitară publică cu personalitate juridică, cu sediul în municipiul Iaşi, Şoseaua Bucium nr.36, judeţul Iaşi, în subordinea Ministerului Sănătăţii, prin reorganizarea Spitalului Clinic de Psihiatrie “Socola” Iaşi, unitate sanitară cu personalitate juridica, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, care se desfiinţează.
  • Institutul Regional de Psihiatrie “Socola” Iaşi  este unitate de asistenţă medicală de specialitate şi are ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale de psihiatrie.
  • În cadrul Institutului Regional de Psihiatrie “Socola” Iaşi se desfăşoară şi activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică-medicală, de îndrumare şi coordonare metodologică în specialitatea psihiatrie, precum şi de educaţie medicală continuă, pentru regiunea nord-est.
  • Conducerea Institutului Regional de Psihiatrie “Socola” Iaşi este asigurată de un manager, numit prin ordin al ministrului sănătăţii în condiţiile Legii nr.95/2006.
  • Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere, care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a Institutul Regional de Psihiatrie “Socola” Iaşi se numeşte prin ordin al ministrului sănătăţii, potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006.

Spitalul de Psihiatrie Socola are 870 de paturi pentru acuți, cronici și îngrijiri palliative. De asemenea, cuprinde centre de sănătate mintală pentru adulți și copii, laboratoare de investigatii și tratament, ambulatoriu integrat. Regiunea Nord-Est are o populaţie stabilă de 3.148.577 locuitori, cu o pondere de 17,3% din populaţia ţării, iar judeţul Iaşi are 723.553 locuitori. Potrivit notei de fundamentare, ”datele privind structura populaţiei, dar și referinţele privind nivelul de trai indică, prin raportare la intreaga ţară, expansiunea abuzurilor şi a dependenţelor de substanţe psihoactive, creşterea ratei suicidului, suprasaturarea cu factori de stres a societăţii, expansiunea comportamentelor agresive şi violente mai mult decât în orice regiune a ţării”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate