Prefața întâlnirii de foc Dăncilă - Iohannis: „Se poate negocia, dar lucrurile sunt cam decise”

Prefața întâlnirii de foc Dăncilă - Iohannis: „Se poate negocia, dar lucrurile sunt cam decise”

Un membru din conducerea coaliției de guvernare a apreciat, marți, înaintea întâlnirii care începe la ora 11.00 la Palatul Cotroceni între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, că discuția „probabil nu va schimba decizia Guvernului" privind ambasada din Israel.

Președintele Consiliului Național ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai, a declarat marți, la RFI: „Va fi o nouă discuţie, care probabil nu va schimba în nici un fel decizia Guvernului de a prospecta posibilitatea schimbării reşedinţei ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.

Ea a adăugat că în acest moment opțiunea este pentru SUA care a ales să-și mute ambasada în Ierusalim. „Deci în momentul de faţă, lucrurile se pot negocia, deşi în opinia mea, lucrurile sunt cam decise şi opţiunea pentru SUA şi deciziile pe care acestea le iau, pe care România se vede că le urmează este vizibilă”, a spus Nicolai.

Întrebată ce ar mai fi de negociat, din moment ce lucrurile sunt decise, aceasta a răspuns:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Preşedintele poate fi convins de justeţea acestei decizii sau poate să convingă cealaltă parte că această decizie nu este în interesul României, dar nimeni nu încearcă să facă lucrul ăsta”.

România, între SUA și UE

Uniunea Europeană nu a reușit să adopte un punct de vedere unitar despre statutul orașului Ierusalim, după ce România și alte două state membre UE au refuzat săptămâna trecută să-și ia angajamentul că-și mențin ambasadele în Tel Aviv.

Ierusalimul este disputat de peste 70 de ani de palestinieni (arabi) și israelieni (evrei) și este un subiect fierbinte în diplomația mondială. Până în prezent, marea majoritate a statelor planetei au decis să nu-și mute ambasadele de la Tel Aviv în Ierusalim până când israelienii și palestinienii nu vor încheia un acord în acest sens.

Guvernul de la București a adoptat, pe 18 aprilie 2018, un Memorandum privind începerea unei analize care să cuprindă riscurile și beneficiile unei eventuale decizie similare a României. Decizia României va fi luată după discuțiile dintre Ministerul de Externe, serviciile de informații și Administrația Prezidențială.

Șeful statului a acuzat faptul că nu a fost informat și consultat și că decizia finală nu se poate lua fără acordul său.

Mutarea lui Trump

Statele Unite şi-au mutat, luni, ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Americanii au adoptat în Congresul SUA încă din 1995 un document intitulat „Jerusalem Embassy Act”, potrivit căruia ambasada SUA în Israel va fi mutată în Ierusalim. Toți președinții americani au amânat, însă, implementarea deciziei. Pe 6 decembrie 2017, președintele american Donald Trump a rupt tradiția predecesorilor săi și a anunțat că SUA își vor muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și a adăugat că SUA recunosc Ierusalim drept capitala Israelului.