De ce se opresc anchetele DNA la ușa Primăriei Cluj Napoca?

De ce se opresc anchetele DNA la ușa Primăriei Cluj Napoca?

La această întrebare nu poate răspunde nimeni dintre ”muritorii” de rând. Patru anchete deschise în ultimul an de DNA Cluj, la Primăria Cluj Napoca s-au oprit la fel de brusc cum au început.

Ultima monstră de profesionalism a DNA Cluj, cotat ca cel mai slab serviciu teritorial din România, a fost pusă în scenă, luni, la Primăria Cluj Napoca, când mai mulți înalți funcționari au fost percheziționați și lăsați apoi să plece acasă.

După perchezițiile televizate la biroul viceprimarului Anag Horvath, aceasta a fost pusă sub control judiciar. Dacă dimineața totul era un spectacol, cu procurori care percheziționau biroul viceprimarului Ana Horvath și a directorului Direcției de Urbanism, Corina Ciuban, seara totul s-a ”dezumflat la fel de brusc”.

Directorul Ciuban a asistat la percheziția propiului lui birou, însoțit de un avocat, semn că are are o calitate oficială într-un dosar penal. Seara, directorul Ciuban a mers liniștită acasă fără să treacă pe la DNA unde să dea o scurtă declarație, fără să se mai pomenească ceva despre aceasta.

Dosarele uitate

Ancheta de luni a DNA Cluj s-a derulat după același tipic în care alte trei dosare sa început la fel de ”zgomotos”, iar cineva a apăsat frâna, din motive necunoscute.

Primul dosar se referă la un sistem de ticketing montat pe autobuzele Companiei de Transport Cluj. Era 10 noiembrie, dimineața, când procurorii au descins la Primăria Cluj Napoca pentru a ridica documente legate de licitația pentru montarea a 327 de aparate de ticketing. În dosar, este vorba despre o fraudă de milioane de euro și fals în actele publice. Licitația a fost adjudecată de o firmă din Brașov, cu un angajat, care a avut oferte de trei ori mai scumpe decât următorul competitor.

Frauda cu fonduri europene de la Liceul Eminescu

La Liceul Mihai Eminescu, peste 900 de elevi așteaptă de mai bine de doi ani să se mute în sediul modernizat cu bani europeni. La mijlocul lunii mai 2016, procurorii DNA au descins din nou la Primăria Cluj Napoca de unde au ridicat acte cu privire la finanțarea din fonduri europene a lucrărilor de reconstrucție de la Liceul Mihai Eminescu.

Acuzația se referă la finanțări fără acte doveditoare a lucrărilor, în sumă de 1.5 milioane de lei. Au fost audiați directorul din Primăria Cluj, Ovidiu Câmpean și un sef de serviciu, Liana Henț, după care pauză.

Au luat plasa cu cârnați și au plecat

În luna octombrie 2015, procurorii au descins la Primăriile Cluj, Zalău, Alba Iulia și Târgu Mureș în celebrul deja dosar privind deratizarea acestor mari orașe. Anchetatorii au dus-o la audieri pe Mariana Capotă, angajata Serviciului Tehnic. Au acuzat-o că a primit o plasă cu cârnați de la reprezentantul firmei Coral Impex. La vremea respectivă s-a spus că ancheatorii au mers acas la Mariana Capotă cu mascații.

În schimb, procurorii DNA nu au vrut să afle cum anume, în anul 2015, Primăria Cluj Napoca a plătit suma de 8.5 milioane de lei pentru servicii de deratizare pentru care nu exista licitație, ci doar un contract mai vechi prelungit ilegal.

Boc și Kovesi colegi de an la Facultatea de Drept din Cluj

Întâmplător, procurorul șef al DNA, Laura Codrușa Kovesi a fost colegă la facultatea de Drept din Cluj Napoca, cu primarul în funcție al Clujului, Emil Boc. Acest fapt a fost dezvoluit de Emil Boc, în anul 2006. Într-un articol de presă, de pe Mediafax, Boc recunoștea: ”Da, e adevarat ca am fost colegi, dar in sensul larg al cuvantului. Eram, in total, sase grupe in acel an, iar noi nu eram in aceeasi grupa. Nu ne-am mai vazut de la terminarea facultatii si, cu sinceritate va spun, n-am contribuit cu nimic la propunerea de numire a ei ca procuror general. Am aflat si eu de asta ca multi altii, de la televizor",susține Emil Boc, pe atunci primar al Clujului, și ulterior premier al României.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre