Editura Evenimentul si Capital

De ce fug clienții de locuințele executate silit

14-08/10-casa-shutterstock-75568579-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 16479 Vizualizari

Bancherii au scos la mezat sute de locuințe și sedii de fi rme, dar prețurile și procedurile complicate îi fac pe mulți să se lase păgubași.

Deși de multe ori prețurile proprietăților imobiliare scoase la vânzare în urma procedurilor de executare silită sunt mai mici decât cele cerute de proprietari sau de dezvoltatori, puțini cumpărători de bună credință se încumetă să se înscrie în cursă. Una dintre problemele pe care le ridică potențialii clienți este dacă vechii proprietari au fost deja evacuați sau trebuie să se ocupe ei de această chestiune.

„Mulți clienți renunță să se mai înscrie la licitație când află că trebuie să pună în aplicare un ordin de evacuare, așa că vin mulți care au făcut o afacere din aceste tranzacții. Mai dau un var și apoi scot casa la vânzare, la prețul pieței”, ne-a precizat un executor judecătoresc din Iași.

În plus, de la data la care este desemnat câștigător al licitației și până la momentul în care ajunge să se mute în noul apartament, cumpărătorul are de parcurs un drum lung. Pot apărea prelungiri de termene până la intrarea în posesia locuinței, astfel încât să fie soluționate eventuale contestații.

Mai mult decât atât, atunci când se mută, noul proprietar poate avea surpriza că prizele și caloriferele au dispărut. Nu puține au fost cazurile în care vechii proprietari executați silit de bănci și-au vărsat supărarea pe casa din care au fost scoși afară.

Metoda „iepurelui”

Proprietatea poate fi adjudecată la un preț convenabil, apelând la un „tertip”, după cum ne-a explicat un executor. „Se pot înscrie mai multe cunoștințe la o licitație, iar cei care joacă rolul „iepurelui” licitează o sumă mică, iar cel care vrea de fapt proprietatea oferă cu un euro peste suma cerută de bancă. Întrunindu- se condițiile, licitația este validată, iar ofertantul devine proprietar”, ne-au sfătuit reprezentanții unui birou de executări silite din București.

O altă soluție este ca potențialul cumpărător să aștepte ca bunul să fie scos la licitație pentru a doua oară, moment în care prețul coboară la 75% din valoarea la care a fost evaluat imobilul. La cea de-a treia licitație, prețul coboară la 50%.

Numărul executărilor silite ar putea crește, în condițiile în care restanțele la credite au crescut, în iunie faţă de mai 2014, cu 232 de milioane de lei şi au ajuns la 33,422 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate ieri. Restanţele persoanelor fizice la bănci au crescut până la 6,989 miliarde de lei, la finalul lui iunie.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate