Cutremur de coșmar în Mexic, la exact 32 de ani de la un alt seism devastator care a lovit țara

Cutremur de coșmar în Mexic, la exact 32 de ani de la un alt seism devastator care a lovit țara

Un cutremur cu magnitudinea 7,1 grade pe scara Richter a lovit sudul Mexicului, marți seara, având epicentrul în statul Puebla, la 123 km de capitala Mexico City. În metropola Mexico City, cu 9 milioane de locuitori, au fost uciși 117 oameni, 55 în Morelos, 39 în statul Puebla, potrivit datelor oficiale comunicate până aseară

A fost cel mai puternic seism de la cel care a lovit Mexico City, în aceeași zi, 19 septembrie, în urmă cu 32 de ani, în care au murit circa 10.000 de oameni. 

Zeci de clădiri distruse

Localnicii și salvatorii au muncit toată noaptea, încercând să scoată cât mai multe persoane de sub dărâmături. Zeci de clădiri s-au prăbușit, 40 dintre ele doar în capitală. 

Ne puteți urmări și pe Google News

500 de soldați s-au alăturat echipelor de căutare și salvare, pentru a-i găsi pe cei dispăruți.

O biserică de pe versanții vulcanului Popocatepetl, care a erupt în urma cutremurului, a fost grav avariată, iar 15 oameni, care participau la slujbă, au murit.

Președintele Enrique Peña Nieto a făcut un apel la calm, în timp ce autoritățile evaluau pagubele produse. S-au înregistrat cel puțin 11 replici ale cutremurului, cea mai puternică fiind de 4 grade pe scara Richter.

Liderii lumii și-au exprimat compasiunea și au oferit sprijin Mexicului, țară lovită de un alt cutremur puternic, în sudul țării, în urmă cu doar două săptămâni, când au murit 90 de oameni.

O mașină complet distrusă, în Jojutla, statul mexican Morelos, în urma cutremurului din 19 septembrie

Evaluarea pagubelor

Institutul Geologic American a estimat că se vor înregistra până la 1.000 de victime în urma seismului, iar impactul economic ar putea fi între 1-10 miliarde de dolari. Locuitorilor li s-a cerut să folosească transportul public, iar străzile să fie libere pentru ambulanțe și vehicule de urgență.

Cotidianul mexican El Universal a descris cum o clădire din Mexico City s-a prăbușit complet, în doar 50 de secunde. Mariana, una dintre localnice, a descris scena: „A fost ca o explozie, prima oară ferestrele, apoi clădirea, a fost cel mai distructiv și rapid lucru pe care l-am văzut”, a povestit ea. Tânăra a reușit să scape, împreună cu mama ei, dar nu toată lumea a fost atât de norocoasă. Ea a relatat că o femeie a murit pentru că se ținea de o coloană, în loc să o ia fugă, când clădirea a început să se miște.

Manuel Mavroleon Aguayo, rezervist în armata mexicană, a stat ore întregi printre ruine, ajutând la căutarea supraviețuitorilor. „Am făcut parte dintr-o echipă care a scos de sub ruine șapte oameni: doar doi erau vii”, a povestit el. „A trebuit să o anunț pe soția unuia dintre ei. Niciodată nu am făcut asta. Sunt extrem de obosit, dar peste câteva ore mă trezesc, vreau să ajut”, a adăugat bărbatul. 

 În ziua dezastrului, autoritățile au organizat o simulare a unui cutremur, iar oamenii nu știau când sunau alarmele, dacă e real sau este exercițiu

Elevi morți, școli prăbușite

La ruinele școlii Enrique Rebsamen au fost descrise scene haotice, părinții sperând înfrigurați că le vor fi găsiți copiii în viață. Soldații și pompierii au găsit 22 de copii și doi adulți morți, alți 30 de elevi și 12 adulți fiind dați dispăruți. „Continuă să scoată copii de sub dărîmături, dar eu nu știu încă nimic despre fiica mea”, spunea Adriana D’Fargo, de 32 de ani. Trei supraviețuitori au fost găsiți în jurul nopții: „Rudele Fatimei Navarro”, a strigat un soldat spre mulțimea adunată la fața locului, continuând: „Fatima trăiește”. Potrivit ministrului Educației, mai mult de 200 de școli din capitală au fost afectate de cutremur, dintre care 15 au suferit pagube majore. Crucea Roșie a trimis 39 de ambulanțe, 7 vehicule urbane de salvare și 217 paramedici, care să ajute la operațiunea de căutare și salvare, în capitala țării. Oamenilor li s-a cerut să doneze echipamente precum lopeți sau lămpi. „Sunt bulversată, nu pot să mă opresc din plâns, este același coșmar ca acela din 1985”, a declarat Georgina Sanchez, de 52 de ani, printre lacrimi, într-o piață din Mexico City, părând să retrăiască acel episod tragic ce a marcat istoria țării sale.