DE CE AU FOST CONDAMNAȚI Dorin Cocoș și ”Pinalti” în dosarul MICROSOFT

DE CE AU FOST CONDAMNAȚI Dorin Cocoș și ”Pinalti” în dosarul MICROSOFT

Judecătorii instanţei supreme au motivat decizia prin care au fost condamnați Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan în dosaul Microsoft. Conform magistraților inculpații s-au folosit de scheme financiare fictive complexe şi au încheiat contracte fictive cu societăţi de tip off-shore. Mai mult, grupul infracțional "şi-a unit eforturile" pentru a influenţă o serie de decizii la nivel guvernamental.

MOTIVAREA INSTANȚEI

 “Completul de 5 judecători reţine în primul rând gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor săvârşite de inculpaţi, care şi-au unit eforturile pentru influenţarea unor decizii la nivel guvernamental în detrimentul interesului public şi în scopul obţinerii unor sume de bani exorbitante (de ordinul milioanelor de euro pentru fiecare persoană implicată), neavând relevanţă dacă ceea ce i-a determinat să acţioneze a fost propria rapacitate ori dorinţa/obligaţia de a pune la dispoziţia unor terţi (inclusiv partied politice) surse ilicite de finanţare”, se arată în motivarea celor cinci judecători de la instanţa supremă care au decis majorarea pedepselor în cazul celor patru.

Magistraţii mai spun că Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan au conceput adevărate scheme financiare, bazate pe contracate de prestări servicii fictive. “În evaluarea gradului de pericol social concret al faptelor comise nu se poate face abstracţie de modul în care inculpaţii au conceput şi realizat activitatea infracţională, aceştia punând la cale adevărate scheme financiare, bazate pe contracte de prestări servicii fictive încheiate cu societăţi de tip off-shore, prin care au reuşit să între în posesia preţului influenţei traficate”, mai arată judecătorii în motivare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanţa mai arată, în motivare, gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor:  “Împrejurarea că beneficiari ai unor sume importante din încheierea contractelor cu licenţe Microsoft au fost şi alte persoane, cum ar fi cumpărătorii de influenţă Florica Claudiu şi Pescariu Dinu, care nu au fost trimişi în judecată în prezenta cauză, ci au avut calitatea de martori, nu relativizează gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor ce fac obiectul judecăţii şi nu poate avea nici un efect cu privire la tratamentul sancţionator al celor patru inculpaţi, după cum nici circumstanţele personale ale inculpaţilor nu justifică aplicarea unor pedepse în cuantum moderat”.

În 3 octombrie 2016, instanţa supremă a majorat pedepsele celor patru inculpaţi în dosarul "Microsoft” - Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru - şi a dispus confiscarea de la aceştia a aproximativ 16 milioane de euro şi a peste două milioane de dolari.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a primit pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare, majorată de la trei ani, iar fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu un an mai mult decât dispusese instanţa de fond. Şi pedeapsa lui Dorin Cocoş a fost majorată în apel, de la doi ani la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare, iar în cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanţa a dispus majorarea pedepsei de la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare la doi ani şi patru luni cu executare.

Decizia a fost luată de Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie format din Ionuţ Mihai Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu şi Ştefan Pistol, care a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a majorat pedepsele dispuse pe fond în cazul celor patru inculpaţi din dosarul "Microsoft.

Judecarea dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat în3 octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.