Deputatul independent Sebastian Ghiță (ex. PSD) a reacționat foarte vocal după ce DNA Ploiești i-a extins măsurile preventive și i-a pus sechestru pe avere. A făcut de toate, mai puțin ceea ce trebuia să facă, dacă susținerile sale sunt corecte și are probe.
Cea mai interesantă declarație a lui Sebastian Ghiță, din potopul de acuze la adresa procurorului care îl anchetează, a fost aceea că i s-a interzis să vorbească cu Victor Ponta. Această interdicție nu a fost prezentată în comunicatul oficial prin care DNA a informat publicul cu privire la extinderea măsurilor care îl vizează pe domnul Ghiță.
Dacă procurorul de caz chiar l-a informat pe deputatul Sebastian Ghiță că nu mai are voie să discute cu Victor Ponta, înseamnă că urmează ca prim-ministrul aflat ”în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile” să dobândească o calitate și în dosarul penal Herțanu-Ghiță.
O calitate pe care DNA nu o poate prezenta public, până când persoana în cauză nu ajunge în fața procurorului pentru procedura aferentă.
Momentan Victor Ponta nu va afla ce nouă calitate va avea pentru că este departe de țară, imobilizat pe un pat de spital în Turcia. Pe bună dreptate, acum, mulți comentatori se întreabă dacă nu cumva tigăile lui Ghiță l-au fugărit pe Ponta până în Turcia.
Urmează să aflăm, cu certitudine, ce planuri au anchetatorii din dosarul Herțanu-Ghiță cu Victor Ponta, pentru că acesta nu va putea să rămână sine die în spital.
Până atunci mai este important să observăm și altceva. Sebastian Ghiță a reclamat presupuse presiuni politice ale ancheatorilor care i-au sugerat să-l determine pe Victor Ponta să demisioneze.
Dacă este adevărat, situația este foarte gravă și trebuie sesizată urgent la Consiliul Superior al Magistraturii. Prin Inspecția Judiciară CSM poate verifica astfel de situații și poate să ia măsuri, dacă se constată că reclamantul are dreptate.
Dacă Inspecția Judiociară constată încălcări ale procedurilor sau chiar fapte penale comise de procuror, lucrurile merg mai departe și capătă conotații penale.
Sebastian Ghiță își permite să plătească cea mai bună apărare pe care o poate avea cineva în România. Este greu de crezut că, la un asemenea nivel, avocații acestuia nu știau ce aveau de făcut. Cu toate acestea nu au sesizat CSM, domnul Ghiță alegând să declanșeze un ropot de acuze publice și să amenințe că va sesiza procurorul general al republicii.
Este ciudată menționarea lui Tiberiu Nițu, pentru că procurorul de caz care îl anchetează pe Sebastian Ghiță nu este în subordinea directă a șefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procedura spune că reclamațiile împotriva procurorului se fac la șeful ierarhic superior. Pur și simplu Tiberiu Nițu nu ar putea decât să retrimită reclamația lui Sebastian Ghiță către șeful procurorului de caz.
De asemenea, contestațiile împotriva măsurilor dispuse în cadrul controlului judiciar se depun, în termen de 48 de ore, la judecătorul de drepturi și libertăți civile.
Acestea sunt căile normale prin care ar trebui să acționeze orice suspect care e nemulțumit de acțiunile anchetatorilor împotriva lui. Este evident că domnul Sebastian Ghiță a ales o cu totul altă strategie. O strategie care nu poate să îl ajute cu absolut nimic, din punct de vedere judiciar.
Este ciudat că, după toate cazurile cu politicieni care nu au reușit să intimideze Justiția cu scandaluri publice, unii suspecți aleg în continuare să meargă pe acest drum și nu se concentrează calm pe acționarea mecanismelor legale pe care le au la dispoziție avocații.