De ce fug clienții de locuințele executate silit

De ce fug clienții de locuințele executate silit

Bancherii au scos la mezat sute de locuințe și sedii de fi rme, dar prețurile și procedurile complicate îi fac pe mulți să se lase păgubași.

Deși de multe ori prețurile proprietăților imobiliare scoase la vânzare în urma procedurilor de executare silită sunt mai mici decât cele cerute de proprietari sau de dezvoltatori, puțini cumpărători de bună credință se încumetă să se înscrie în cursă. Una dintre problemele pe care le ridică potențialii clienți este dacă vechii proprietari au fost deja evacuați sau trebuie să se ocupe ei de această chestiune.

„Mulți clienți renunță să se mai înscrie la licitație când află că trebuie să pună în aplicare un ordin de evacuare, așa că vin mulți care au făcut o afacere din aceste tranzacții. Mai dau un var și apoi scot casa la vânzare, la prețul pieței”, ne-a precizat un executor judecătoresc din Iași.

În plus, de la data la care este desemnat câștigător al licitației și până la momentul în care ajunge să se mute în noul apartament, cumpărătorul are de parcurs un drum lung. Pot apărea prelungiri de termene până la intrarea în posesia locuinței, astfel încât să fie soluționate eventuale contestații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult decât atât, atunci când se mută, noul proprietar poate avea surpriza că prizele și caloriferele au dispărut. Nu puține au fost cazurile în care vechii proprietari executați silit de bănci și-au vărsat supărarea pe casa din care au fost scoși afară.

Metoda „iepurelui”

Proprietatea poate fi adjudecată la un preț convenabil, apelând la un „tertip”, după cum ne-a explicat un executor. „Se pot înscrie mai multe cunoștințe la o licitație, iar cei care joacă rolul „iepurelui” licitează o sumă mică, iar cel care vrea de fapt proprietatea oferă cu un euro peste suma cerută de bancă. Întrunindu- se condițiile, licitația este validată, iar ofertantul devine proprietar”, ne-au sfătuit reprezentanții unui birou de executări silite din București.

O altă soluție este ca potențialul cumpărător să aștepte ca bunul să fie scos la licitație pentru a doua oară, moment în care prețul coboară la 75% din valoarea la care a fost evaluat imobilul. La cea de-a treia licitație, prețul coboară la 50%.

Numărul executărilor silite ar putea crește, în condițiile în care restanțele la credite au crescut, în iunie faţă de mai 2014, cu 232 de milioane de lei şi au ajuns la 33,422 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR, publicate ieri. Restanţele persoanelor fizice la bănci au crescut până la 6,989 miliarde de lei, la finalul lui iunie.

Prețuri apropiate

În luna august, băncile organizează sute de licitații. Prețurile, spun executorii, sunt pentru toate buzunarele. Spre exemplu, un apartament cu trei camere situat în zona Drumul Taberei, din București, în suprafață de 60 mp, este scos la vânzare contra sumei de 56.400 de euro, acesta fiind primul preț. Cu mai puțini bani și fără bătăi de cap, clienții își pot cumpăra apartamente mai spațioase în aceeași zonă, cum este un imobil cu o suprafață de 71 mp, scos la vânzare direct de proprietar pentru 52.000 de euro. În același cartier, un apartament tot cu trei camere, dar cu o suprafață de 90 mp, situat într-un bloc nou, costă sub 50.000 de euro.

Procedura de licitație

Pentru a se putea înscrie într- o licitație organizată pentru vânzarea unui imobil sau teren executat silit, doritorii trebuie să contacteze executorul judecătoresc care se ocupă de vânzare. Ulterior, trebuie să depună o cauțiune, adică o garanție, care se ridică la 10% din valoarea bunului executat silit. Spre exemplu, pentru un apartament scos la vânzare contra sumei de 56.400 de euro, cauțiunea este de 5.640 de euro. Banii sunt returnați deponentului după licitație, dacă nu câștigă. În cazul în care face cea mai bună ofertă, garanția poate constitui avans la plata contravalorii acestuia, stabilită în urma licitației. Pentru ca o licitație să se poată derula în condițiile legii, trebuie să se înscrie cel puțin doi ofertanți. În caz contrar, licitația se suspendă, urmând să fie reluată ulterior, cu același preț de pornire.