Delta Văcăreşti, una din comorile Bucureştiului, va avea stăpân! Cine promite că va administra ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ

Delta Văcăreşti, una din comorile Bucureştiului, va avea stăpân! Cine promite că va administra ARIA NATURALĂ PROTEJATĂ

Primăria Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti vor administra Parcul Natural Văcărești, primul parc natural din spaţiul urban, din România

Primăria Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) sunt, începând de astăzi, administratorii Parcului natural Văcăreşti, potrivit deciziei Ministerului Mediului. Conform acordurilor de parteneriat, Primăria Generală şi APNV vor exercita administrarea în parteneriat cu alte 12 instituții de profil (facultăți, ONG uri, institute de cercetare).

„Mă bucur că putem în sfârşit lua măsuri concrete în ceea ce priveşte protejarea şi valorificarea acestei zone care, până de curând, a fost complet ignorată”, a declarat Gabriela Firea, edilul Bucureştiului.

Delta Văcăreşti are o suprafaţă de 183 de hectare şi a fost declarată oficial, prin hotărâre de Guvern, parc natural, fiind instituit în această zonă regimul de arie naturală protejată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuveta Lacului Vacărești este ultima rămășiță dintr-o zonă vastă de de mlaștini, maidane şi gropi de la marginea Bucureştiului de altădată, situate într-o depresiune vastă din vecinătatea marelui maidan denumit Valea Plângerii. Mlaştinile au condamnat-o la o existenţă periferică, în Valea Plângerii fiind timp de sute de ani groapa de gunoi a capitalei. Tot în zonă erau și Crematoriului Uman „Cenuşa“, abatorul şi ecarisajul, iar în apropiere Cimitirul Bellu.

În zonă era și mânăstirea Văcăreşti, monument de artă medievală, ctitorită de Nicolae Mavrocordat la 1724, care fusese transformată în închisoare pentru revoluţionarii de la 1848, când a suferit primele mutilări. Potrivit asociatieiparculuinaturalvacaresti, închisoarea a fost închisă după cutremurul din 1977 când a suferit stricăciuni, dar biserica pictată şi o parte din chilii supravieţuiseră şi fuseseră restaurate pentru a deveni muzeu de artă medievală.